Rhodesiankoirien maastojuoksukokeessa arvostellaan viehettä seuraavan koiran ajotyöskentelyä maastoon tehdyllä mutkaisella radalla. Suurimman kokonaispistemäärän saanut koira voittaa kilpailun. koirat juoksevat pareittain.

Osallistumisoikeus on ainoastaan rhodesiankoirilla. Maastojuoksukokeessa menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ennen kaikkea kovaa ja laadusta treenausta ohjaajan kanssa.

Mikä on lajin tarkoitus?

Rhodesiankoirien maastojuoksukokeessa koirat pääsevät toteuttamaan luontaista juoksuhalukkuuttaan, tarkoituksena on myös kehittää koiran toimintakykyä ja älykkyyttä siten, että se suorittaa kilpailuradalla juoksusuorituksensa. Vinttikoiraurheilu on kasvattava, urheilullinen kilpailumuoto, joka parantaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta sekä valmentaa koiran luontaista taipumusta suoriutua juoksusta useammankin kerran saman päivän aikana riippuen kokeesta.

Miten kilpaillaan?

Koirat arvotaan roduittain pareiksi. Maastorata tehdään maastoon (esim. pellolle) ja trissojen avulla siihen saadaan erilaisia mutkia, ja näin pyritään matkimaan todellista metsästystilannetta. Juostavat matkat ovat 500m-1000m. Maastojuoksuissa ei pelkkä nopeus ratkaise vaan suoritukset arvostellaan muutenkin. Arvosteluun vaikuttaa nopeuden lisäksi, kuinka innokkaasti ja tarkasti koira seuraa viehettä, miten se pystyy pitämään juoksurytminsä ja sovittamaan vauhtinsa maastovaihteluihin. Koiran pitää pystyä käyttämään maastoa ja kanssakilpailijan liikkeitä hyväkseen ahdistaessaan viehettä ja sen täytyy selvitä radasta hyvässä kunnossa fyysisesti sekä psyykkisesti. Arvostelussa otetaan huomioon myös rodulle tyypillinen tapa metsästää, joten eri rotujen suoritukset eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Arvostelun suorittaa kolme tuomaria jotka antavat max. 20 pistettä viidestä eri osa-alueesta kullekin koiralle, kokeessa koirat juoksevat kaksi suoritusta joiden yhteispisteiden perusteella koirat laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Miten harrastus aloitetaan?

Yleensä vieheeseen totuttelu aloitetaan jo 8 viikon iässä kotona, 4-5 kuukauden vanhana lähdetään jo sitten maastojuoksuharjoituksiin joita järjestävät Vinttikoiraliiton jäsenkerhot eri puolilla Suomea. Pyrkimyksenä tuolloin on juosta max. 100 metrin matkoja sekä totutella koiran kilpailuvarustukseen. Päästäkseen virallisiin kokeisiin koiralla tulee olla maastojuoksukirja jonka saa anomalla Suomen Vinttikoiraliitosta ilman koejuoksumenettelyä. Ikäraja on ns. pienillä roduilla 15kk ja suurilla roduilla 18kk. Näöllään ajavien koirien juoksukokeita järjestetään noin 30kpl/vuosi.