Rajavartiolaitoksen omistamista koirista käytetään yleisnimitystä rajakoira. Rajakoirat työskentelevät EU:n ulkorajalla maastossa ja niille on koulutettu henkilön tekemän jäljen ilmaisu ja ajaminen, esine-etsintä, henkilöetsintä maastosta ja rakennuksista. Osalla koirista myös annetaan suojelukoulutusta.

Rajavartiolaitoksen koiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 1920. Ensimmäinen palveluksessa ollut koira, "Lapin Kauhu" lempinimen saanut saksanpaimenkoira uros Caessar, on nähtävissä Rajamuseossa Imatralla.  Nykyisin rajakoiria on yhteensä noin 210. Käytössä olevia rotuja ovat saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira malinois ja labradorinnoutaja.

EU:n ulkorajalla rajanylityspaikoilla toimivat koirat etsivät ajoneuvoihin kätkeytyneitä henkilöitä ja huumeita. Merivartiokoirat toimivat merialueella meripelastuksen tukena sekä suorittavat rahtialuksissa alustarkastuksia etsien kätkeytyneitä ihmisiä ja huumeita

Raja- ja merivartiokoulu vastaa koiranohjaajien koulutuksesta sekä koirahankinnoista. Koirat hankitaan pääosin pentuina suomalaisilta kasvattajilta.

Suomalaiset rajakoirat ovat osallistuneet aktiivisesti Euroopan rajaturvallisuusviraston, Frontex:in johtamiin yhteisiin operaatioihin useissa maissa vuodesta 2007 alkaen. Samoin suomalaiset rajavartiomiehet ovat olleet mukana kehittämässä koiratoimintaan Euroopan yhteistä ohjeistusta ja opetussuunnitelmaa.

Rajavartiolaitos