Mitä on ratajuoksu?

Kisassa koirat lähetetään lähtökopeista ovaalin muotoiselle radalle seuraamaan viehettä maalilinjan yli. Nopein hyväksytysti juossut koira voittaa kilpailun.

Mille roduille laji on tarkoitettu?

Osallistumisoikeus on kaikilla FCI:n ryhmän 10 koiraroduilla sekä ryhmästä 5, Kanarianpodenco, Ibizan podenco, Faaraokoira, Cirneco dell'etna, Basenji sekä Portugalin podengojen eri kokomuunnokset. Ratajuoksukokeessa menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ennen kaikkea kovaa ja laadusta treenausta ohjaajan kanssa.

Mikä on lajin tarkoitus?

Ratajuoksun tarkoituksena on näöllään ajavien koirien nopeus- ja juoksuominaisuuksien selville saaminen jalostusta varten, juoksutoiminnan ja harrastajien yhteistoiminnan kehittäminen sekä kilpailumahdollisuuksien tarjoaminen.

Lajissa koirat pääsevät toteuttamaan luontaista juoksuhalukkuuttaan, tarkoituksena on myös kehittää koiran toimintakykyä ja älykkyyttä siten, että se suorittaa kilpailuradalla juoksusuorituksensa. Vinttikoiraurheilu on kasvattava, urheilullinen kilpailumuoto, joka parantaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta sekä valmentaa koiran luontaista taipumusta suoriutua juoksusta useammankin kerran saman päivän aikana riippuen kokeesta.

Miten kilpaillaan?

Juostavia kilpailumatkoja on kolme: 280m matka, 350m matka ja 480m matkat. Suomessa pienikokoiset rodut juoksevat kahta lyhintä matkaa ja suurikokoiset pääasiassa 480 m. matkaa.  Koirat lähtevät juoksemaan lähtökopista kilpailuvarustuksena kuonokoppa ja mantteli, joka määrittelee myös numerollaan sen mistä kopista koira juoksemaan lähtevät, kopit arvotaan osallistujien kesken. Koiria lähdössä voi olla 2-6. koiraa. Koirat ovat aina samaa rotua keskenään.

Miten harrastus aloitetaan?

Yleensä vieheeseen totuttelu aloitetaan jo 8 viikon iässä kotona, 4-5 kuukauden vanhana lähdetään jo sitten oikealle juoksuradalle. Pyrkimyksenä tuolloin on juosta lähinnä radan etusuoraa (noin 80 metriä) ja totutella myös lähtökoppeihin sekä koiran kilpailuvarustukseen. Varsinaiset harjoitukset radalla alkavat riippuen rodusta noin 8 kk – 1,5 vuoden vanhana. Päästäkseen virallisiin kokeisiin koiran tulee suorittaa hyväksytysti soolokoejuoksu sekä 2 ryhmäkoejuoksua, ns. pienikokoiset rodut voivat saada juoksukirjan ja osallistua kokeisiin 15kk ikäisenä, isot rodut 18 kuukauden ikäisenä.

Suomessa on vinttikoirien ratajuoksu ratoja viisi kappaletta, Helsingissä, Tampereella, Hyvinkäällä, Turussa ja Oulussa. Radoilla järjestetään kilpailukaudella myös harjoituksia, jolloin koirat voivat harjoitella juoksua, koppilähtöä sekä viehevarmuutta.