Rohkeutta ihminen!

17.03.2022 Laura Arikka
Laura Arikka, kuvaaja Marica Rosengård

Kauan sitten televisiossa pyöri mainos, jossa lapsi rohkaisi isovanhempaa lääkäriin. “Rohkeutta pappa!”, hän sanoi hymyillen. Suloisen lapsen lisäksi tunnelmaa luotiin epätavallisen asetelman kautta: lapsi rohkaisi elämää nähnyttä aikuista, eikä päinvastoin.

Nykyään rohkeutta tunnutaan tarvitsevan, kun joku jossakin avaa keskustelun. Moni pohtii, että uskaltaako sanoa, mitäköhän hänestä ajatellaan tai hyökkääköhän joku häntä vastaan. Seuraamme päivästä toiseen epärakentavia keskusteluja median ja sosiaalisen median kautta. Harmillista on, että vierasta se ei ole myöskään työ- tai vapaaehtoisyhteisöissä.

Ylen toteuttaman kansalaiskyselyn mukaan, joka toteutettiin osana Erätauko-säätiön kanssa koordinoitua Hyvin sanottu -hanketta, kaipaa valtaosa suomalaisista kotimaiseen keskustelukulttuuriin lisää kunnioitusta ja rauhallisuutta.

Monet ovat väsyneitä tahallaan väärin ymmärtämiseen ja siihen, että eri ihmisiä nostetaan julkisesti tikun nokkaan. Osa kertoo kyselyn kautta, että keskusteluun voi olla vaikeaa keskittyä tai ettei hänellä ole tarpeeksi tietoa tai mielipiteitä eri asioista. Sen vuoksi keskusteluun osallistuminen voi tuntua hankalalta.

Samalla kyselyssä kävi ilmi kosolti hyviä asioita. Valtaosa suomalaisista kertoo, että nauttii syvällisistä keskusteluista ja siitä, että pääsee oppimaan muiden ajatuksista. Lähes täydet sata prosenttia ajattelee, että hyvään keskusteluun kuuluu kuunteleminen, kunnioitus, läsnä oleminen ja kuulluksi tuleminen. Enemmistö kaipaa lisää mahdollisuuksia käydä rauhallista keskustelua. Se siitä hiljaisen kansan brändistä!

Koiran kanssa eläessä huomaa, miten ne opettavat ihmisiä vuorovaikutuksessa. Koirat ovat aina valmiina kuuntelemaan, ne eivät keskeytä. Monta itkua maailmassa on itketty koiraa vasten ja sitä syleillen. Koiran kanssa täytyy käyttää arkista kieltä, sitä ei vakuuteta pitkillä ja monimutkaisilla lauseilla. Ja mikä tärkeintä, vaikka ihminen mokaisi, koira rakastaa sen jälkeenkin.

Koira tuntuu viestivän: “Rohkeutta ihminen!”. Sillä kunnioittavaan keskusteluun riittää, että keskittyy kuuntelemiseen, antaa toiselle vuoron, pitää huolta siitä, että jokainen tulee kuulluksi ja antaa toisen mahdollisuuden. Ja koska näitä taitoja voi harjoitella läpi elämän, on helpointa lähteä liikkeelle omasta itsestä. Eikä pieni kehu kaverille ole koskaan pahitteeksi.

Laura Arikka, kuvaaja Marica Rosengård
Laura Arikka

Laura Arikka on Erätauko-säätiön toimitusjohtaja. Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.