Kohtaamisia kentän laidalla

14.12.2022 Satu Kiljain
Satu Kiljain

Astun hallin ovesta sisään. Ensimmäisenä vastassani on äänet, ihmisten puheensorina ja koirien tepsuttelu. Ihmiset ovat iloisia ja vaihtavat kuulumisia. Näen kuinka makupaloja ja leluja kaivetaan repusta valmiiksi. Osa koirista ei malta odottaa paikoillaan, vaan pomppivat omistajiensa ympärillä. Toiset, rauhallisemmat ovat päättäneet istua ja odottaa, milloin treenit alkavat. Tunnelma kentän laidalla on odottava ja iloinen.

Kentän laidalla käydään läpi niin omat kuin koirienkin ilot ja surut, onnistumiset ja epäonnistumiset. Menestyksestä iloitaan yhdessä, toisia onnitellaan hyvin menneistä kisasuorituksista tai yhdessä mietitään mitä parantaa seuraaviin kisoihin. Treenikavereita saatetaan muistaa herkuilla hyvien suoritusten kunniaksi. Välillä on jopa herkuteltu pikkujoulujen merkeissä. Merkittävä osa koiran koulutuksesta tapahtuu muualla kuin treenikentällä. Treeniporukalla vaihdetaan ideoita, puretaan tunteita, analysoidaan onnistumisia ja tsempataan vaikeiden tehtävien yli. Vuosien varrella treenikavereiden tuki ja apu on osoittautunut korvaamattomaksi. Toisilta saatu tsemppaaminen ja kannustaminen on tärkeää jokaiselle. Silloin myös ihmiset ovat aidoimmillaan.

On todella voimauttavaan, jokainen saa olla oma itsensä, mutta silti tietyllä tavalla anonyymi. Kentälle tullessa halutessaan voi jättää työ- ja kotiasiat sivuun, voi olla vain koirankouluttaja koiransa kanssa. On välillä virkistävää kohdata ihmisiä myös toisessa roolissa kuin mitä on kotona tai työelämässä on tottunut. Koiraihmisinä me olemme kaikki samalla viivalla, muilla rooleilla ei ole koiran kanssa merkitystä. Erityisesti minua kiehtoo taito, kuinka tuntemattoman ihmisen kanssa voi ryhtyä puheisiin ja jakaa palasia omasta elämästään, omasta koirastaan ja jakaa ilot ja surut sekä saada tukea ja ymmärrystä. Ja miten se tapahtuu melkein kuin huomaamatta, noin vain.

Minulle on vuosien varrella kertynyt paljon kauniita muistoja kentän laidalta ja siellä kohtaamisistani ihmisistä. Koulutuskentälle on aina mukava mennä ja kohdata niin tuttuja kuin tuntemattomiakin naamoja. Ja millä ilolla ja rakkaudella ihmiset suhtautuvatkaan koiriinsa ja toisiin samanhenkisiin kanssaharrastajiin. Olen onnellinen, siitä kuinka paljon tukea, tsemppaamista ja myötäelämistä koiraharrastuksen kautta olen saanut niin monelta. Kiitos siitä kuuluu jokaiselle, joka on tullut treeneihin, kisoihin ja muihin tapahtumiin koiran kanssa ja välillä jopa ilman koiraa. Kannustan jokaista koiraihmistä tai omasta koirasta haaveilemaan kentän laidalle, sieltä voi saada paljon hyvää mieltä, uusia ystäviä ja muita kohtalontovereita!

Pieni muistilista kohtaamisia varten koirille ja omistajille:

  • Ole läsnä omana itsenäsi ilman statuksia
  • Katso silmiin
  • Muista hymy
  • Kiitä ja kehu
  • Näytä, että välität
  • Anna toiselle tarvittaessa tilaa

Ja muista aina, että aito läsnäolo palkitaan!

Satu Kiljain
Satu Kiljain

Satu Kiljain on ollut koiranomistaja 27 vuotta ja koiraharrastaja lähes yhtä kauan. Hän on harrastanut ja kokeillut monia eri lajeja koiriensa kanssa ja kilpaillutkin useassa lajissa. Hän on tokon koulutusohjaaja ja on toiminut useammassa koiraharrastusyhdistyksessä.