Mitä koiraharrastus on opettanut minulle?

26.04.2019 Mia Skogster
Mia Skogster ja belgianpaimenkoira malinois

“Älä hyvä tyttö haaskaa aikaasi koirahömpötyksiin.

Koirat eivät ole oikea harrastus vaan puuhastelua.

Niistä et koskaan tule saamaan ammattia.

Näin minulle sanoi 23 vuotta sitten hyvää tarkoittaen eräs vanhempi herra, koiraharrastaja hänkin. Hän oli kuitenkin väärässä, sillä koirat ovat minulle intohimo. Niiden ansiosta olen oppinut paljon elämästä, ihmisistä, maailmasta ja toden totta, itsestäni. Olen saanut ammatin, jota koulun opinto-ohjaaja ei tiennyt olevan olemassakaan koirankouluttaja.

Hankin ensimmäisen belgianpaimenkoirani 14-vuotiaana. Se ei jäänyt vanhempieni peloista huolimatta heidän hoidettavakseen, vaan koulutin siitä käyttövalion. Mikä minut koukutti juuri palveluskoiraharrastukseen? Se on flow, johon pääsen kouluttaessa koiraani. Ihania haasteita ratkaistavaksi jokaisessa harjoituksessa. Perimmäinen syy, miksi olen edelleenkin hulluna koiriin, on pysynyt kertakaikkisen muuttumattomana 25 harrastusvuoteni ajan: rakastan hetkeä, jona koira vastaa ohjaukseeni täydellisellä intensiteetillä ja sekin unohtaa kaiken ympärillään olevan.

Koiraharrastuksessa pitää olla luova. Jokainen koira on yksilö, joten haasteita pitää ratkoa eri tavoin. Kokemus opettaa tekemään oikeita valintoja. Elämässä tarvitaan sinnikkyyttä, eikä koiraharrastus ole poikkeus. Menestys ei tapahdu hetkessä. Pitää olla kärsivällinen ja nauttia päivittäisestä koiran kanssa vietetystä ajasta. Ohjaajan kyky olla aidosti läsnä vaikuttaa suuresti koiran ja ohjaajan yhteistyöhön. Hyvä suhde on menestyksen kulmakivi ja rakentuu molemminpuoliselle luottamukselle ja kunnioitukselle.

Koiraharrastus on opettanut senkin, että kaikki tekevät virheitä. Erityisesti menestyvät ihmiset. Monesti parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun hyväksyy osan virheistä, ja pyrkii muuttamaan vain niitä, jotka ovat menestyksen kannalta oleellisia. Koirani Räty vom Further Moor tapasi vartioida maalimiestä pomppimalla tämän silmien korkeudelle. Vaikka tyyli aiheutti katkoja haukkumiseen ja pudotti liikkeen arvosanaa, annoin koiran vartioida sille luonnollisella ja palkitsevalla tavalla. Koira voitti maailmanmestaruuden kilpailujen nuorimpana osallistujana virheestä huolimatta.

Mutta ei se helppoa ole, hyväksyä pieleen mennyttä harjoitusta. Kyllä siinä saa tunteisiinsa liikettä, etenkin negatiivisiin. Mutta koirankoulutushan opettaa myös suhteellisuudentajua, eikös? Koirankouluttajan elämässä kaikki on aivan loistavasti, jos päivä menee pilalle vain epäonnistuneesta treenistä. Tämähän on yleensä varsin helppo hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Tarvitsee tehdä vain uusi paremmin suunniteltu onnistunut harjoitus, jonka jälkeen jaksaa taas hymyillä koko illan ja seuraavan päivänkin. Koirien kanssa voi näet aina kokea olevansa tarpeellinen. Ei todellakaan tarvitse miettiä mitä tekisi eläkeiässä tai jos sattuisi voittamaan lottovoiton. Aina voi treenata, pikkusen.

Mainitsin, että koiran koulutuksessa oppii itsestään. Vahvuuksieni löytämisen ja heikkouksieni työstämisen ohessa olen oppinut tunnistamaan itsessäni koko joukon erilaisia tunteita ja kontrolloimaan niitä. Myös äänen, kehon liikkeiden ja liikeratojen hallitseminen yhtäaikaisesti on kehittynyt koiraa kouluttaessa valtavasti. Näiden taitojen vaikutusta koiran oppimiseen ei voi koskaan korostaa liikaa. Tunteet ohjaavat koiraa, ja se, joka kykenee ohjaamaan koiran tunteita, kykenee aika paljoon.

Saavutettuani useita MM-mitaleita palveluskoirien kansainvälisessä suojelukokeessa, minua pyydettiin eri puolille maailmaa kertomaan metodeistani. Intohimoisesta harrastuksesta tuli työ, jonka ansiosta olen päässyt näkemään paljon erilaisia kulttuureita, ihmisiä ja koiria. Koirilla on hyvin erilainen asema eri kulttuureissa ja niiden käyttöön ja elämään suhtaudutaan hyvin eri tavalla. Parhaiten valistustyö ja uudet ideat otetaan vastaan, kun sekä kouluttaja, että koulutettava kunnioittavat ja yrittävät ymmärtää toisiaan erilaisista lähtökohdista huolimatta.


Koirat pitävät jalat maanpinnassa. Kun riittävän pitkään harrastaa, sattuu jokaisen kohdalle koira, jonka kanssa haaveet jää toteuttamatta. Tästäkin selvitään positiivisen asenteen tietoisella käyttöönotolla ja mennään eteenpäin entistä vahvempana sekä viisaampana. Jokainen koira on tärkeä ja haastavat koirat opettavat meille usein eniten.

Koiraharrastus on koko elämän kestävä matka. Se tarjoaa lukemattomia tarinoita, jotka säilyvät sydämessä ikuisesti.

Mia Skogster ja belgianpaimenkoira malinois
Mia Skogster

Mia Skogster on palveluskoirien valmentaja ja koirankasvattaja, jolle koirien koulutus on intohimo, työ ja elämäntapa. Hän harrastaa palveluskoirien kansainvälistä suojelukoetta saavutuksenaan kaksi maailmanmestaruutta, kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia.