Kennelliitto myöntää vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle. Lisäksi 23 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna saksanpaimenkoira Foxy, irlanninsusikoira Frank, saksanpaimenkoira Hermanni, novascotiannoutaja Juksu, monirotuinen Juti, labradorinnoutaja Kerttu, labradorinnoutaja Lalli, monirotuinen Lego, kääpiösnautseri Maya, novascotiannoutaja Nelli, chihuahua Sulo, länsigöötanmaanpystykorva Toivo ja sileäkarvainen kettuterrieri Vili.

Kunniamaininnalla palkitaan australiankelpie Ahmi, cockerspanieli Alfa, portugalinvesikoira Arvi, bordercollie Chabby, pitkäkarvainen collie Cindy, labradorinnoutaja Dumbo, cairnterrieri Jedi, labradorinnoutaja Kira, mudi Mocca, dogo canario Nana, englanninspringerspanieli Nasty, welsh corgi cardigan Nemo, ranskanbulldoggi Niilo, saksanpaimenkoira Norri, itäsiperianlaika Pörrö, saksanpaimenkoira Ronja, karjalankarhukoira Roti, monirotuinen Ruu, samojedinkoira Usva, pohjanpystykorva Vicky, monirotuinen Wilma, rottweiler Yambo ja labradorinnoutaja Åke.

- Koiran ja ihmisen välinen suhde on ainutlaatuinen. Sankarikoiria palkitsemalla haluamme muistuttaa, että kaikki koirat voivat olla sankareita, vaikkeivat ne olisikaan koulutettuja hyötykoiria, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tulevana vuonna 2020 Kennelliiton toiminnassa painotetaan koiran hyvän luonteen ja käyttäytymisen edistämistä. Sankarikoirat sopivat hyvin tähän teemaan. Hyväluonteinen, hyvin sosiaalistettu koira on ihmisen paras ystävä rodusta riippumatta.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Kennelliitto myöntää Sankarikoira-arvoja koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi saada Kennelliiton kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta. Koirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin.

Koirat pelastivat tulipaloilta ja häkämyrkytykseltä

Irlanninsusikoira Frank hälytti tulipalosta. Helmikuisena yönä 2019 kerrostalon ylimmässä 7. kerroksen kodissa olivat Frank-koiran omistajan lisäksi 15-vuotiaat kaksoset sekä irlanninsusikoira Frank. Koiran omistajan mies oli työmatkoilla. Tytär tuli äitinsä viereen nukkumaan. Omistaja heräsi yöllä Frankin ääntelyyn. Hän luuli koiran näkevän unta, ja rauhoitteli tätä jatkamaan unia. Koiran matala, voimakas murina ja ääntely kuitenkin jatkui. Omistaja säntäsi jalkeille ja tajusi koiran määrätietoisesta ääntelystä, että jokin on pielessä. Hän tarkisti tyttärensä nukkuvan edelleen vieressään ja mietti poikansa sijaintia asunnossa. Hän oli varma, että kotiin oli tullut murtovaras. Hän näki koiran sohvalla pää pystyssä, katse keittiöön päin. Koira äänteli edelleen voimakkaasti. Ketään ei näkynyt. Kun hän lähestyi koiraa, alkoivat keittiön palohälyttimet soida. Laturista oli lähtenyt sähköpalo, jonka haju ei yltänyt vielä makuuhuoneeseen, mutta keittiö oli savuinen. Nainen sammutti hälyttimen, juoksi kodinhoitohuoneeseen ja näki tyttärensä huoneen oven olevan kiinni. Musta savu tuli oven raoista, ja ovi oli tulikuuma. Nainen ei avannut sitä, ja hän huusi lapset hereille. Hän laittoi kaikki väliovet kiinni, juoksi puhelimelle ja soitti hätänumeroon. Lapset pukivat ja ottivat koiran hihnaan ja, he lähtivät pakoon. Palokunta tuli nopeasti. Tuli ei levinnyt muualle asuntoon tai muiden asuntoihin. Tyttären huone paloi. Jos hän olisi nukkunut omassa huoneessaan, hän ei olisi selvinnyt hengissä. Frankin herätyksen ansiosta perhe pelastui.

