Pentueen rekisteröinti
Sääntöihin tutustuminen helpottaa pentueen rekisteröintiä. Jos harkitset pentujen teettämistä nartullasi, selvitä pentujen rekisteröintiin liittyvät säännöt ja ehdot etukäteen. Löydät ne tämän sivun alareunasta.

Sääntöihin tutustuminen helpottaa pentueen rekisteröintiä. Jos harkitset pentujen teettämistä nartullasi, selvitä pentujen rekisteröintiin liittyvät säännöt ja ehdot etukäteen. Löydät ne tämän sivun alareunasta.
Pentue rekisteröidään kasvattajan tekemän pentueilmoituksen perusteella. Kasvattaja on yleensä pentujen emän omistaja, mutta omistaja voi myös luovuttaa kasvatusoikeuden toiselle henkilölle.
Pentueilmoitus on tehtävä neljän kuukauden sisällä pentujen syntymästä. Koko pentue on ilmoitettava rekisteriin samanaikaisesti. Pentueilmoitukseen sisältyy myös astutustodistus, jonka pentueen isän omistaja vahvistaa allekirjoituksellaan.
Kasvattajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt ja hänellä tulee olla vakituinen asuinpaikka Suomessa. Kasvattajiksi voidaan merkitä enintään kolme henkilöä. Jos pentueen vanhemmille on ilmoitettu useampia omistajia, tarvitaan rekisteröintiin kaikkien omistajien hyväksyntä. Kannattaa varmistaa, että sekä nartun että uroksen omistajatiedot ovat Kennelliiton rekisterissä ajan tasalla jo etukäteen, jotta vaadittavat omistajamuutokset eivät viivytä pentujen rekisteröintiä.
Kasvattaja voi tehdä sähköisen pentuerekisteröinnin Kennelliiton Omakoira-palvelun kautta. Sähköisen palvelun käyttö kannattaa, sillä se nopeuttaa rekisteröintiä. Voit myös tulostaa pentueilmoituksen tämän sivun alalaidasta ja toimittaa sen Kennelliittoon postitse.
Rekisteröidessäsi pentueen Kennelliiton Omakoira-palveluun, voit ottaa koko pentueelle ilmaisen Agria Henki Pentu -vakuutuksen. Ks. Agrian pentuvakuutuksen tuoteseloste alta:
Pentueen molempien vanhempien tulee olla rekisteröityjä. Ulkomailta tuotu emä on rekisteröitävä Kennelliiton rekisteriin viimeistään pentujen rekisteröinnin yhteydessä. Tuontikoiraisät tai ulkomaalaisomistuksessa olevat, Suomeen jalostuslainaan tuodut urokset on rekisteröitävä Kennelliiton rekisteriin viimeistään sen jälkeen, kun uroksen ensimmäisen Suomeen rekisteröidyn pentueen syntymästä on kulunut 12 kuukautta, jos koiraa käytetään jalostukseen Suomessa sen jälkeen. Ulkomaisen isän on oltava FCI:n tunnustamassa rekisterissä ja kasvattajan tulee lähettää pentueilmoituksen yhteydessä rekisteröintiin tarvittavat asiakirjat.
Ulkomaalaisesta uroksesta, jota ei ole aiemmin käytetty Suomessa jalostukseen tulee pentueen rekisteröinnin yhteydessä toimittaa oheiset dokumentit:
Lue lisää:
Molempien vanhempien sekä pentujen tulee olla tunnistusmerkittyjä. Tunnistusmerkintöjä tekevät eläinlääkärit sekä Kennelliiton tunnistusmerkitsijät.
Pentueen isän tulee olla tervekiveksinen. Tieto normaaleista kiveksistä tallentuu urokselle automaattisesti sen saadessa palkinnon virallisesta näyttelystä tai suorittaessa Kennelliiton ulkomuodon jalostustarkastuksen. Pentueilmoituksen mukaan liitetään eläinlääkärin antama kivestodistus, jos urokselle ei ole aiemmin merkitty jalostustietojärjestelmään tietoa normaaleista kiveksistä.
Nartulla saa olla enintään viisi pentuetta. Pentueiden syntymien välisen ajan tulee olla vähintään 10 kuukautta. Tätä tiheämpi pennutus sallitaan alle 8-vuotiaalle nartulle yhden kerran ilman poikkeuslupaa, jolloin seuraavaan synnytykseen pitää jättää vähintään 12 kk väli. Kahdeksan vuotta täyttäneen nartun astuttaminen edellyttää aina eläinlääkärintodistuksen, jonka mukaan narttu on terve ja hyväkuntoinen, eikä pennuttamisesta ole haittaa nartun terveydelle. Todistus on annettava ennen nartun astutusta, eikä se saa astutushetkellä olla kuutta kuukautta vanhempi.
Kennelliitolla on kaikkien rotujen rekisteröintiä koskevia ehtoja, joiden tarkoituksena on määritellä rajat terveyteen liittyvissä asioissa. Nämä ehdot ovat:
Lisäksi pentujen rekisteröinnin ehtona on yli sata rotukohtaista PEVISA-ohjelmaa ja muita rotukohtaisia erityisehtoja. Kaikki terveystutkimukset ja niihin liittyvät lausunnot on oltava annettuja ja voimassa ennen astutusta. Tutustu oman rotusi vaatimuksiin.
Pentujen rekisteröinnistä peritään maksu, johon vaikuttaa Kennelliiton ja rotujärjestön/rotua harrastavan yhdistyksen/rotuyhdistyksen jäsenyys, mahdollinen kennelnimi sekä kasvattajasitoumus. Katso rekisteröintimaksut hinnastosta.
Tutustu myös Kennelliiton yleiseen jalostusstrategiaan. Kasvattamiseen liittyvää opastusta saat kennelpiirien järjestämillä Kasvattajan peruskursseilla ja jalostukseen liittyvää neuvontaa tarjoavat myös oman rotusi rotujärjestö tai rotua harrastava yhdistys.