Katariina Rautiala

Katariina Rautiala kasvattiensa kanssa
Kuva: Nina Saksman

Olen päälle viisikymppinen arkkitehti, äiti, hevosen ja seitsemän kotona asuvan chihuahuan omistaja Espoosta. Kasvatan pitkä- ja lyhytkarvaisia chihuahuoita kennelnimellä Kekkapään. Olen kasvattanut chihuahuoita aktiivisesti 13 vuotta. Harrastan koirieni kanssa näyttelyitä, mutta kotonani asuvat chihuahuat ovat tietenkin minulle tärkeitä perheenjäseniä. Kennelliiton ansiokkaasta kasvatustyöstä myöntämän Vuolasvirtapalkinnon sain vuonna 2019.

Olen toiminut rotuyhdistyksessämme erilaisissa tehtävissä ja toimin tällä hetkellä Suomen Koirankasvattajat SuKoKa ry:n hallituksessa nyt toista kautta.

Mitä neuvoja antaisit pennun hankintaa harkitsevalle?
Kannattaa tutustua huolella rotuun etukäteen, tavata koirayksilöitä erilaisissa ympäristöissä, kotona ja harrastuksissa. Suosittelen myös perehtymään Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. Sieltä saa paljon hyödyllistä tietoa kasvattajien tekemästä työstä sekä koirien suvuista ja terveydestä. Rotujärjestön verkkosivut kannattaa kahlata huolella läpi.

Myös koirankoulutuksen periaatteisiin kannattaa perehtyä hieman ennen pennun hankintaa. Pennun sosiaalistaminen alkaa siitä päivästä, kun pentu muuttaa kotiin. Pieni seurakoira ei aina tarkoita helppoa sivussa kulkevaa sohvalla viihtyvää koiraa, vaan pieni chihuahuakin tarvitsee hyvän koulutuksen siinä missä suurempi aktiivinen koira.

Mitä asioita pennunostajan kannattaa ottaa huomioon, kun hän on yhteydessä kasvattajiin?
Kannattaa valmistautua ensimmäisiin yhteydenottoihin kasvattajaan. Olet etsimässä perheenjäsentä, joka kulkee mukana hyvällä tuurilla seuraavat 12–15 vuotta. Joten sen hankintaankin kannattaa satsata aikaa sekä hieman vaivaakin. Koirat eivät ole markettitavaroita, joissa valitaan väri, koko ja karvanlaatu. Mielellään kriteereinä olisivat terveys, luonne sekä se mihin tarkoitukseen koira hankitaan.

Jos kasvattajalla on kotisivut, niin lue niitä myös huolella, jos löydät sieltä tietoja ja vinkkejä yhteydenottoosi. Rodussani kasvattaja saattaa saada parhaimmillaan useita yhteydenottoja per/pentu. Minä haluan käydä sähköpostitse tai puhelimitse asioita läpi ennen kuin kutsun kotiin pentua katsomaan.

Mielestäni vastuullinen kasvattaja ei varaa pentuja kenellekään varmistumatta kodista ja pennusta, että ne vastaavat odotuksia ja toiveita. Minä annan pentujen kehittyä tietyn ikäisiksi ennen kuin tiedän hieman, minkälaisia koteja kukin tulee etsimään. Käyn pennunostajien kanssa huolella sitten läpi vielä koiranhankintaan, rotuun sekä koiran sukuun liittyviä asioita. Tapaamiseen kannattaa varata aikaa yhdestä kahteen tuntia. Tapaamisen jälkeen vasta varmistumme yhdessä, että pentu on perheelle oikea. Ennen kuin olemme tavanneet ja perhe nähnyt pennun, en varaa kenellekään pentua.

Tule ajoissa paikalle, älä tule etukäteen. Tapaamiseen voi kerätä vielä kysymyksiä, joita haluaa käydä läpi kasvattajan kanssa, minä vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin. Ja olen toki tukena myös myöhemminkin tarvittaessa läpi koiran elämän.

Katariina Rautiala kasvattiensa kanssa
Kuva: Nina Saksman

Mitä asioita sinä haluat kasvattajana yleensä tietää pennunostajista?
Perhekokoonpano, onko lapsia, jos niin minkäikäisiä (chihuahua ei ole välttämättä paras rotuvalinta lapsiperheen ensimmäiseksi koiraksi). Onko jotain tiettyjä harrastuksia, mitä koiran kanssa toivottaisiin harrastettavan. Onko perheellä aiempaa kokemusta koirista ja rodusta. Koiranostajan paikkakunnallakin voi olla merkitystä. Jos koti haluaa aktiivisempaa tukea koiralle, tai aloittaa vaikka yhdessä koiranäyttelyharrastusta, jossa voin sitten auttaa helpommin, jos välimatka kasvattajaan on pienempi. Sijoituskoirien haluan asuvan alle tunnin ajomatkan päässä minusta.

