Kennelliitto myöntää vuonna 2016 Sankarikoiran arvon 17 koiralle ja lisäksi 17 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa 11. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna prahanrottakoira Rico, labradorinnoutaja Nelli, englanninbulldoggi Riki, valkoinenpaimenkoira Rex, saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf, karjalankarhukoira Piki, labradorinnoutaja Lumi, englanninspringerspanieli Nero, monirotuinen Halla, saksanpaimenkoira poliisikoira Väinö, monirotuinen Haiku, saksanpaimenkoira Rita, coton de tulear Demi, serra de airesinpaimenkoira Banja, rottweiler Bimbu ja rhodesiankoira Esko.

Kunniamaininnalla palkitaan australianpaimenkoirat Vilma ja Rita, suomenlapinkoira Heta, irlanninsusikoira Roi, owczarek podhalanski Aatu, shetlanninlammaskoira Miro, australianterrieri Minni, saksanpaimenkoira Milla, snautseri Miina, pitkäkarvainen collie Rami, sileäkarvainen noutaja Niilo, pitkäkarvainen collie Niilo, australiankarjakoira Atlanmonto, monirotuinen Frico, portugalinpodengo Iisa, monirotuinen Remsu ja kääpiösnautseri Kerttu.

– Sankarikoirat ovat arkemme todellisia sankareita, ja meidän jokaisen kotoa voikin löytyä sankarikoira. Kennelliitto on iloinen saadessaan osoittaa arvostuksensa näille upeille koirille, jotka ovat tehneet kunnioitettavan työn pelastaessaan ihmishenkiä, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Helena Suni.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka pelastivat ihmisiä tulipalolta. Koirat myös pelastivat ihmishenkiä varoittamalla ajoissa sairaskohtauksista, löytämällä huonokuntoisia eksyneitä henkilöitä ja pelastamalla hengenvaarallisista tilanteista.

Koirat pelastivat hengenvaarallisista tilanteista

Saksanmetsästysterrierit Wody ja Wolf olivat tavallisella metsälenkillä isäntänsä kanssa, kun metsästä kuului outo ulvaisu. Äänen kuultuaan Wody tuli omistajansa jalkoihin, mikä ei ollut sille normaalia käytöstä. Isännälle tuli mieleen viedä koiransa takaisin autolle vähän matkan päähän. Isännän ja koirien ollessa vain muutaman metrin päässä autolta, metsätielle juoksi yllättäen karhu, joka asettui noin 5 metrin päähän koirista ja niiden omistajasta ja nousi takajaloilleen. Wody toimi ensimmäisenä ja hyppäsi karhua kohti. Karhu töytäisi Wodya lennättäen sen ojaan. Wolf puri karhua takapäähän ja sai sen liikkeelle. Wolf lähti ajamaan karhua poispäin isännästään ja isäntä sai aikaa juosta autolle. Kohtaamisessa olisi voinut käydä paljon pahemmin, ilman Wodyn ja Wolfin rohkeaa toimintaa.

Monirotuinen Halla pelasti emäntänsä häkämyrkytykseltä. Perheen emäntä jäi kaksistaan Hallan kanssa nukkumaan takkahuoneeseen, sillä perheellä oli hoidossaan toinen koira. Isäntä nukkui eri puolella taloa muiden koirien ja hoitokoiran kanssa. Illalla poltettiin takkaa, ja isäntä oli laittanut pellit kiinni katsottuaan, ettei pesässä näy enää mitään hehkuvaa. Halla alkoi tökkiä emäntäänsä hereille aamulla noin kuuden aikoihin. Emäntä heräsikin Hallan toimesta ja alkoi ihmetellä heikkoa oloaan. Emäntä pääsi juuri ja juuri nousemaan ylös päästääkseen Hallan ulos. Oven avattuaan hän kaatui pihan laatoitukselle ja menetti tajuntansa. Raikkaan ilman ansiosta hän kuitenkin virkosi ja hakeutui eri puolella taloa nukkuvan isännän luokse. Paikalle kutsuttiin ambulanssi ja mittaukset osoittivat, että Hallan emännällä oli 30 %:nen häkämyrkytys. Halla pelasti toiminnallaan emäntänsä hengen, sillä sen isäntäkin olisi nukkunut vielä useamman tunnin toisella puolella taloa. 

