Paperiasiat kuntoon!

Kaupasta kauppasopimus

Koiran kaupasta tulee aina tehdä virallinen kauppasopimus kirjallisena. Jos koira on Kennelliiton rekisteröimä, kauppahintaan kuuluu rekisteritodistus. Ilman rekisteritodistusta ei voi olla varma pennun tai sen vanhempien alkuperästä. Rekisteröimätöntä pentua ei saa myydä minkään rotunimikkeen alla.

Tunnistusmerkintä on koiran turva

Vuodesta 2009 kaikki Kennelliiton rekisteriin merkittävät koiranpennut on pitänyt tunnistusmerkitä. Tunnistusmerkintänä käytetään mikrosirua tai tatuointia ja merkinnän saa koiralle oman paikkakunnan eläinlääkäriltä. Tunnistusmerkintä on pakollinen virallisiin näyttelyihin ja kokeisiin osallistuville koirille. Siitä on myös hyötyä, jos koira karkaa tai se varastetaan. Merkinnän avulla viranomaiset löytävät koiran omistajan tarvittaessa nopeastikin. Lisäksi koirien tunnistusmerkitseminen varmistaa terveystutkimuslausuntojen antamisen ja tallentamisen oikealle koiralle.

Kasvattajat tunnistusmerkitsevät pennut jo ennen luovutusta. Pennunostajan tehtäväksi jää omistajatietojensa ilmoittaminen Kennelliiton omistajarekisteriin eli omistajailmoituksen tekeminen.

Omistajailmoitus ja -muutos kätevästi Omakoira-palvelulla tai Omakoira-mobiilisovelluksella

Pennun ostaja on yleensä koiran ensimmäinen omistaja. Ensimmäinen omistaja tekee maksuttoman omistajailmoituksen. Jos koira vaihtaa omistajaa, puhutaan omistajamuutoksesta. Sen tekeminen on maksullista (katso hinnasto).

On ensiarvoisen tärkeää, että koiran uusi omistaja ilmoittaa itsensä pennun omistajaksi Kennelliiton omistajarekisteriin eli tekee omistajailmoituksen. Jos koira katoaa, ei sen löytäjä saa selville omistajaa, ellei tämän tietoja ole Kennelliiton rekisterissä. Pentu merkitään ostajan nimiin, kun omistajailmoitus tehdään. Ilmoituksen voi tehdä, kun pennunomistaja saa pennun rekisteritodistuksen. Suomessa rekisteröidylle koiralle voidaan merkitä korkeintaan kolme omistajaa Kennelliiton omistajarekisteriin.

Omistajailmoituksen voi tehdä kätevästi sähköisessä Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksella. Omakoira-mobiilisovelluksessa voi tehdä omistajailmoituksen vain silloin, kun tullaan koiran ainoaksi omistajaksi. Jos koiralle tulee useampi omistaja, ilmoitus kannattaa tehdä Omakoira-palvelussa. 

Omakoirassa-palvelussa ja -mobiilisovelluksessa tehtävään omistajailmoitukseen tarvitaan valtuutusavain. Valtuutusavain on rekisteritodistuksen omistajailmoitusosassa ja se on kertakäyttöinen. 

Omistajailmoituksen voi myös tehdä lähettämällä rekisteritodistuksen omistajailmoitusosan siinä mainittuun postiosoitteeseen tai täyttämällä valmiin omistajailmoituslomakkeen ja liittäen mukaan kopion koiran kauppakirjasta tai rekisteritodistuksesta. 

Omistajamuutos tehdään, kun koira vaihtaa omistajaa esimerkiksi aikuisena. Kuten omistajailmoituksenkin, muutoksen tekemiseen Omakoira-palvelussa tai -mobiilisovelluksessa tarvitaan valtuutusavain. Avaimen saa entiseltä omistajalta, joka löytää sen Omakoira-palvelusta. Ja kuten omistajailmoituksessakin, mobiilisovellus ei sovellu omistajamuutoksen tekemiseen silloin kun koiralle tulee useampi omistaja.

Downloadable file
Omistajailmoituksen ja -muutoksen tekeminen Omakoira-palvelussa
Koiran omistajailmoituksella tarkoitetaan koiran ensimmäisen omistajan/omistajien merkitsemistä. Omistajamuutoksesta puhutaan silloin, jos sama koira myydään myöhemmin uudelle omistajalle/omistajille. Omistajailmoituksen voi tehdä kätevästi sähköisessä Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksella.
Päivitetty 17.7.2020
Omistajailmoituksen ja -muutoksen tekeminen Omakoira-palvelussa
Koiran omistajailmoituksella tarkoitetaan koiran ensimmäisen omistajan/omistajien merkitsemistä. Omistajamuutoksesta puhutaan silloin, jos sama koira myydään myöhemmin uudelle omistajalle/omistajille. Omistajailmoituksen voi tehdä kätevästi sähköisessä Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksella.
Päivitetty

Omistajamuutoksen voi tehdä myös omistajamuutoskortin tai luovuttajan/luovuttajien allekirjoittaman omistajamuutosilmoituslomakkeen. Omistajamuutosilmoituskomakkeen liitteenä tulee lähettää myös kopio kauppakirjasta tai muusta omistusoikeuden kiistattomasti osoittavasta asiakirjasta postitse. Koiran kaikkien omistajien on allekirjoitettava omistajamuutosilmoitus.

