Kaverikoiratoiminta on ennen muuta pitkäjänteistä toimintaa, jossa edellytetään koiranomistajalta sitoutumista. Käynnit tehdään käyntikohteiden toiveiden, ei koiranomistajien aikataulujen, mukaisesti.

Kaverikoiraohjaajaksi kouluttautuminen

Kaverikoiratoimintaan pääset mukaan kaverikoirakurssin käytyäsi. Kaverikoiraohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja uusien kaverikoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai Kennelliiton tunnistusmerkintätietokannssa tunnistusmerkittyinä. Ennen koulutukseen hakemista tutustu kaverikoiratoiminnan ohjeisiin ja mieti pystytkö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen tai sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

Kaverikoirakurssit

Tarkasta tulevista tapahtumista onko paikkakunnallesi tulossa kennelpiirisi kaverikoiravastaavan järjestämä kaverikoirakurssi. Voit olla yhteydessä myös suoraan kennelpiirisi kaverikoiravastaavaan, yhteystiedot löydät täältä.

Viikonloppukurssilla kuunnellaan ensimmäisenä päivänä teoriaa muun muassa kohtaamistilanteista, koiran tulkitsemisesta ja toiminnan erityispiirteistä. Toisena päivänä koirat otetaan mukaan käytännön harjoituksiin. Lisäksi kuullaan esimerkkejä muualla järjestetystä kaverikoiratoiminnasta. Kurssi materiaaleineen ja kahveineen on koirakolle maksuton.

Koiria ei kurssilla varsinaisesti testata tai koetella, vaan kokeneet kouluttajat tarkkailevat koiria ryhmätilanteessa sekä koirien omistajia koiriensa käsittelyssä ja lukemisessa. Koirien mukana olon tarkoitus on opastaa koiranomistajaa oman koiransa käytössä ja ohjaamisessa vierailutilanteessa. Kurssilla jatkossa samassa ryhmässä toimivat koirat ja ohjaajat tutustuvat toisiinsa.

Ensimmäiset vierailukäynnit koiranohjaaja tekee tarkkailijana ilman omaa koiraa. Kun uusi koirakko lähtee ensimmäiselle käynnilleen, lähtee kokenut kaverikoiranohjaaja hänen tuekseen.