Koirien terveyttä ei ole tutkittu, eikä niitä ole rokotettu tai madotettu. Koiria myydään usein huomattavan halvalla. Hankintahinta on kuitenkin vain pieni osa koiran kokonaiskustannuksista, ja pentutehtailijalle maksettu halpa hinta kostautuu usein korkeina terveydenhoitokuluina.

Pentutehtailijan pennut ovat heikkokuntoisia huonon hoidon, heikkolaatuisen ravinnon sekä rokotusten ja madotusten puutteen takia. Varma varoitusmerkki on se, että pentua tarjotaan heti mukaan. Toisin kuin vastuullisella kasvattajalla, pentutehtailijalla on kiire myydä pennut. Näin siksi, että pennun terveysongelmat eivät ehtisi tulla esille ennen uuteen kotiin pääsyä. Pennut ovat voineet saada jo pysyviä vaurioita eivätkä kehity normaaleiksi aikuisiksi. Pahimmassa tapauksessa ne koirat sairastuvat johonkin tarttuvaan tautiin, jota eläinlääkäri ei pysty parantamaan.

Pentutehtailijalla nartut asuvat usein häkeissä ja toimivat pennuntekokoneina, ja ne voidaan astuttaa jokaisesta juoksusta. Se on nartulle suuri rasitus. Osa pentutehtailijoista rekisteröi jotkut pentueensa Suomen Kennelliitossa, mutta tuottaa seuraavista juoksuista rekisteröimättömän pentueen. Jotta pentue voidaan rekisteröidä Suomen Kennelliitossa, tulee saman emän pentueiden välillä olla yli 10 kuukautta eikä nartulla saa olla yli viittä pentuetta elinaikanaan.

Vaikka tuntisit sääliä huonoissa oloissa kasvatettua pentua kohtaan, älä koskaan osta pentua huonosta oloista! Pelastaessasi yhden pennun tuet samalla pentutehtailijan toimintaa ja koirien kärsimys jatkuu. Ilman ostajia ei pian ole myyjiäkään.

Monet pentutehtaat ilmoittavat pennuistaan samoissa paikoissa kuin vastuulliset kasvattajatkin. Rotujärjestöjen kasvattajalistoilta epärehellisimmät kasvattajat yleensä puuttuvat. Epämääräiset ilmoitukset rekisteröimättömistä vahinkopennuista kannattaa unohtaa, sillä kasvattajien on mahdollista rekisteröidä vain yksi vahinkopentue Suomen Kennelliiton rekisteriin.

Pentutehtailijat selittävät usein esimerkiksi puuttuvia terveystuloksia vahinkoastumisella, vaikka toiminta onkin suunnitelmallista ja liian nuoria tai vanhoja koiria rasitetaan pennutuksella rahan takia.

Ohjeita koiran hankkimiseen löydät Kennelliiton Hankikoira.fi -sivustolta. Katso myös Kennelliiton pentulista.