The form can be filled and saved
Lomake omistajailmoituksen tai -muutoksen tekemiseen
Tällä lomakkeella voit tehdä koirallesi omistajailmoituksen tai -muutoksen. Postita huolellisesti täytetty lomake osoitteeseen Suomen Kennelliitto, Omistajailmoitukset, PL 20, 79101 Leppävirta tai lähetä lomake sähköpostin liitetiedostona skannattuna ja allekirjoitettuna osoitteeseen rekisterointi@kennelliitto.fi. Kennelliiton jäsen tekee omistajailmoituksen tai -muutoksen kätevimmin Omakoira-palvelun kautta.
Päivitetty 28.6.2019
Omistajailmoitus tai -muutos
Tällä lomakkeella voit tehdä koirallesi omistajailmoituksen tai -muutoksen. Postita huolellisesti täytetty lomake osoitteeseen Suomen Kennelliitto, Omistajailmoitukset, PL 20, 79101 Leppävirta tai lähetä lomake sähköpostin liitetiedostona skannattuna ja allekirjoitettuna osoitteeseen rekisterointi@kennelliitto.fi.
Kennelliiton jäsen tekee omistajailmoituksen tai -muutoksen kätevimmin Omakoira-palvelun kautta.
Päivitetty
Ägaranmälan
Med denna blankett kan du göra ägaranmälan eller -ägarbyte på din hund. Fyll i blanketten noggrant och posta den till adressen Finska Kennelklubben, Ägaranmälningar, PB 20, 79101 Leppävirta. Du kan också skanna den ifyllda blanketten och skicka den som bilaga till ett e-postmeddelande till rekisterointi@kennelliitto.fi. Vänligen se till att du undertecknar din anmälan.
Du som är medlem i Finska Kennelklubben gör ägaranmälan eller -byte allra smidigast på Omakoira-tjänsten.
Päivitetty
Ownership declaration or change of ownership
Use this form to make an ownership declaration or change of ownership for your dog. Mail the completed form to the Finnish Kennel Club, Omistajailmoitukset, PL 20, 79101 Leppävirta or send the form as an e-mail attachment scanned and signed to rekisterointi@kennelliitto.fi. Members of the Kennel Club can make the ownership declaration or change of ownership conveniently through the Omakoira service.
Päivitetty

Omistajatieto jalostustietojärjestelmään?

Koiran omistajatieto voidaan julkaista Kennelliiton jalostusjärjestelmässä, jos koiranomistaja antaa siihen luvan. Lupa annetaan Omakoira-palvelussa Henkilötiedot-välilehdellä. Tietojen julkaisemisesta on hyötyä esimerkiksi silloin, jos koira katoaa. Kun omistajan tiedot löytyvät jalostustietojärjestelmästä, löytäjä voi saada yhteyden omistajaan ja koira palautua nopeasti kotiin.

Rokotukset suojaavat koiraa taudeilta

Vastuullinen koiranomistaja pitää koiran rokotuksen kunnossa pennusta lähtien. Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Raivotauti- ja penikkatautirokotukset ovat näyttelyissä ja kokeissa käyville koirille pakollisia. Suositeltavia ovat myös rokotukset tarttuvaa maksatulehdusta ja parvoviruksen aiheuttamaa ripulia sekä kennelyskää vastaan.

Koiralle vakuutus

Suurimmalla osalla suomalaisista vakuutusyhtiöistä on koiralle lemmikkieläinvakuutus. Kattavimman turvan koiralle saa, jos vakuutus otetaan jo pikkupentuaikana. Yleensä vakuutukset on luokiteltu seuraavasti:

  • Perusvakuutus: korvaa yleensä koiran menetyksen, kun koira kuolee, katoaa, vahingoittuu tai sairastuu niin pahoin, että se on lopetettava.
  • Käyttökoiran vakuutus: tarkoitettu metsästys-, palvelus- ja siitoskoirille.
  • Eläinlääkärikuluvakuutus: koiran hoitoja tutkimuskuluja varten sairauden ja tapaturman yhteydessä.
  • Henkivakuutus: korvaa koiran menetyksen sairaus- tai tapaturmaisessa kuolemassa.
  • Vastuuvakuutus: koiran ulkopuolisille aiheuttamien henkilö- ja esinevahinkojen varalle.
  • Kasvattajan pentuevakuutus: korvaa pentueen menetyksen ja eläinlääkärikuluja, jos pennuilla on ollut piileviä tai perinnöllisiä vikoja.

Koiran kuoleman ilmoittaminen

Koiran kuolintiedot eivät päivity Kennelliiton järjestemään automaattisesti. Kuolinilmoituksen voi tehdä helpoimmin Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksessa.

Jos kuolinilmoitusta ei ole mahdollista tehdä sähköisesti, voi sen tehdä myös vapaamuotoisena kirjallisena ilmoituksena. Ilmoituksessa tulee näkyä koiran nimi ja rekisterinumero, kuolinaika ja -syy sekä omistajan allekirjoitus. Ilmoituksen voi skannata tai valokuvata ja lähettää sähköpostin liitteenä osoitteeseen: rekisterointi@kennelliitto.fi tai postitse: Suomen Kennelliitto - Showlink Oy, PL 20, 79101 Leppävirta.