Ennen ilmoittautumista tarkistettavat asiat

Koiranäyttelyihin saavat osallistua FCI:n (kansainvälinen kenneljärjestö) tunnustaman maan kenneljärjestössä rekisteröidyt FCI:n ja Pohjoismaisen Kennelunionin PKU:n hyväksymien rotujen koirat. Koiranäyttelyissä Suomessa hyväksytyt rodut löydät täältä.

Näyttelyyn osallistuvan koiran on oltava tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla. Lue lisää tunnistusmerkinnästä ja tunnistusmerkinnän tarkistamisesta täältä.

Näyttelyyn osallistuvalla koiralla on oltava voimassaolevat rokotukset. Koiran on oltava asianmukaisesti rokotettu vähintään penikkatautia ja raivotautia vastaan. Tarkempaa tietoa rokotusvaatimuksista löydät Kennelliiton rokotusmääräyksistä.

Downloadable file
Kennelliiton rokotusmääräykset
Kennelliiton rokotusmääräykset näyttelyitä ja kokeita varten. Voimassa 1.6.2023 alkaen.
Updated 5.4.2023
Muut versiot
Kennelliiton rokotusmääräykset
Kennelliiton rokotusmääräykset näyttelyitä ja kokeita varten. Voimassa 1.6.2023 alkaen.
Updated
Kennelklubbens vaccinationsbestämmelser
Finska Kennelklubbens vaccinationsbestämmelser för utställningar och prov. Gäller från 1.6.2023.
Updated
Vaccination Regulations of the Finnish Kennel Club
The Finnish Kennel Club’s Vaccination Regulations for dog shows and trials. Valid as of 1.6.2023.
Updated

Koiran lääkitseminen, tai esimerkiksi sen turkin tai kirsun värjääminen on kiellettyä näyttelyissä. Koirasta ei saa löytyä näyttelyyn osallistuessa lääkeaineita, muita kiellettyjä aineita tai niiden jäämiä. Lisätietoa antidopingvalvonnasta ja lääkkeiden varoajoista löydät täältä.

Näyttelyyn ei saa osallistua sairas koira eikä kantava narttu alle 30 vuorokautta ennen laskettua aikaa (laskettu aika = 63 vuorokautta ensimmäisestä astutuksesta) tai synnyttänyt narttu alle 75 vuorokautta synnytyksen jälkeen. Myöskään Suomen lain vastaisesti typistetyt koirat eivät saa osallistua näyttelyyn. Lue lisää typistetyistä koirista täältä.

Mistä löydät tietoa näyttelyistä?

Tiedot kaikista Suomessa pidettävistä koiranäyttelyistä löytyvät Koiramme-lehdestä ja Kennelliiton tapahtumakalenterista.

Voit tehdä tapahtumakalenteriin haluamasi haun näyttelyistä. Voit rajata näyttelyitä esimerkiksi ajankohdan, alueen, näyttelytyypin tai rodun mukaan. Kun olet tehnyt haluamasi haun, klikkaamalla ketjukuvaketta saat pikalinkin, jonka voit tallentaa selaimeesi kirjanmerkiksi. Lisäohjeita löydät täältä.

Miten näyttelyyn ilmoittaudutaan?

Koiranäyttelyihin ilmoittaudutaan viimeistään noin kuukautta ennen näyttelyä. Näyttelyillä voi olla porrastettuja ilmoittautumisaikoja ja -hintoja. Ilmoittautumisajat ja -hinnat löydät näyttelyn ilmoituksesta Koiramme-lehdestä tai Tapahtumakalenterin kautta näyttelyn omilta kotisivuilta. Useilla näyttelyillä on netti-ilmoittautumismahdollisuus, mutta useimmiten voit myös ilmoittautua postitse näyttelyyn. Näyttelyn ilmoittautumisosoite löytyy näyttelyn omilta nettisivuilta ja Koiramme-lehden ilmoituksesta.

Postitse ilmoittautuessa tulee täyttää näyttelynilmoittautumislomake. Kun ilmoittaudut postitse, sinun tulee liittää täytetyn ilmoittautumislomakkeen mukaan kopio ilmoittautumismaksukuitista. Sekä maksupäivän että kirjeen postileiman päiväyksen on oltava viimeistään ilmoittautumisajan päättymispäivä.

Jos käytät netti-ilmoittautumista, niin maksat ilmoittautumismaksun nettipankin kautta samalla kun teet ilmoittautumisen.

Koira on ilmoitettava näyttelyyn sillä nimellä ja sen rotuisena, jolla se on rekisteröity. Se on ilmoitettava laatuarvosteluluokkaan, johon se on oikeutettu osallistumaan. Näyttelyissä luokat menevät joko koiran iän tai saavutusten (= käyttökoetulokset, valionarvot) mukaan. Näyttelysäännöistä löydät tarkemmat tiedot.

Tietoa koiranäyttelyn kulusta löydät täältä.

Ole tarkkana, että ilmoitat koirasi oikeaan kilpailuluokkaan. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen koiraa ei voi enää siirtää toiseen luokkaan, ellei näyttelyn järjestäjä ole vahingossa siirtänyt koiraa väärään luokkaan.  Esimerkiksi käyttöluokkaan vaaditaan eri roduilta erilaisia tuloksia. Tietoa käyttöroduista ja käyttötulosvaatimuksista löydät alla olevasta tiedostosta.

Downloadable file
Käyttöluokkaan vaadittavat koetulokset
Dokumentissa on lueteltu roduittain koetulosten vähimmäisvaatimukset, jotka koiran tulee täyttää päästäkseen osallistumaan kansallisissa tai kansainvälisissä näyttelyissä käyttöluokkaan. Dokumentti päivitetty 28.2.2024.
Updated 28.2.2024
Käyttöluokkaan vaadittavat koetulokset
Dokumentissa on lueteltu roduittain koetulosten vähimmäisvaatimukset, jotka koiran tulee täyttää päästäkseen osallistumaan kansallisissa tai kansainvälisissä näyttelyissä käyttöluokkaan. Dokumentti päivitetty 28.2.2024.
Updated

Kun olet ilmoittautunut

Kun olet ilmoittanut koirasi näyttelyyn, niin saat noin viikkoa ennen näyttelyä aikataulukirjeen ja koirasi näyttelynumeron. Nämä tulevat valintasi mukaan, joko sähköpostilla tai kirjepostina. Aikataulukirjeestä selviää, kuinka monta rodun koiraa on ilmoitettu näyttelyyn, mihin aikaan koirat arvostellaan, ja missä kehässä. Kirjeessä kerrotaan myös, jos rodun arvosteleva ulkomuototuomari on vaihtunut.

Aikataulukirjeessä on myös näyttelyyn saapumiseen ja näyttelyn kulkuun liittyviä ohjeita, joten kirje kannattaa lukea huolellisesti. Koiran numerolapulla pääse yksi henkilö ilmaiseksi näyttelyyn. Muista varata koiralle mukaan vesikuppi, makuualusta ja häkki, näyttelyhihna ja rokotustodistus.

Onnea näyttelyyn!

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä

chihuahua
Yhteispohjoismaisilla koiranäyttelyohjeilla pyritään karsimaan koirien ääripiirteitä Lue lisää
tuomari
Ohjeita ja lomakkeita näyttelyyn osallistujille ja näyttelyn järjestäjille Lue lisää