Koiran hankinta on suuri päätös. Nelijalkainen ystävä tulee olemaan perheenjäsenesi parhaimmillaan yli viisitoista vuotta. Siksi on erittäin tärkeää, että koira hankitaan huolellisesti ja harkiten. On niin koiran kuin omistajankin etu, että oikea koira pääsee oikeaan kotiin.
 

Haluan ostaa koiran! – mutta harkitse ensin

Koira ei voi valita omistajaansa, mutta ihminen voi valita koiran – ja päättää myös sen, hankkiiko hän koiraa ylipäätään. Harkitse tarkkaan sopiiko koira tämänhetkiseen ja myös tulevaan elämäntilanteeseesi. 

Koira on omistajalleen suuri ilo, mutta se tuo myös vastuuta ja velvollisuutta jokaiselle päivälle.

Koiran omistajalta on löydyttävä muun muassa:

  • aikaa – koira tarvitsee sitä joka päivä
  • halua ja kykyä kouluttaa koira
  • intoa ja kuntoa lenkkeilyttää ja harrastaa
  • rahaa – koiran ostoon, ruokiin, tarvikkeisiin ja eläinlääkärikuluihin

Jos epäilet löytyykö sinulta näitä kaikkia nyt ja tulevina vuosina, harkitse vakavasti kannattaisiko kuitenkin lykätä ostopäätöstä myöhemmäksi. Odotellessa ehdit hankkia lisää tietoa päätöksesi tueksi.

Mäyräkoiran pentu nurmikolla pehmolelun vieressä
Koiran hankinta on suuri päätös. Koira tulee olemaan perheenjäsenesi parhaimmillaan yli viisitoista vuotta. Harkitse siis tarkkaan ennekuin ostat. Kuva: Jukka Pätynen

 

Tiedä mitä hankit – rekisteröity rotukoira on varma valinta

Millainen koira sopii lapsiperheeseen? Millainen koira sopii kerrostaloon? Millainen koira sopii minulle? Näitä kysymyksiä koiran ostamista harkitsevat pallottelevat.

Mitä enemmän tiedät koirasta etukäteen, sitä varmemmin onnistut löytämään juuri sinulle sopivan koiran. 

Valitse sopivan luonteinen rotu

Koirarotuja on yli 300 erilaista. On esimerkiksi aktiivisia, rauhallisia, pieniä, suuria, kovaluonteisia, lempeitä, metsästysviettisiä, vahtimiseen taipuvaisia – ominaisuuksien määrä on valtava. Koirarodut ovat syntyneet siksi, että tiettyihin tehtäviin on tarvittu tietyillä ominaisuuksilla varustettuja koiria. 

Sama idea palvelee myös nykypäivän koiranostajaa: Kun ostat rotukoiran, tiedät ennakkoon minkä tyyppisen koiran tulet saamaan – se on suuri etu. Valitse sellainen rotu, jonka luonne sopii parhaiten sinulle.

Voit tutustua koirarotuihin Kennelliiton hankikoira.fi-sivustolla, koirakirjojen avulla, rotujärjestöjen ja rotuyhdistysten sivuilla tai vaikkapa koiranäyttelyissä. Hanki tietoa ja jututa rotua tuntevia. Keskity aina luotettaviin lähteisiin.

Kolme mäyräkoiran pentua kasvattajan sylissä
Valitse sellainen koirarotu, joka sopii luonteeltaan, kooltaan ja temperamentiltaan parhaiten juuri sinulle. Kennelliittoon rekisteröidyn koiran taustoista löydät paljon tietoa. Kuva: Jukka Pätynen

Kennelliittoon rekisteröidyn koiran taustat voi tutkia

Hanki sellainen koira, joka on rekisteröity Kennelliiton koirarekisteriin ja jonka kasvattaja on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen – kysy näitä heti alkuun, kun olet yhteydessä myyjään. Nämä ovat tärkeitä asioita, koska Kennelliittoon rekisteröidyn koiran taustoihin pääset tutustumaan parhaimmillaan sukupolvien päähän.

Kennelliittoon rekisteröidyistä koirista on tallennettu valtavasti tietoa  Kennelliiton kaikille avoimeen KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. Sieltä löytyvät rekisteröityjen koirien terveystutkimustulokset, näyttely- ja koesuoritukset ja paljon muuta monessa sukupolvessa. Tiedot auttavat sinua selvittämään millaisesta pentueesta olet koiraa ostamassa.

Vastuullinen kasvattaja rekisteröi koiransa lain mukaisesti myös Ruokaviraston rekisteriin, mutta sieltä ei saa ulos tietoa koirasta tai sen taustoista.
 

Hyvä kasvattaja on kullan arvoinen

Hanki aina koira vain luotettavalta ja osaavalta kasvattajalta. Hyvältä kasvattajalta on parhaat mahdollisuudet saada terve, terveluonteinen ja oikein hoidettu pentu. Hyvä kasvattaja on kiinnostunut siitä, että jokainen pentu pääsee hyvään kotiin, ja että kukin ostaja saa juuri itselleen sopivimman pennun. 

Miten löydän hyvän kasvattajan?

Kun olet valinnut itsellesi sopivimman rodun, ole yhteydessä sen rotujärjestöön tai rotuyhdistykseen, yhteystiedot löydät täältä. Heidän verkkosivuiltaan tai yhteyshenkilöiltään löydät tietoa rodun kasvattajista ja tarjolla olevista pentueista.