Labradorinnoutaja Kerttu hälytti alkavasta tulipalosta. Helmikuussa 2019 noin kuuden aikaan aamulla Kerttu tuli omistajansa sängyn viereen vinkumaan ja raapimaan. Omistaja komensi Kertun takaisin nukkumaan, mutta koira vinkui kovemmin, ja nousi sängynlaitaa vasten raapimaan häntä. Hän nousi ylös ja haistoi palaneen käryä, mutta vei koiran ulos tarpeille. Sieltä palattuaan hän haistoi savun, ja hänen miehensä huomasi katonrajassa savua leijailemassa. Palo- ja häkävaroittimet eivät vielä reagoineet savuun tai mahdolliseen häkään. He soittivat hätäkeskukseen, ja sieltä komennettiin heti ulos. Palokunnan tullessa noin 15 minuutin päästä hälytyksestä tuvassa oli jo sankka savu, ja palomestarin mukaan leimahtamisvaihe olisi ollut muutaman minuutin päässä. Ilman Kertun itsepintaista herätystä omistajien henki olisi ollut uhattuna ja tuhot olisivat olleet mittavat.

Monirotuinen Lego pelasti omistajansa tulipalosta. Kesäkuussa 2019 Lego-koiran omistaja meni nukkumaan illalla kello 21.45. Hän oli jo syvässä unessa, kun Lego herätti hänet haukkumalla ja vinkumalla. Lego ohjasi hänet kiinni olevan kylpyhuoneen oven eteen. Omistaja tulkitsi koiransa eleistä, että hänen on mentävä sinne, sillä siellä on jokin huonosti. Hän avasi kylpyhuoneen oven jälkeen vielä saunan lasioven ja näki kiukaan olevan liekeissä. Omistaja lähti heti sähkökaapille, veti sulakkeet alas, nappasi Legon kainaloon, otti peiton ylleen ja soitti palokunnan.Tutkimusten jälkeen tulipalon syyksi todettiin sähkövika. Palomiehet ja poliisi sanoivat, että koira pitää palkita yhden tai useamman hengen pelastamisesta. Jos omistaja olisi nukkunut puoli tuntia pidempään, hän ei olisi selvinnyt hengissä. Legon ansiosta hän pelastui.

Novascotiannoutaja Nelli pelasti omistajansa tulipalosta. Nellin omistaja oli nukkumassa, kun hänen koiransa yllättäen herätti hänet. Samalla hän haistoi voimakkaan savun hajun, ja hetken päästä palovaroitin alkoi huutaa. Omistaja otti kännykän ja päästi koiran pihalle. Sen jälkeen hän havaitsi, että eniten savua tulee kodinhoitohuoneesta. Hän kävi asunnon ovella katsomassa koiraansa, eikä voinut enää mennä takaisin sisälle, koska liekit löivät jo isoina. Hän soitti hätänumeroon. Palosyytutkinnan päätöksenä oli, että palon syttymispaikka oli kodinhoitohuone, luultavimmin kuivausrumpu. Talo tuhoutui täysin. Nellin toiminnan ansiosta omistaja pelastui.

Sileäkarvainen kettuterrieri Vili pelasti omistajansa tulipalolta. Marraskuussa 2018 Vili kuuli ulkoa paukahduksia ja herätti omistajapariskuntansa rauhattomuudellaan. Kun perheen isäntä lähti ulos tarkistamaan tilannetta, hän näki talon matalassa katoksessa lämmityksessä olevan autonsa palavan. Autoon kiinnittynyt lämmitysjohto oli ilmeisesti sytyttänyt tulipalon, joka levisi omakotitalon rakenteisiin ja sytytti myös piharakennuksen ja neljä katoksen ulkopuolella ollutta autoa palamaan. Omakotitalo tuhoutui palossa kivijalkaan asti, mutta Vilin ansiosta talossa olleet ihmiset ja koira pääsivät pelastautumaan talosta.

Saksanpaimenkoira Foxy pelasti omistajansa tulipalosta. Joulukuun alussa vuonna 2018 Foxy herätti keskellä yötä isäntänsä hyppimällä, haukkumalla ja raapimalla. Mies avasi talon yläkerrassa sijainneen makuuhuoneen oven ja huomasi, että koko portaikko oli savussa. Suljettuaan makuuhuoneen oven mies rikkoi ikkunan ja hyppäsi Foxyn kanssa ulos. Samaan aikaan hänen vaimonsa oli rikkonut alakerran ikkunan ja piti hoitokoirasta kiinni, sillä se yritti piiloon sohvan alle.  Mies auttoi kaksi muuta koiraa ja vaimonsa ulos, mutta koirat menehtyivät ja koko talo tuhoutui. Mies oli hengittänyt niin paljon savua, että hän joutui käymään sairaalassa, ja Foxyn keuhkot paranivat vasta muutaman viikon kuluttua. Ilman Foxya he eivät ehkä olisi enää hengissä.

