Otathan huomioon muut ihmiset, koirat ja luonnoneläimet!

Kaupungeissa järjestyslailla pyritään turvaamaan koirattomien ja koirallisten kaupunkilaisten sopuisa yhdessäelo. Järjestyshäiriöiden välttämiseksi koiran – oli se kuinka kiltti tahansa – tulee ulkoilla taajamissa aina kytkettynä. 

Metsästyslailla puolestaan halutaan antaa luonnoneläimille lisääntymisrauha. Tämän vuoksi maaseudullakaan koiraa ei saa pitää vapaasti irti 1.3–19.8. välisenä aikana. Metsästyslain määräykset eivät koske alle viittä kuukautta nuorempaa tai palvelutehtävässä olevaa koiraa. Myös rauhoittamattoman riistaeläimen metsästys on sallittua kiinnipitoaikanamuulla kuin ajavalla koiralla edellyttäen, ettei koira häiritse rauhoitettuja luonnoneläimiä.

Koira on hyvä totuttaa jo pentuna kaupungin ääniin ja erilaisiin kulkuneuvoihin. Koiran on siedettävä rullaluistelijoita, polkupyöräilijöitä, pyörätuoleilla kulkevia henkilöitä ja monenlaisia muita vastaantulevia kulkijoita. Koiran kanssa pitää myös pystyä rauhallisesti ohittamaan toiset koirat ja muut eläimet. Koska kaikki koirat eivät välttämättä pidä toisista koirista, ei ole tarkoituksenmukaista päästää koiraa tervehtimään jokaista vastaantulijaa.

Koiran ulkoiluttaminen vaatii taluttajalta ympäristön huomioimista ja koiran hallintaa myös yllättävissä tilanteissa. Hallinta on erityisen tärkeää, kun koira ulkoilee kelataluttimessa. Jos pyöräilijä tai rullaluistelija kaatuu koiran taluttimeen, taluttaja on siitä vastuussa.

Suomessa suuri osa vuodesta on pimeää aikaa. Pimeällä tiellä liikkujien turvallisuutta ajatellen heijastimen käyttö on välttämätöntä.

Lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla koiraa ei saa ulkoiluttaa. Kuntopoluille voi lumettomana aikana mennä hyvin käyttäytyvän koiran kanssa. Koiran täytyy olla silloin aina kytkettynä. Talvella koiran kanssa voi mennä erikseen merkityille, koirahiihtäjille tarkoitetuille laduille. Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla hiihtoladulla.

Pidä ympäristö siistinä

Asuin- ja ulkoiluympäristön siistinä pitämiseksi koirien jätökset on kerättävä pois etenkin taajaan asutuilla alueilla. Koira ei myöskään saisi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen.

Matkustaminen koiran kanssa

Koiran kanssa matkustettaessa sen pitäisi osata perustottelevaisuus. Rauhallisesti matkustava koira helpottaa liikkumista paikasta toiseen. Koiran kuljettaminen on sallittua liikennevälineissä suurimmassa osassa Suomen kuntia.

Matkasuunnitelmaa tehdessä kannattaa tarkistaa hyväksyykö esimerkiksi paikallinen linja-autoyhtiö koiramatkustajat ja peritäänkö koirasta erillinen maksu. Koiran kanssa matkatessa tulee myös huomioida muut matkustajat.

Koirat ohittaa pyörän
Koiranomistajan etiketti ulkoiluun

Ulkoiluta koiraasi vähintään kolme kertaa päivässä

Tarjoa koirallesi päivittäistä liikuntaa sen liikuntatarpeen mukaan

Hanki koirallesi ulkoilutukseen tarvittavat, asianmukaiset varusteet

Varmista, että varusteet ovat oikeankokoiset ja tarpeeksi kestävät, ettei koirasi pääse karkaamaan

Pidä kakkapusseja aina mukanasi

Pidä huoli siitä, että koirankakkaa ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa, näin määrää järjestyslaki

Pidä koirasi aina kytkettynä taajamassa ja muualla vapaana vain maanomistajan luvalla

Älä anna koirasi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen

Älä ulkoiluta koiraasi lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla

Käy koirapuistoissa ainoastaan terveen, rokotetun, madotetun ja hyvin käyttäytyvän koiran kanssa