Kennelliiton alaiset kasvattajat ovat allekirjoittaneet Kennelliiton kasvattajasitoumuksen, joka tavoitteena on ohjata parhaaseen mahdolliseen kasvatustyöhön ja terveisiin, hyväluonteisiin ja pitkäikäisiin koiriin. Suosi siis Kennelliiton alaisia kasvattajia.

Ole yhteydessä kasvattajaan, keskustele ja kysele. Käy tutustumassa pentueeseen ja ole valppaana. Luota vaistoosi. Jos missään vaiheessa sinusta alkaa tuntua, että kasvattajassa tai pentueen oloissa on jotain epäilyttävää, jätä ostaminen tekemättä. Epäilyttäviltä henkilöiltä ei koskaan tule ostaa koiraa.

Kasvattaja silittää mäyräkoiran pentuja pihanurmikolla matalan ulkoiluaitauksen yli
Hyvä kasvattaja neuvoo, ohjaa ja on kiinnostunut millaiseen kotiin koira on menossa. Kuva: Jukka Pätynen

Näin toimit kasvattajan kanssa

Hyvä yhteistyö kasvattajan kanssa on kullanarvoista. Häneltä saat paljon tietoa ja vinkkejä, ja hän auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivimman pennun. 

Kun olet yhteydessä kasvattajaan, kysele rodusta, pennuista ja kasvattajan odotuksista. Hyvä kasvattaja kertoo ja neuvoo mielellään. Älä hämmästy, jos kasvattaja kyselee myös sinulta koirapitoon liittyvistä suunnitelmistasi. Hänen kuuluukin olla kiinnostunut siitä, minkälaiseen kotiin pentu on menossa. Hyvä kasvattaja kertoo myös, jos rotu tai yksittäinen pentu ei ole sinulle oikea.

Sovi kasvattajan kanssa tutustumiskäynnistä. On tärkeää, että tutustut pentueeseen ja emoon. Jos myyjällä onkin vain pennut ilman emoa, peruuta ostosuunnitelma ja etsi luotettava kasvattaja.

Suomessa koiria kasvatetaan yleensä pienimuotoisesti, ei suurissa ”kenneleissä” vaan kunkin kasvattajan kotona. Kun menet kasvattajalle, menet vieraaksi hänen kotiinsa. Kunnioita siis hänen aikaansa ja kotirauhaansa. Liian tiheät vierailut ja suuri ihmismäärä häiritsevät myös pentuja.

Hyvä koiranostaja kunnioittaa kasvattajaa, ja toisinpäin. Yhteistyöllä varmistatte parhaat mahdolliset lähtökohdat sinun ja koirasi yhteiselle taipaleelle.

Kasvattaja istuu ulkoterassinsa sohvalla kolme mäyräkoiran pentua sylissään, terassi on kauniisti sisustettu kukilla ja kalusteilla
Suomalainen koirankasvatus on yleensä pienimuotoista ja tapahtuu kasvattajan kotona. Kun menet kasvattajalle, menet vieraaksi hänen kotiinsa. Kuva: Jukka Pätynen

 

”Koiranpentuja halvalla” ja ”Halpa koira” – varo näitä!

Kaikki koiranmyyjät eivät ole liikkeellä hyvin aikein. Suomessakin on paljastunut pentutehtailua ja ulkomailta massoittain koiria huonoista oloista tuovia trokareita. Älä koskaan osta pentua hämäristä olosuhteista!

Älä osta koiraa myöskään säälistä, sillä ostamalla koiran hämäräperäiseltä taholta, tuet hänen toimintaansa ja kärsimys jatkuu seuraaville ja seuraaville koirille. Katkaise kierre ja jätä ostaminen sikseen. Tarvittaessa ilmoita viranomaisille.

”Koiranpentuja halvalla” -tyyppiset myynti-ilmoitukset ovat aina epäilyttäviä, varo niitä. Pentueen kasvattamisella on kulunsa, kuten astutusmaksu, eläinlääkärin tutkimukset, laadukas ruokinta ja madotukset. Halvalla myyvä on tuskin panostanut pentuihin paljoa, mikä todennäköisesti kostautuu myöhemmin.

Koiran hankintakulut ovat vain pieni osa siitä summasta, joka koiraan kuluu sen elämän aikana. Jos rahasi eivät tahdo riittää luotettavalta kasvattajalta ostettavaan pentuun, on kyseenalaista riittävätkö rahasi jatkossakaan koiranpitoon. Myös ruokaan, tarvikkeisiin ja eläinlääkärikuluihin on löydyttävä rahaa.

Mäyräkoiran pentu nurmikolla suuren pehmolelun päällä
Osta koira vain hyvistä oloista, ei koskaan säälistä. Kuva: Jukka Pätynen

 

Täältä löydät lisää tietoa koiran hankinnasta

Hanki mahdollisimman paljon tietoa luotettavista lähteistä, ennen kuin ostat koiran. Kennelliitto on tuottanut paljon materiaalia koiranostajan avuksi. Tutustu esimerkiksi näihin:

Hankikoira.fi – rotuesittelyt, paljon tietoa ja pentulista
Kennelliiton podcastit – tietoa koiran hankinnasta ja omistamisesta
Digitassu – Kennelliiton ilmaiset verkkokurssit pennunostajille
Rotujärjestöjen ja rotukerhojen yhteystiedot