Nämä asiat muuttuvat vuoden 2023 alusta Kennelliiton toiminnassa
norjanharmaa Jari Niskanen

Koiranäyttelyt pähkinänkuoressa

Näyttelyissä on hyvä mahdollisuus nähdä edustava otos eri koirarotujen yksilöitä. Näyttelyissä voi myös tutustua eri rotujen harrastajiin ja koirankasvattajiin. Koiran hankintaa suunnittelevan kannattaa käydä näyttelyissä tutustumassa eri rotuihin ja hankkia niistä lisää tietoa.

Suomessa koira saa näyttelyssä kirjallisen arvostelun

Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset, rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat. Näyttelyssä ulkomuototuomari arvostelee koiran ja antaa sille kirjallisen arvostelun sekä laatuarvostelun.

Urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Pennut, juniorit, nuoret ja aikuiset koirat sekä muotovaliot ja veteraanit arvostellaan omissa luokissaan. Näyttelyissä voidaan myös esittää kasvattajaryhmä ja erikoisnäyttelyissä myös jälkeläisryhmä.

Suomessa järjestettävien näyttelyiden tiedot julkaistaan Suomen Kennelliiton nettisivuilla tapahtumakalenterissa sekä Koiramme-lehdessä.

Näyttelytyyppejä on erilaisia

Virallisella näyttelyllä tarkoitetaan näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä näyttely, ja jossa on jaossa sertifikaatit, kansainvälisissä näyttelyissä myös CACIBit eli kansainväliset sertifikaatit ja NORD-näyttelyissä NORD-sertit.

Kun koiralla on riittävä määrä sertifikaatteja, se voi saada Suomen muotovalion, Pohjoismaiden muotovalion tai Kansainvälisen muotovalion arvon.

Virallisia näyttelyitä ovat:

•    kansainvälinen koiranäyttely
•    kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
•    NORD-näyttely
•    ryhmänäyttely
•    rodun erikoisnäyttely
 
Kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa näyttelyissä arvostellaan aina kaikki Suomessa hyväksytyt koirarodut. Näyttely voi olla yksipäiväinen, jolloin kaikki ryhmät arvostellaan samana päivänä. Näyttelyt voivat olla myös kaksi- tai useampipäiväisiä tapahtumia, jolloin arvosteltavat roturyhmät on jaettu eri päiville. Ryhmänäyttelyissä on vain muutama roturyhmä. Erikoisnäyttelyissä voi pienimmillään olla vain yksi rotu. Jos haluat mennä tutustumaan rotuihin ryhmä- tai erikoisnäyttelyihin, niin tarkista ensin Kennelliiton tapahtumakalenterista mille roduille näyttely järjestetään.

Epävirallisissa näyttelyissä ja tapahtumissa on hyvä harjoitella näyttelyssä esiintymistä

Epävirallisissa näyttelyissä ei jaeta sertifikaatteja. Epävirallisia näyttelyitä ovat:

•    epävirallinen koiranäyttely – open show
•    pentunäyttely

Lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia Match Show -tapahtumia. Ne ovat erinomaisia paikkoja näyttelyharjoitteluun. Näistä tapahtumista saa tietoa verkosta muun muassa paikallisten koirakerhojen sivuilta ja ilmoitustauluilta. Näihin tapahtumiin ei ilmoittauduta etukäteen, vaan paikan päällä yleensä noin tunti ennen Match Show’n alkua.

Kaikki Suomessa järjestettävät näyttelyt ovat niin sanottuja drive-in näyttelyitä eli koirien ei tarvitse olla näyttelypaikalla koko päivää. Koirien tulee saapua paikalle hyvissä ajoin ennen rodun arvostelun arvioitua alkamisaikaa, mutta koirat saavat poistua näyttelypaikalta heti arvostelun päätyttyä. Lähes kaikkien näyttelyitten aikataulut löytyvät internetistä, joten jos olet menossa tutustumaan johonkin näyttelyyn, niin tarkista etukäteen aikataulusta, mihin aikaan eri rodut arvostellaan.

Tietoa koiranäyttelyistä, säännöistä, ohjeista ja ilmoittautumisista löydät näiltä nettisivuilta sekä Koiramme-lehdestä.