BOAS-testissä arvioitu sierainten ahtauman aste tulee Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan päätöksen (JTT 12/2023) mukaisesti julkiseksi tiedoksi Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä keväästä 2024 alkaen. Tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole mahdollista antaa, sillä tallennus aloitetaan samanaikaisesti Kennelliiton uuden järjestelmän käyttöönoton kanssa. 

Lyhytkuonoisille koiraroduille tarkoitetun BOAS-testin (brachycephalic obstructive airway syndrome) yhteydessä kaikille avoimeen KoiraNet-jalostustietojärjestelmään tullaan merkitsemään rasitustestituloksen ja koiran kliinisen BOAS-asteen lisäksi myös sierainten ahtauman aste. Tuloksen merkitsee testiä valvova eläinlääkäri.

BOAS-testi on ollut käytössä vuodesta 2017 alkaen, ja testiä järjestävät rotujärjestöt ja -yhdistykset Kennelliiton ohjeiden mukaisesti. Myös yksittäisiä koiria voi käydä testauttamassa BOAS-testin valvojaksi hyväksyttyjen eläinlääkärien luona. 

Tietoa BOAS-testistä löytyy täältä

Aiemmin saadun sierainten ahtauman asteen kirjaaminen jalostustietojärjestelmään tulee mahdolliseksi kesällä 2024, kun koiran omistaja toimittaa Kennelliittoon kopion BOAS-testilomakkeesta, johon tulos on merkitty. Pyyntöjä tallentaa sierainten ahtauman asteita ei kuitenkaan vielä vastaanoteta, vaan tarkemmista toimintaohjeista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Lisätietoja
terveystulokset@kennelliitto.fi

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Kävelytesti
BOAS-testissä arvioidaan koiran rasituksensietoa Lue lisää
Mopsit
Lyhytkuonoisten rotujen kävelytestin suorittaneiden koirien BOAS-asteet kirjataan vuodesta 2021 alkaen jalostustietojärjestelmään Lue lisää