Someyhteisöt pennunkasvattajan tukena

22.06.2022 Liisa Viitanen
Liisa Viitanen

Someyhteisöt ovat mullistaneet uuden pennunomistajan mahdollisuuksia verkostoitua koirakavereiden kanssa aivan uudella tavalla.

Siitä, kun puolisoni ja minä olimme edellisen kerran koiranpennun omistajia, on aikaa lähes kaksikymmentä vuotta. Siinä välissä ehdimme kasvattaa yhden suomenlapinkoiran ja sitten lähettää sen vehreämmille metsästysmaille. Sitten kului pari vuotta, että olimme ihan ilman koiraa. Pandemia-aika sai meidätkin kuitenkin kallistumaan sille kannalle, että tähän taloon tarvitaan uusi lenkkeily- ja etätyökaveri.

Uuteen rotuvalintaan vaikuttivat niin perheen kouluikäisen toiveet kuin työkavereiden kokemukset ja googlailemalla tehdyt selvityksetkin. Kun lopulta eräällä verkkokurssilla tutustuin juuri sen rodun kasvattajaan, johon olimme muutenkin kallistumassa, ja saimme häneltä parhaat vinkit kennelin valintaan, oli päätös selvä. Meille tulee mittelspitz!

Kesti joitain kuukausia odottaa sopivaa pentua, mutta odotus kannatti. Saimme jouluksi kotiin niin suloisen pienen karvapallon, että olimme aivan onnesta soikeina.

Kahdessakymmenessä vuodessa moni asia oli muuttunut pennunomistajan näkökulmasta. Somesta löytyi ihania ja kannustavia ryhmiä, joissa jakaa valokuvia, tietoa, kokemuksia ja vieläpä juuri oman rodun edustajista. Liityin kaikkiin mahdollisiin löytämiini mittelspitz-ryhmiin, joita Facebookista löytyi ja aloin seurata Instagramissa mitteleiden tilejä.

Yksikään päivä ei ala huonosti, kun uutisvirtaan ilmestyy toinen toistaan pörröisempiä mittelinkuvia.

Erään ryhmän kautta sain vinkin pääkaupunkiseudulla tapaavasta mitteliporukasta, johon pääsin mukaan. Alkuun pentumme oli liian arka, että olisin uskaltanut viedä sitä koirapuistoon treffeille, mutta joidenkin kuukausien sosiaalistamisen jälkeen olimme valmiita. Voi sitä riemua, kun pentumme pääsi rotukavereiden kanssa painimaan. Heillä oli selvästi aivan oma kieli, joka poikkesi siitä, miten muiden koirakavereiden kanssa leikitään.

Havahduin huomaamaan, että someyhteisöt ovat tuoneet piristävän mausteen koiranomistajan elämään. Voit poimia itsellesi parhaat palat, kuten mukavat saman rodun omistajista koostuvat koiratreffikaverit tai asiallista tietoa tarjoavan rotuyhdistyksen Facebook-sivut. Tai voit katsella Instagramista ihania koirakuvia ja haaveilla tulevasta pennusta.

Liisa Viitanen
Liisa Viitanen

Liisa Viitanen työskentelee IT-alalla. Vapaa-ajallaan hän harrastaa pienimuotoisesti koiransa kanssa rally-tokoa ja agilitya. Aiemmin hänellä oli harrastuksissa kaverina suomenlapinkoira ja nyt uuden pennun kanssa rotu on vaihtunut mittelspitziin. Haaveena hänellä on päästä Vili-mittelin kanssa tulevaisuudessa kenties virallisemmillekin kisakentille.