Lemmikkien antibioottien käytöllä on väliä – resistentit bakteerit leviävät myös ihmisten ja eläinten välillä

15.11.2019 Merja Rantala ja Jari Jalava
Merja Rantala

Antibiootit ovat yksi lääketieteen merkittävimmistä keksinnöistä. Bakteerien muuttuminen antibiooteille vastustuskykyisiksi eli resistenteiksi uhkaa nyt sekä ihmisten että eläinten terveyttä kaikkialla maailmassa.

Mitä enemmän käytämme antibiootteja, sitä enemmän löytyy vastustuskykyisiä bakteereja

Yleensä antibioottien käyttöä pidetään syynä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntymiseen. Mitä enemmän käytämme antibiootteja ihmisillä ja eläimillä, sitä enemmän molemmilla löytyy resistenttejä bakteereja.

Eläinten kohdalla huomio kiinnittyy yleensä tuotantoeläimiin, koska arviolta yli 70 % kaikista maailmalla myydyistä antibiooteista käytetään juuri tuotantoeläimille. 

Suomessa seuraeläimillä, kuten kissoilla ja koirilla, käytetään kuitenkin suhteellisen paljon antibiootteja, enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Antibioottien käyttö seuraeläimillä on onneksi vähentymässä Suomessa. Silti eläinlääkäreiden tulee edelleen kiinnittää huomiota antibioottien asianmukaiseen käyttöön ja pyrkiä vähentämään sitä.

Seuraeläimistä on myös löydetty samoja antibiooteille resistenttejä bakteereja kuin ihmisistä.  Tällaisia ovat esimerkiksi ihmisille infektioita aiheuttavat, valitettavan tutut moniresistentit bakteerit kuten ESBL Escherichia coli ja MRSA. 

Myös antibiooteille erittäin resistenttejä ns. viimeisen linjan lääkkeille resistenttejä CPE-bakteereja on jo löydetty Suomessa koirista. 

Resistentit bakteerit leviävät eläinten välillä, mutta myös esimerkiksi ihmisten ja eläinten välillä

Antibioottien käyttö ei kuitenkaan yksin johda resistenssin yleistymiseen. Seuraeläinten ja ihmisten välillä kontakti on usein tiivis ja pitkäaikainen, mikä mahdollistaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien tarttumisen eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. 

Lisäksi globaalissa maailmassa antibiooteille resistentit bakteerit leviävät maasta toiseen. Esimerkiksi Suomesta koirilta löydetty CPE-bakteeri on Suomessa erittäin harvinainen, mutta valitettavan yleinen Intian niemimaalla ja Balkanin alueella.

Lemmikinomistaja – muista nämä

  1. Lemmikin sairastuessa anna eläinlääkärin arvioida hoidon ja lääkityksen tarve. Älä lääkitse eläintä omin päin kaapin perukoilta löytyneillä antibiooteilla.
  2. Ihmisten ja eläinten mukana kulkee resistenttejä bakteereja. Esimerkiksi Venäjältä ja Romaniasta tuoduilta katukoirilta on löytynyt usein resistenttejä bakteereita. 
  3. Resistentit bakteerit leviävät tilanteissa, missä yhdistyvät antibioottien käyttö ja lukuisat kontaktit eläinten ja ihmisten välillä. Tällaisia paikkoja ovat eläinlääkäriasemat ja eläinsairaalat. Resistentit bakteerit voivat levitä myös kotiolosuhteissa. Hyvä hygienia vähentää tarttumista.
  4. Myös ruoka voi toimia resistenttien bakteerien lähteenä. Tällöin huomio kiinnittyy erityisesti raakaruokaan, jota ei kuumenneta. Kuumennuksen puuttumisen takia bakteerit säilyvät ruoassa elinkelpoisina. Ruokaviraston ja useiden ulkomaisten tutkimusten perusteella lemmikkien raakaruoka on merkittävä MRSA- ja ESBL-bakteerien lähde.

Useille eri antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat vakava uhka ihmisten ja eläinten terveydelle. Antibioottien käyttöä kannattaa edelleen vähentää ja kohdistaa niiden käyttö sekä ihmisillä että eläimillä infektioihin, joissa niistä on eniten hyötyä.

Maanantaina 18. marraskuuta vietetään Euroopan antibioottipäivää. Tavoitteena on edistää antibioottien tarkoituksenmukaista ja vastuullista käyttöä. Näin voidaan ehkäistä antibioottiresistenssiä ja säilyttää antibioottien teho mahdollisimman hyvänä.


Linkit:

Mikrobilääkeresistenssi (THL)
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/tautiryhmittain/mikrobilaakeresistenssi

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/kissojen-ja-koirien-bakteerien-antibioottiresistenssi-on-vahentynyt

NDM-bakteerin tarttuminen koiran ja ihmisen välillä osoitettiin ensimmäistä kertaa
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/ndm-bakteerin-tarttuminen-koiran-ja-ihmisen-valilla-osoitettiin-ensimmaista-kertaa

Maahantuoduissa katukoirissa moniresistenttejä bakteereita ja muita tartuntariskejä
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/venajalta-suomeen-tuoduissa-loytokoirissa-taas-kolistiinille-vastustuskykyisia-bakteereita

Lemmikkien pakasteraakaruoissa ihmiseen tarttuvia bakteereita
https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/ajankohtaista-laboratoriopalveluista/lemmikkien-pakasteraakaruoissa-ihmiseen-tarttuvia-bakteereita/

 

 

Merja Rantala
Merja Rantala ja Jari Jalava

Dosentti Merja Rantala on tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Helsingin yliopistolla. Jari Jalava on johtava asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Voit olla kiinnostunut myös näistä

suomenpystykorvanpentu
Koiranjalostuksella voidaan vaikuttaa infektioriskeihin ja vähentää antibioottien käyttöä Lue lisää
suomenpystykorvanpentu
Varmista, että koirasi rokotukset ovat kunnossa: Suomeen tuoduilla löytökoirilla todettu penikkatautia ja antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita Lue lisää