Koirat hälyttivät sairaskohtauksesta ja karkulaisista

Novascotiannoutaja Juksu löysi veteen joutuneen miehen. Juksu oli elokuussa 2019 palaamassa omistajansa kanssa kotiin iltalenkiltä. Sillalle noustaessa Juksu ei ollut suostunut tulemaan sillalle, vaan veti voimakkaasti rantaan ja alkoi haukkua. Omistaja yritti saada perin kummallisesti käyttäytyneen Juksun mukaansa, mutta koira ei luovuttanut vaan veti omistajansa rantaan. Vedessä oli voimakkaasti päihtynyt ihminen, joka ei päässyt omin avuin pois vedestä, vaan räpiköi siellä pysyäkseen pinnalla. Sillalta ei näkynyt kohtaa, jossa henkilö oli. Juksun omistaja soitti välittömästi hätäkeskukseen. Ohi kulkenut mies tuli auttamaan ja lähti veteen raahatakseen veden varassa olleen ihmisen pois. Ambulanssi saapui nopeasti ja haki veden varaan joutuneen hoitoon. Kysyttäessä, kuinka kauan hän oli ollut veden varassa, hän ei osannut vastata. Ilman Juksun täysin poikkeuksellista käytöstä olisi pulassa ollut ihminen jäänyt huomaamatta, ja seuraukset olisivat erittäin todennäköisesti olleet kohtalokkaat.

Monirotuinen Juti hälytti omistajansa sairaskohtauksesta. Toukokuussa 2019 Juti-koiran omistaja oli mennyt nukkumaan, kun hänen miehensä jäi vielä katsomaan televisiota alakertaan. Noin tunti sen jälkeen, kun omistaja oli käynyt nukkumaan, hän heräsi siihen, että Juti tuli herättämään hänet. Koira vinkui ja pyöri levottomana sängyn vieressä. Nainen yritti kääntää kylkeä, mutta Juti vain jatkoi vinkumista. Se oli selvästi hätääntynyt ja piti huolen, että omistaja nousee ylös. Hän nousi ja lähti alakertaan. Hän löysi miehensä makaamassa keittiön lattialla tajuttomana ja pää veressä. Hän sai heräteltyä miehen tajuihinsa, soitti ambulanssin, ja mies toimitettiin jatkotutkimuksiin sairaalaan. Perusterveenä pidetty nelikymppinen mies oli saanut sairaskohtauksen, jonka seurauksena hän oli menettänyt tajuntansa, kaatunut ja lyönyt päänsä pöydän kulmaan ja lattiaan. Jos Juti ei olisi herättänyt omistajaansa, ei tiedetä kauanko tajuttomuus olisi kestänyt ja mitä olisi tapahtunut.

Saksanpaimenkoira Hermanni hälytti kotoa karanneesta pikkupojasta. Elokuussa 2019 kahdeksankuinen Hermanni oli ulkoilemassa perheen talon takapihalla, josta on talon läpi suora näkymä etuovelle. Pojan isä kuuli, kun koira alkoi yhtäkkiä haukkua, hyppiä ja raapia raivokkaasti vasten takaovea, jolta etuovi näkyy. Hermanni oli huomannut perheen 2,5-vuotiaan pojan lähteneen yksin ulos etuovesta, joka ei ollut lukittunut kunnolla perheen äidin lähdettyä kauppaan. Hermannin reaktion ansiosta isä havaitsi etuoven olevan avoinna ja pojan hävinneen olohuoneesta, missä poika oli hetkeä aiemmin leikkinyt. Isä juoksi ulos ja näki pojan, joka oli ehtinyt kulkea noin 50 metrin matkan parkkipaikalle, jonka vieressä kulkee vilkas ja raskasliikenteinen tie. Ilman Hermanni-koiran nopeaa havainnointia ja reaktiota poika olisi saattanut päästä tielle, ja tilanne olisi voinut päättyä kohtalokkaasti.

Labradorinnoutaja Lalli hälytti apua lenkillä kaatuneelle omistajalleen. Joulukuun lopussa vuonna 2018 Lallin omistaja oli lähtenyt aamulla koiran kanssa lenkille ilman, että samassa pihapiirissä asunut tytär oli tietoinen siitä. Kun tytär oli aamupäivällä pihalla, hän ihmetteli jostain lähistöltä kuuluvaa erikoista, kovaa koiran haukuntaa, jota hän ei tunnistanut Lallin haukuksi. Tytär lähti katsomaan, mitä koira haukkuu, ja löysi äitinsä kaatuneena metsätieltä. Lalli yritti saada omistajaansa ylös, mutta tämän jalat eivät kantaneet eikä hän päässyt kääntymään. Tytär soitti ambulanssin ja Lallin ansiosta äiti pääsi nopeasti hoitoon ja leikkaukseen. Ilman Lallin haukuntaa tytär ei olisi osannut lähteä etsimään äitiään juuri tuolta metsätieltä ja tämä olisi kylmettynyt noin kuuden asteen pakkasessa.

