Hypokoira koulutetaan ilmaisemaan hypoglykemia eli matala verensokeri, hyperglygemia eli korkea verensokeri sekä ketoaineet käyttäjälleen. Jos diabeetikko on lapsi, koira koulutetaan ilmaisemaan verensokerin vaihtelut vanhemmille tai muulle aikuiselle. Hypokoira osaa tuoda käyttäjälleen verensokerimittarin tai eväät matalaa verensokeria korjaamaan.Tarvittaessa koira voidaan myös kouluttaa hakemaan toisen henkilön diabeetikon avuksi mikäli verensokerin vaihtelu sitä vaatii.

Koira on monelle diabeetikolle ystävä ja lohduttaja, jolle voi kertoa huolensa ja salaisuutensa. Hypokoira edistää myös huomaamatta omistajansa terveyttä säännöllisen ulkoilun avulla. Parhaimmillaan hypokoira kannustaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja koiramaisiin harrastuksiin! 

Hypokoiran koulutus kestää keskimäärin puolestatoista kahteen vuoteen. Koulutusprosessi on vakioitu ja kaikki koirat suorittavat sen aikana osatavoitteet, jotta voidaan varmistaa, että koira omaa tarvittavat koulutetut taidot. Koulutus perustuu täysin positiiviseen vahvistamiseen. Minkäänlaista pelkoon tai kipuun liittyvää rankaisua ei sallita missään tilanteessa koulutuksen aikana. Hypokoiran taitoja ylläpidetään jatkuvalla harjoittelulla myös valmistumisen jälkeen. Koirien taidot tarkistetaan kahden vuoden välein tasotarkastuksilla.

Hypokoiria on koulutettu Suomessa vuodesta 2009 lähtien ja ovat Suomen Kennelliiton hyväksymiä henkilökohtaisia hyötykoiria. Valmistuneita hypokoiria on Suomessa 96 kappaletta.

Hypokoiran tunnistaa sinisestä liivistä, jossa on Hypokoira ry:n kolmiomainen virallinen logo.

Hypokoira ry