Kuinka pitkiä aikoja koira on yleensä yksin kotona, eli onko koiralle todellisuudessa varattu arjessa aikaa. Mitä odotuksia on koiralle? Jos on kovin tiukat vaatimukset esimerkiksi tyyliin: etsin pitkäkarvaista kermanväristä narttupentua, niin voi olla haastavaa sellaista löytää ihan lyhyellä aikataululla. Usein käyn kivankuuloisten kotiehdokkaiden kanssa läpi näitä seikkoja, ja monesti selviääkin, että uros on ihan yhtä mainio lemmikki kuin narttukin tässä rodussa. Uroksia on helpompi saada rodussa, jossa pentueet ovat pieniä ja kasvattajat monesti haluavat pitää narttuja kasvatustyön jatkon varmistamiseksi.

Mitkä sinun mielestäsi ovat keskeisimpiä tekijöitä, joiden perusteella oikea koira päätyy oikeaan kotiin?
Kasvattajana minun tärkein työni sen jälkeen, kun pentue on syntynyt maailmaan, on taata pennulle turvallinen ja mahdollisimman hyvin valikoitu koti. Haluan varmistua siitä, että pentuun suhtaudutaan realistisin odotuksin ja sille on varattu aikaa. Ja tässä kohtaa pakko sanoa myös, että rahaa. Lemmikkien pitäminen ei aina ole halpaa. Chihuahua ei ole ”lelu, vauva, tai somiste”, vaan eloisa, vilkas ja asioihin reagoiva koira, joka pahimmillaan kietoo omistajansa pikkusormen ympäri. Pieni näppärä rotu kiehtoo ihmisiä mutta vaatii kuitenkin hyvän peruskoulutuksen.

Kuinka pennun kotiin saapumiseen kannattaa varautua?
Pentu kannattaa ottaa, kun oma aikataulu näyttää siltä, että pennulle voi varata aikaa sen koulutukseen ja sosiaalistamiseen. Hyvä, vastuullinen kasvattaja käy läpi uusien koiranomistajien kanssa check-listin ja antaa kattavat pennunhoito-ohjeet.

 

Juulia Salonen

Juulia Salonen_kuva Kimmo Karvinen
Kuva: Kimmo Karvinen

Olen Juulia Salonen, ja kasvatan pyreneittenkoiria kennelnimellä Chenespace. Ensimmäinen pyreneittenkoira perheeseemme tuli vuonna 1990, ja kasvatustyötä on takana 30 vuotta.

Mitä neuvoja antaisit pennun hankintaa harkitsevalle?
Tutustu huolellisesti harkitsemiisi rotuihin. Tietoa eri roduista löytyy runsaasti internetistä, muun muassa Kennelliiton Hankikoira-sivuilta. Jos harkitsemallesi rodulle on olemassa jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) se kannattaa lukea ajatuksella läpi, sillä se kertoo kattavasti perustiedot kyseisen rodun luonne-, terveys- ja ulkonäkötilanteesta. 

Itsenäisen opiskelun jälkeen hyvä tapa tutustua eri rotuihin on käydä koiratapahtumissa, esimerkiksi koiranäyttelyissä on nähtävillä yleensä valtaosa olemassa olevista roduista. Sen jälkeen kannattaa vierailla valikoituneen rodun kasvattajien kotona. Joidenkin rotujen edustajat käyttäytyvät hyvin eri tavalla omalla reviirillä kuin oman reviirin ulkopuolella, ja siksi rodulle tyypilliseen käytökseen pääsee tutustumaan paremmin vasta koiran kotona. Oma rotuni pyreneittenkoira kuuluu tällaisiin rotuihin.

Mitä asioita pennunostajan kannattaa ottaa huomioon, kun hän on yhteydessä kasvattajiin?
Kannattaa olla yhteydessä useampiin kasvattajiin, ja hyvissä ajoin. Kaikki valitsemasi rodun kasvattajat löydät kätevästi Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä. Samasta palvelusta pääset katselemaan rodun koirien terveys-, koe- ja näyttelytuloksia.

Voit lähestyä kasvattajia sähköpostitse, puhelimitse tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta, riippuen siitä millaiset yhteystiedot ovat saatavilla. Rotujärjestön sivuilta löytyy usein rodun kasvattajien yhteystietoja. 

