Rakenteeltaan kilpailu muistuttaa rotukehäarvostelua: kilpailijat liikkuvat ryhmässä, käyvät läpi yksilöarvostelun sekä esittävät koiran liikkeet tuomarille yksilöliikkeissä. Painopiste arvostelussa tulee olla koiran hyvässä kohtelussa sekä yhteistyössä koiran ja esittäjän välillä. Kilpailussa sijoitetaan molemmista ikäluokista viisi parasta kisaajaa, lisäksi ikäluokkien voittajat kilpailevat vielä päivän parhaan junior handlerin palkinnosta.

Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun esittäjä täyttää kymmenen vuotta ja kilpailuikää on aina sen vuoden loppuun, kun kilpailija viettää 17-vuotissyntymäpäiväänsä. Sarjoja kilpailuissa on kaksi: 10–13-vuotiaat ja 14–17-vuotiaat. Koiran tulee olla puhdasrotuinen ja rekisteröity johonkin FCI:n tunnistamaan koirarekisteriin. Sen sijaan esimerkiksi purentavirhe ei ole este osallistumiselle. Kilpailuissa nähdään niin omia kuin lainattujakin koiria, tärkeintä on, että kilpailukoira on luonteeltaan kisaan soveltuva ja handlerille sopiva.

Junior handlerit ovat tunnettuja iloisina, sosiaalisina ja omatoimisina nuorina, joilla on erinomainen yhteishenki keskenään. Nuoret ympäri Suomea ovat tutustuneet toisiinsa lajin avulla ja tapaavat näyttelymatkoilla ja harjoituksissa. Laji myös kehittää itsevarmuutta, koiran käsittelytaitoja ja kouluttamiskykyjä sekä yhteistyötä kilpailukoiran kanssa.

Kilpailuiden säännöt ja ohjeet on tehty Kennelliiton nuorisotoimikunnassa, jossa kaksi lajivastaavaa seuraa aktiivisesti lajin tilannetta ja kehittymistä. Haluamme lajin olevan mielenkiintoinen, innostava ja tasokas ja houkuttelevan mukaan uusia harrastajia ja tulevaisuuden huippuhandlereita.

Reippaasti mukaan mukavaan harrastukseen!