Kokeita järjestetään myös pelastuskoirille, rekikoirille ja vinttikoirille. Omat kokeensa on myös tottelevaisuudessa, rally-tokossa, paimennuksessa ja valjakkohiihdossa. Lisäksi koiransa käyttäytymistä voi kartoittaa luonnetestissä tai MH-luonnekuvauksessa.

Kokeita järjestävät Kennelliiton jäsenyhdistykset eri puolilla maata. Osaa kokeista hallinnoi Suomen Palveluskoiraliitto, osaa Suomen Agilityliitto ja osaa Suomen Vinttikoiraliitto. Kokeesta vastaa ylituomari, ja hänen apunaan on koetoimitsija.

Mitä, missä, milloin?

Koetoimitsija1 -kurssilla opitaan koetoimitsijan perustaidot. Kurssilla perehdytään kokeen järjestämiseen A:sta Ö:hön, eli miten koe anotaan, mitä asioita pitää ottaa huomioon, mitä käytännön toimia pitää tehdä ja mitä koepäivänä tulee tehdä, jotta koirien tulokset saadaan asianmukaisesti kirjoihin ja kansiin.

Koetoimitsija1-kursseja järjestävät kennelpiirit. Alkavista kursseista kerrotaan Kennelliiton tapahtumakalenterissa, kennelpiirien verkkosivuilla sekä lisäksi Koiramme-lehdessä.

Kenelle?

Koetoimitsijakurssille kannattaa hakeutua, jos on harrastanut jotain tiettyä koemuotoa ja on kiinnostunut kehittämään omaa osaamistaan ja harrastusta. Kurssille hakevan on oltava Kennelliiton jäsen. 

Koetoimitsija1- kurssilla kurssin suorittanut voi hakeutua lajikohtaiselle Koetoimitsija 2 -kurssille, jonka suorittanut saa koetoimitsijan pätevyyden. Koemuodosta riippuen kennelpiiri, Suomen Agilityliitto, Suomen Palveluskoiraliitto tai Suomen Vinttikoiraliitto myöntää koulutuksen suorittaneelle pätevyyden, jolloin hän saa kerrallaan viisi vuotta voimassaolevan koetoimitsija pätevyyden.

Kiinnostuitko? Kysy lisää omasta koiraharrastusyhdistyksestäsi tai kennelpiiristä. Tervetuloa mukaan tukemaan monipuolista koiraharrastusta ja oppimaan uutta omasta harrastuksestasi!

Kurssimateriaali alla. Materiaalia ei saa julkaista kaupallisessa tarkoituksessa kirjallisessa eikä sähköisessä muodossa ilman Suomen Kennelliiton lupaa.