Tullikoiria käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä.

Tullikoiria ovat:

  • huumekoirat
  • savukekoirat
  • rahakoirat
  • ase- ja räjähdekoirat.

Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Huumekoiran tärkein tehtävä on estää ja paljastaa huumausainerikoksia matkustaja- ja tavaraliikennevirroista maahantuonnin, viennin sekä kauttakuljetusten yhteydessä.  Osa huumekoirista on saanut lisäksi koulutuksen savukkeiden tai käteisen rahan etsintään.  Savukekoirat etsivät suuria savuke-eriä kaupallisesta tavaraliikenteestä ja rahakoirat torjuvat muun muassa harmaata taloutta etsimällä suuria käteismääriä matkustajilta ja tavaraliikenteestä.

Tullissa työskentelee myös aseiden ja räjähdeaineiden etsintään koulutettuja koiria. Näiden koirien tehtävänä on löytää postilähetyksien, matkustajakoneiden matkatavaroiden ja lentorahdin joukosta aseita, aseiden osia, ampumatarvikkeita ja räjähdeaineita sekä niiden lähtöaineita.

Valtaosa tullikoirista on rodultaan labradorinnoutajia. Labradorinnoutajien lisäksi tullikoirana voi nähdä esimerkiksi kultaisennoutajan, novascotiannoutajan, sileäkarvaisennoutajan tai vaikkapa cockerspanielin. Periaatteessa kaikki rodut soveltuvat tullikoiraksi, mikäli rodun ja yksilön ominaisuudet soveltuvat tullikoiran vaativiin tehtäviin erilaisissa toimintaympäristöissä.

Kaikki tullikoirat asuvat ohjaajiensa luona perheenjäseninä ja koulutus perustuu leikkiin. Etsintätyön pitää olla tullikoiran mielestä hauskaa. Tullikoiran kouluttaminen aloitetaan sosiaalistamisella, ympäristöharjoittelulla ja työympäristöön tutustumisella. Noin vuoden monipuolisen työkokemuksen jälkeen tullikoiralla on tarvittava osaaminen tullivalvonnan vaihteleviin työympäristöihin. Tullikoiraa ohjaajineen koulutetaan ja osaamista testataan jatkuvasti erimittaisilla kertauskursseilla aina tullikoiran eläköitymiseen asti.

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt tullikoiria vuodesta 1969 alkaen huumausaineiden etsintään. 2000-luvun alussa Tullissa aloittivat ensimmäiset savukekoirat. Keväällä 2013 tullikoiratoimintaa laajennettiin käteisen rahan etsintään ja vuonna 2016 ase- ja räjähdekoiriin.

Tulli