Serra de airesinpaimenkoira Banja pelasti emäntänsä jäämästä lumikinoksen alle. Banjan emäntä oli lähtemässä käyttämään koiria ulkona, kun Banja alkoi murista matalaa varoitusmurinaa, jota se hyvin harvoin tekee. Emäntä ei kuullut mitään erikoista. Hän nappasi takin naulasta ja oli avaamassa ovea, kun Banja aloitti varoitushaukun ja esti emäntäänsä menemästä ovelle. Emäntä kurkisteli ikkunoista, muttei nähnyt mitään. Emäntä lähti uudestaan kohti ovea ja Banja meni jälleen hänen eteensä haukkumaan. Yhtäkkiä mökki alkoi tutista ja kuului jylisevä ääni. Lumet putosivat katolta alas siihen paikkaan, jossa emäntä aina aamuisin seisoo, kun koirat käyvät ulkona. Banjan emäntä uskoo, että olisi jäänyt lumen alle ellei Banja olisi varoittanut häntä.

Rhodesiankoira Esko pelasti pienen lapsen. Perheen äiti heräsi keskellä yötä siihen, kun Esko kävi tönimässä kuonollaan häntä hereille. Äiti komensi Eskoa menemään takaisin maaten. Esko poistuikin, mutta palasi pian takaisin tönimään emäntäänsä. Äiti kuunteli vielä puoliunessa, kuinka kuulosti aivan kuin Esko juoksisi ulko-ovesta pihalle. Äiti meni eteiseen laittamaan ovea kiinni ja kutsui Eskoa takaisin sisään, mutta se ei välittänyt huudoista. Koira kävi vain ovella kääntymässä ja juoksi takaisin pihaan. Silloin perheen äiti huomasi pimeässä pienen hahmon, jota Esko yritti varovasti töniä takaisin sisälle. Hahmo oli toinen perheen viisivuotiaista kaksostyttäristä. Äiti juoksi lapsen luo. Tyttö oli täydessä unessa, hän oli kävellyt unissaan ulos keskelle pimeää pihaa. Äiti kaappasi tytön syliin ja toi hänet sisälle takaisin sänkyyn peittojen alle. Äiti seuraili lasta jonkin aikaa ja myös Esko tuijotti tyttöä tiiviisti eikä hievahtanutkaan hänen vierestään. Viimein kun äiti uskalsi mennä itse takaisin nukkumaan, hän huomasi, että Esko oli kiivennyt tytön viereen, ikään kuin varmistaakseen ettei lapsi enää poistu sängystään. Äiti mietti, miten olisi käynyt, ellei Esko olisi tullut häntä herättämään.

Koirat pelastivat tulipalolta

Prahanrottakoira Rico pelasti omistajansa tulipalolta. Lokakuisena iltana Rico alkoi yhtäkkiä haukkua eikä kielloista huolimatta lopettanut haukkumista. Ricon omistaja nousi ylös sohvalta, jolloin hän haistoi hieman savun hajua. Hän olisi lähtenyt tarkastamaan tilannetta pation kautta, mutta Rico haukkui rappukäytävän ovelle. Samaan aikaan ovikello soi ja mieshenkilö huusi varoittaen tulipalosta. Rico lakkasi haukkumasta vasta, kun omistaja oli päässyt ulos rappukäytävästä koirien kanssa. Kolmikerroksisen kerrostalon seinänaapurissa oli levinnyt palo pation kautta viereiseen asuntoon. Omistaja on kiitollinen, ettei Rico lakannut haukkumasta käskyistä huolimatta.

