Ohjeita tuontikoiran rekisteröintiin

Koirien maahantuontiin ja vientiin liittyvät määräykset antaa viranomainen − löydät ne Ruokaviraston sivuilta.

Rekisteröinti ja tarvittavat asiakirjat

Koiran rekisteröintiin liittyvien todistusten hankkiminen on koiran omistajan vastuulla ja tapahtuu hänen kustannuksellaan.

Aloita tuontikoiran rekisteröinti Omakoira-palvelussa täyttämällä tuontikoirailmoitus. Voit maksaa rekisteröinnin samalla. Postita sitten tarvittavat asiakirjat Kennelliiton rekisteröintipalveluihin. Jos Omakoiran käyttö ei ole mahdollista, postita tarvittavat dokumentit yhdessä sivun alalaidasta löytyvän Tuontikoiran rekisteröinti -lomakeen kanssa. Tästä toimitetaan lasku postitse ja koiran rekisteröinti vie pidemmän ajan.

Tuontikoiran rekisteröintiin tarvitaan aina alkuperämaan antama tulostettu rekisteritodistus eli export pedigree (pelkkä sähköinen dokumentti ei riitä). Joissain maissa export pedigree koostuu pedigreestä ja erillisestä export pedigree -dokumentista. Tällöin riittää alkuperäinen pedigree ja kopio omistajatodistus/export pedigree -sivusta. 

Pohjoismaat
alkuperäinen rekisteritodistus + maan Kennelliiton antama omistajatodistus, Ruotsista esim. kauppasopimus. Ei tarvita export pedigreetä.

 

Esimerkkejä eri tuontimaista tarvittavista asiakirjoista
Alankomaat, Portugali, Liettua, Sveitsipedigree + erillinen export pedigree -dokumentti
Bulgariapedigree certificate + erillinen export pedigree -dokumentti
Irlantiexport pedigree certificate + registration certificate -dokumentti
Iso-Britanniacertified export pedigree (3 sukupolvea, jolloin sukutaulussa näkyy nimien lisäksi koirien rekisterinumerot)
Itävaltapedigree + erillinen export zertifikat -dokumentti
Saksarotujärjestön pedigree + erillinen VDH:n export pedigree -dokumentti

 

Esimerkkejä maista, joista riittää vain yksi dokumentti (export pedigree)
Belgia, Espanja, Italia, Latvia, Ranska, Serbia, Venäjä, Viro, Yhdysvallat (USA)

 

Alkuperäiseen rekisteritodistukseen tai export pedigree -dokumenttiin merkitään koiran suomalainen rekisterinumero tarralla ja todistus palautetaan omistajalle. Sukutaulusta tallennetaan neljä sukupolvea FCI:n hyväksymiin rekistereihin merkittyjä koiria, jos ne on kirjattu export pedigreehen.

Kennelliitto rekisteröi FCI:n hyväksymiin rekistereihin merkittyjä koiria. FCI:n ulkopuolisesta rekisteristä tuotavan koiran rekisteröintiä on anottava koirakohtaisesti, ellei rodun rotukohtaisissa erityisehdoissa määritellä muuta. Monirotuisen tuontikoiran voi ilmoittaa Kennelliiton tunnistusmerkintätietokantaan.

Tuontikoiran tulee olla tunnistusmerkitty ja mikrosirunumeron tulee olla merkitty rekisteritodistukseen tai passiin (jolloin mukaan liitetään kopio passista).

Tiedot tuontikoiran kaikista omistajista todennetaan Omakoira-palvelun kautta. Jos tuontikoiralla on useampi omistaja, lähtee heille sähköpostitse omistajatietojen hyväksymispyyntö, joka tehdään Omakoira-palvelussa. Jos hyväksymispyynnön saajalla ei ole vielä Omakoira-tunnuksia, hän voi tilata ne sähköpostitse lähetettävän linkin kautta. Jos koiralla on ulkomainen tai alaikäinen omistaja, jolla ei ole Omakoira-tunnuksia, tarvitaan häneltä allekirjoitus koiran rekisteröintilomakkeeseen.

Rodussa, jossa tavataan luonnontöpöhäntäisyyttä, tulee tuontirekisteröinnin yhteydessä ilmoittaa koiran hännän pituus. Luonnontöpöhäntäisestä koirasta tulee toimittaa töpöhäntäisyyden vahvistava geenitestitulos. Tulokseksi hyväksytään:

  1. Testitulos jostain seuraavista laboratorioista: Laboklin, Movet tai MyDogDNA, tai
  2. Ennen koiran Suomeen tuontia saatu ulkomainen T-box-mutaatiota koskeva testitulos.
    Ulkomaiseen tulokseen tulee tarvittaessa liittää erillinen eläinlääkärin tai laboratorion edustajan antama todistus näytteenotosta ja tunnistusmerkinnän tarkastamisesta näytteenoton yhteydessä.