Itse valikoisin rodun kasvattajista niitä, joilla on eniten kokemusta rodusta eli pitkä historia rodun parissa ja omistanut useampia yksilöitä. Jos etsit esimerkiksi harrastuskoiraa ensisijaisesti tiettyyn harrastukseen, kannattaa olla yhteydessä kasvattajiin, jotka ovat kokeneita ja menestyneitä sen kyseisen harrastuksen parissa. Näin kasvattajalla on enemmän kaipaamaasi tietoa jaettavaksi.

Mitä asioita sinä haluat kasvattajana yleensä tietää pennunostajista?
Minua kiinnostaa pentua tiedustelevan ihmisen asuinolosuhteet, perheen muut ihmiset, koirat ja mahdolliset eläimet, joita laumanvartijan haluttaisi vahdittavan, aiempi kokemus rodusta ja koirista yleisesti, ja mahdollinen kiinnostus harrastaa koiran kanssa jotakin. Asuinolosuhteet eivät ole ihan kaikkien rotujen kohdalla niin kriittiset, mutta laumanvartijarodun kasvattajalle se kuuluu kysymyksistä tärkeimpiin.

Mitkä sinun mielestäsi ovat keskeisimpiä tekijöitä, joiden perusteella oikea koira päätyy oikeaan kotiin?
Jotta kasvattajan on mahdollista valita perheeseenne luonteeltaan parhaiten sopiva pentu, on tietenkin tärkeää pystyä kertomaan kasvattajalle mahdollisimman rehellisesti perheen arjesta, resursseista ja harrastustoiveista. Jos kasvattajalle kertoo, että koiralle on käytössä omakotitalon suuri aidattu piha, perhe käy pitkillä lenkeillä ja olisi kiva, jos koiralla riittäisi virtaa harrastamiseenkin, kasvattaja pyrkii valitsemaan pennun, joka on vilkkaammasta päästä. Jos koiran arjen realismi on sitten kuitenkin sitä, että se ei saa olla ulkona vahtimassa pihaa, lenkit ovat lyhyitä eikä kukaan perheen jäsen oikeastaan ehtinytkään harrastaa koiran kanssa mitään, joutuu se vilkas pyreneittenkoira viihdyttämään itse itseään neljän seinän sisällä. Se johtaa yleensä kodin pintaremonttiin ja kukaan ei ole tyytyväinen – ei koira eikä omistaja.

Pennun sukupuolella on merkitystä, jos perheessä on jo muita koiria. Useamman koiran laumaan, jossa on sekä leikkaamattomia narttuja että uroksia, en koskaan suosittele pyreneittenkoiraurosta. Jos kotona ei ole ollenkaan leikkaamattomia narttuja, konfliktien riski urosten kesken on vähäisempi. Mitään takuuta siitä, että kaikki koirat tulevat toimeen keskenään ei voi toki koskaan antaa, olivat sukupuolet mitä tahansa. 

Sukupuolen lisäksi vertailen tarkasti pentuesisarusten luonteita. Saman pentueen sisällä on joskus suuriakin eroja, ja kaikkein vilkkainta pentua en suosittele eläinvahdiksi työskentelemään siipikarjan kanssa tai perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Pentueen dominoivin ei lähde perheeseen, jossa on saman sukupuolen koiria. 

Kuinka pennun kotiin saapumiseen kannattaa varautua?
Kaikkien rotujen kohdalla on hyvä, jos pennun muuttaessa uuteen kotiin perheen jäsenillä on jonkin verran lomaa, tai muuten runsaasti vapaa-aikaa pennulle. Kaksi ensimmäistä kuukautta uudessa kodissa ovat pennun tärkein sosiaalistumisen kausi ja kaikki aika, jonka silloin käyttää pennun peruskoulutukseen ja perheen tavoille opettamiseen, vaikuttaa koiran koko loppuelämään positiivisesti. 

Rotua koskevien asioiden kannalta ensiarvoisen tärkeää on tutustua tarkasti kasvattajan antamiin ohjeisiin. Pyydä kirjallinen pentuohje jo hyvissä ajoin, jos mahdollista, jo ennen pentujen syntymää. Näin sinulla on aikaa lukea se hyvin, esittää tarkentavia kysymyksiä kasvattajalle, tehdä tarvittavia hankintoja kotiin ja muokata kodista pentuturvallinen kasvattajan ohjeiden mukaisesti. Koska olet valinnut rodun hyvin tuntevan ja kokeneen kasvattajan, pentuohje perustuu vuosikymmenten kokemukseen kyseisen rodun pentujen kasvattamisesta hyväkäytöksisiksi ja terveiksi aikuisiksi koiriksi – siitä tietopankista kannattaa ottaa kaikki ilo ja hyöty irti.