Kääpiösnautseri Maya hälytti apua ulos kylmään tuupertuneelle miehelle. Tammikuun lopussa 2019 Mayan omistaja istui katsomassa televisiota myöhään illalla, Mayan juostessa yhtäkkiä makuuhuoneesta sohvan viereen. Koira alkoi tuijottaa omistajaansa, joka komensi sen pois, mutta koira palasi hiljaa vinkuen. Omistaja ajatteli koiran haluavan tarpeilleen ja nousi ylös. Koira juoksi makuuhuoneeseen ja katsoi ikkunaan päin vinkuen. Nainen ihmetteli käytöstä ja päätti lähteä koiran kanssa ulos. Kun hän puki päälleen, Maya oli levoton eteisen ovella. Kun hän avasi oven, Maya syöksyi käytävään, vaikka normaalisti odottaakin omistajansa menevän ensin. Rapussa Maya katsoi rapun ulko-ovelle ja vinkui. Ulkona maassa makasi mies täysin liikkumatta. Mies oli vahvasti päihtynyt, eikä häntä saatu kunnolla hereille. Hän oli paljain päin ja kevyesti pukeutunut. Mayan omistaja soitti hätäkeskukseen ja jäi Mayan kanssa odottelemaan apua. Maya vartioi miestä tiiviisti pitäen koko ajan näköyhteyden tähän. Maya kävi myös välillä haistelemassa miestä. Poliisipartio saapui paikalle noin vartissa. Mies saatiin hereille, mutta poliisit sanoivat, että ilman soittoa hälytyskeskukseen ei mies olisi selvinnyt pää paljaana hangessa maaten.

Chihuahua Sulo hälytti pakkaseen tuupertuneesta vanhuksesta. Maaliskuussa 2019 aamuyöllä Sulo herätti omistajansa haukunnallaan. Omistaja katsoi omakotitalonsa yläkerran ikkunasta ulos, mutta ei nähnyt hämärässä ketään, ja oli aikeissa mennä takaisin nukkumaan. Yht’äkkiä hän kuitenkin kuuli, kun häntä huudettiin nimeltä ja pyydettiin apua. Hetken mietittyään hän meni alakertaan ja kurkisti ulos samassa talossa pitämänsä kampaamon pihalle. Hän näki jäisellä pihamaalla yhdeksän asteen pakkasessa vähissä vaatteissa makaavan naisen, jonka tunnisti kampaamon asiakkaaksi. Vanhus oli lähtenyt vastapäisestä muistisairaiden palvelukodista, hortoillut yössä ja kaatunut kampaamon pihalle pääsemättä omin avuin ylös. Omistaja soitti palvelukodin yöhoitajalle, joka hämmästyi kovin soittoa, mutta tuli nopeasti pyörätuolin kanssa asukasta hakemaan. Häntä ei kuitenkaan saatu jaloilleen, joten paikalle piti soittaa ambulanssi, jonka tulo kestää noilla seuduilla vähintään 45 minuuttia. He odottelivat hoitajan kanssa ambulanssia, joka vei kylmettyneen vanhuksen mukanaan. Ilman Sulon hälyttämistä vanhus olisi kylmettynyt pihalle.

Länsigöötanmaanpystykorva Toivo hälytti apua asunnossaan kaatuneelle naapurille. Elokuussa 2018 Toivo alkoi haukkua aamulla makuuhuoneessa, eikä se totellut useita komentoja olla hiljaa. Se myös kallisteli päätään kuin kuunnellakseen jotain. Kun omistaja alkoi Toivon tavoin kuulostella tarkemmin, hän havaitsi naapurista kuuluvan huutoa. Tarkemmin kuunnellessa ääni alkoi kuulostaa vahvemmin avunhuudolta. Toivon omistaja lähti ulos tarkistamaan tilannetta, ja ulkona naapurin avunhuuto kuului entistä selvempänä. Hän soitti talonmiehelle, joka tuli avaamaan naapurin oven. Naapuri oli kaatunut asunnossaan neljä tuntia aiemmin, eikä päässyt enää omin avuin ylös. Ambulanssi kävi tarkistamassa naapurin voinnin. Ilman Toivon haukkumista naapurin avuntarve olisi jäänyt huomaamatta

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö
Liisa Suoninen
liisa.suoninen@kennelliitto.fi

puh. 050 320 3897

Suomen Kennelliitto
viestinta@kennelliitto.fi

 

Tekstiä on korjattu Lego-koiran osalta 21.10. klo 15.