Tilatessasi geenitestin Laboklinista, Movetista tai MyDogDNA:lta:

  1. Varmista testin tilaamiseen liittyvät ohjeet haluamasi laboratorion kautta ja varaa koiralle näytteenotto.
  2. Tilaa sähköinen lähete Omakoira-palvelusta
  3. Kerro näytteenottajalle, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.
  4. Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle, joka puolestaan toimittaa tulokset tilaajalle niiden valmistuttua.

Laboklin ja Movet tallentavat tulokset myös suoraan Kennelliiton järjestelmiin. MyDogDNA/Wisdom panelin tulos tulee toimittaa Kennelliittoon yhdessä muiden rekisteröintiin liittyvien asiakirjojen kanssa.
 

Tuontikoirat Venäjältä ja Valko-Venäjältä

Kennelliittoon ei rekisteröidä Venäjän tai Valko-Venäjän rekisterissä olevia koiria, joiden export pedigree on myönnetty 15.3.2022 jälkeen. Ennen 15.3.2022 myönnetyllä export pedigreellä rekisteröintiä voi anoa liittämällä vapaamuotoisen anomuksen tuontikoiran rekisteröintidokumentteihin.
Poikkeuksena edelliseen voidaan Suomeen rekisteröidä 15.3.2022 jälkeen päivätyllä export pedigreellä näistä maista lähtöisin olevia koiria, jos ne on rekisteröity myös johonkin muuhun FCI-maahan. 

 

Rekisteröintimaksu

Tuontikoiran rekisteröinnistä peritään toisen maksuluokan mukainen maksu, ks. hinnasto.

Koiran tulokset ulkomailta

Jos koiralla on ulkomailla saavutettuja terveys- tai muita tuloksia, voidaan hyväksyttävät tulokset tallentaa koiran tietoihin rekisteröinnin yhteydessä. Liitä kopiot todistuksista ja lausunnoista muiden asiakirjojen mukaan. Kennelliiton järjestelmiin ei tallenneta yksittäisiä ulkomaisia näyttely- tai koetuloksia, vain valionarvot ja muut tittelit. Terveystutkimusten kohdalla hyväksyttävät lausunnot on määritelty sairauskohtaisissa ohjeissa.

PEVISA-ehdot eivät koske tuontikoiran rekisteröintiä, mutta niiden on täytyttävä, jos koiraa käytetään Suomessa jalostukseen.

Ulkomaiset jalostuslainat

Suomessa oleva ulkomainen jalostuslaina tulee rekisteröidä tuontikoirana, jos sitä käytetään jalostukseen vielä sen jälkeen, kun sen ensimmäinen Suomeen rekisteröity pentue on täyttänyt 12 kuukautta. Ulkomainen jalostuslaina on koira, jonka omistaja/omistajat asuvat ulkomailla ja jonka jalostusoikeus on luovutettu Suomessa asuvalle henkilölle.

Tuontikoiran rekisteröintiin liittyvät ohjeet ja lomakkeet

Voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan tuontikoiran rekisteritodistuksen puolestasi tällä valtakirjalla.

Downloadable file
Kennelliiton koirarekisteriohje
Dokumentti on suunnattu kasvattajille ja rotuyhdistyksille. Se sisältää säännöt rotukoirien rekisteröimiseksi eri rekistereihin. Voimassa 1.1.2025 alkaen. Määräykset koskevat ohjeen voimaan tulon jälkeen tapahtuneesta astutuksesta syntyneitä pentueita ja rekisteröitäviä tuontikoiria.
Päivitetty 4.10.2024
Kennelliiton Koirarekisteriohje
Dokumentti on suunnattu kasvattajille ja rotuyhdistyksille. Se sisältää säännöt rotukoirien rekisteröimiseksi eri rekistereihin. Voimassa 1.1.2025 alkaen. Määräykset koskevat ohjeen voimaan tulon jälkeen tapahtuneesta astutuksesta syntyneitä pentueita ja rekisteröitäviä tuontikoiria.
Päivitetty
The form can be filled and saved
Tuontikoiran rekisteröinti
Tällä lomakkeella pyydetään rekisteröimään tuontikoira Suomen Kennelliiton rekisteriin. Allekirjoitetun lomakkeen mukaan liitetään koiran alkuperäinen rekisteröintitodistus. Lomake lähetetään osoitteeseen Showlink - Tuontikoirien rekisteröinti/Registrering av importhund, PL 20, FI-79101 Leppävirta.
Päivitetty
Tuontikoiran rekisteröinti
Tällä lomakkeella pyydetään rekisteröimään tuontikoira Suomen Kennelliiton rekisteriin. Allekirjoitetun lomakkeen mukaan liitetään koiran alkuperäinen rekisteröintitodistus. Lomake lähetetään osoitteeseen Showlink - Tuontikoirien rekisteröinti/Registrering av importhund, PL 20, FI-79101 Leppävirta.
Päivitetty
Registrering av importerad hund
Med denna blankett ombeds man registrera importhunden i Finska Kennelklubbens register. Enligt den undertecknade blanketten bifogas hundens ursprungliga registreringsbevis. Blanketten skickas till adressen Showlink - Registrering av importhundar/Registrering av importhund, PL 20, FI-79101 Leppävirta. Uppdaterad 20.3.2024.
Päivitetty