Suomen Kennelliiton hallitus on päättänyt jatkaa Norjassa asuvien koirien osallistumiskieltoa Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa 30.9.2019 asti. Tilanne arvioidaan uudelleen ennen tätä ja tarvittaessa jo aiemmin, mikäli uutta tietoa ilmenee. Syynä tapahtumakieltoon on Norjassa ilmennyt vakava koirien veriripulitautitilanne. 

Norjan Kennelliitto tiedotti 16.9.2019, että Norjassa koirilla ilmenneen vakavan veriripulitaudin takia kokeet, kilpailut ja koiranäyttelyt Norjassa on peruttu toistaiseksi siihen saakka, kunnes Norjan viranomaisilta saadaan uutta tietoa tautitilanteesta. Norja ei lähetä maajoukkueita kansainvälisiin arvokilpailuihin ulkomaille, ja Norjan Kennelliitto myös suosittaa, että norjalaiset koiranomistajat eivät osallistu koiratapahtumiin ulkomailla. Norjan Kennelliitto on tiiviissä yhteydessä maan eläinlääkintäviranomaisiin, ja tilannetta selvitetään. 

Norjan eläinlääkintäviranomaisten tarkennettua ohjeitaan siitä, miten koirien kanssa tulee toimia Norjassa, Norjan Kennelliitto on päättänyt 17.9.2019 sallia eräiden kokeiden ja kilpailuiden järjestämisen maassa. Viranomaisten ohjeiden mukaisesti kaikki nämä kokeet ja kilpailut ovat sellaisia, joissa koirien kontaktia toisiinsa voidaan rajoittaa.

Tautitapaukset Norjassa sairastuneilla koirilla ilmenevät verisenä ripulina, oksennuksena ja nopeasti heikkenevänä yleiskuntona.

Suomen Kennelliitto seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta heti, kun uutta tietoa on. Myös Ruotsin ja Tanskan kennelliitot ovat päättäneet  jatkaa Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa 30.9.2019 saakka.

Koirien terveyden ja hyvinvoinnin valvonnasta Suomessa vastaava Ruokavirasto on saanut ilmoituksia yksittäisistä veriripulitapauksista Suomessa, mutta ei samanlaisina ryvästyminä kuin Norjassa. Ruokaviraston mukaan veriripuli on maailmalla tunnettu tauti. Suomessa tavatut tapaukset eivät tartu koirasta toiseen. Koirien tautitilanne on Suomessa hyvä. Myöskään Ruotsissa tai Tanskassa ei ole raportoitu vastaavanlaisia tarttuvia tautitapauksia.

Tietoa tilanteesta päivitetään Norjan Kennelliiton verkkosivuille ja Suomen Kennelliiton verkkosivuilla Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle.

Tietoa eläintautien valvonnasta löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.
 

Lisätiedot

Harri Lehkonen, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 2188

 

Tiedotetta on päivitetty keskiviikkona 11.9.2019 Ruokaviraston antamalla tiedolla tautitapauksista Suomessa sekä Tanskan kennelliiton Norjassa asuville koirille asettamalla näyttelykiellolla.

Tiedotetta on päivitetty tiistaina 17.9.2019 Norjan Kennelliiton tilannetiedolla sekä tiedoilla Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykiellon jatkumisesta Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Tiedotetta on päivitetty tiistaina 17.9.2019 klo 16.00: Suomen Kennelliiton hallitus on päättänyt jatkaa Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa 30.9. saakka. Tilanne arvioidaan uudelleen ennen tätä ja tarvittaessa jo aiemmin, mikäli uutta tietoa ilmenee.

Tiedotetta on päivitetty 18.9.2019 tiedolla siitä, että Norjan Kennelliitto on sallinut 17.9.2019 alkaen eräiden kokeiden ja kilpailuiden järjestämisen maassa. Kaikki nämä ovat sellaisia, joissa koirien kontaktia toisiinsa voidaan rajoittaa.