Englanninbulldoggi Riki pelasti perheensä tulipalolta. Rikin emäntä heräsi loppiaisyönä siihen, että Riki tuli hänen viereensä sänkyyn haukkumaan. Emäntä huomasi, että katosta kuuluu outoa pauketta ja veden valumista. Tässä vaiheessa välikatto heidän yläpuolellaan oli jo tulessa ja lieskat olivat polttaneet makuuhuoneen viereisen ilmalämpöpumpun putket poikki. Rikin emäntä lähti tarkistamaan taloa huomaten koko terassin takaseinän olevan tulessa. Emäntä otti kaksivuotiaan poikansa sängystä ja he pakenivat yhdessä ulos. Palovaroitin alkoi hälyttää vasta kun savu painui ulkoapäin sisälle. Emäntä kokee, että Riki toiminnallaan sai hänet hereille ja pelasti heidät.

Valkoinenpaimenkoira Rex pelasti perheensä tulipalolta. Perhe oli laittanut sunnuntai-iltana saunan päälle. Äiti oli uppoutunut tietokoneella kirjoittamiseen, kun Rex tuli vinkumaan ja läähättämään työhuoneeseen. Äiti luuli, että koiralla on kova hätä tarpeilleen ja lähti päästämään Rexiä ulos. Keittiössä äiti huomasi takkahuoneen olevan savun vallassa ja saunan ilmiliekeissä. Hän kiirehti yläkertaan herättämään tyttöä. Tytär, äiti ja Rex pääsivät viime hetkellä ulos palavasta talosta. Palokunta sai sammutettua palon niin, että runkorakenteet jäivät lähestulkoon ehjäksi, mutta melkein kaikki irtaimisto tuhoutui. Äiti arvelee, että ilman Rexiä perhe ei olisi hengissä.

Labradorinnoutaja Lumi pelasti perheensä tulipalolta. Eräänä yönä Lumi herätti emäntänsä voimakkain kuonon tökkäisyin ilmeisesti savunhajun huomattuaan. Palovaroitin, joka sijaitsee viereisessä kodinhoitohuoneessa, ei ollut vielä lauennut. Omistajan avatessa seuraavan huoneen eli teknisen tilan oven vastaan puski paksu kellertävä savumassa ja kuumuus. Myös kodinhoitohuoneen palovaroitin alkoi hälyttää. Talon yleissyttyminen oli vain minuuttien kysymys, mutta ripeä alkusammutus riitti tulen tukahduttamiseen. Emäntänsä ja isäntänsä lisäksi Lumi pelasti myös yläkerrassa nukkuneen pojan.

Englanninspringerspanieli Nero esti tulipalon leviämisen koko asuntoon. Sauna oli laitettu päälle ja Neron kanssa lähdettiin iltalenkille. Kun Nero ja sen isäntä palasivat iltalenkiltä, ei mennyt kauankaan kun Nero lähti muristen ja haukkuen pesuhuoneeseen ja jäi sinne haukkumaan. Isäntä meni katsomaan haukkumisen syytä ja huomasi saunan kiukaan olevan ilmiliekeissä. Ilman Neroa tuli olisi voinut levitä ja koko asunto olisi voinut palaa. Neron ansiosta tilanteesta selvittiin vain pintavaurioilla. Palovaroittimet alkoivat hälyttää vasta, kun tuli oli saatu jo sammutettua.

Monirotuinen Haiku herätti omistajansa erään kerran aamuyöllä vinkumalla ja tökkimällä tätä kuonollaan. Omistajan herätessä talon alakerta oli jo liekeissä, mutta omistajat pääsivät yläkerran oven kautta ulos Haikun sankarillisen toiminnan ansiosta.

Koirat reagoivat ajoissa hengenvaarallisiin oireisiin

Labradorinnoutaja Nelli reagoi perheen isän sairaskohtaukseen ja pelasti tämän toiminnallaan. Eräänä aamuna Nelli oli tullut makuuhuoneeseen herättämään perheen äitiä. Tämä luuli koiran haluavan ulos tarpeilleen, mutta koira menikin tökkimään perheen isää hereille. Kun Nelli sai isän hereille, tämä kertoi rintakivusta, oli tuskanhiestä märkä ja huonovointinen. Isä oli saanut nukkuessaan sydäninfarktin ja hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hänelle tehtiin välittömästi pallolaajennus. Nelli pelasti isän hengen, kun vaistosi infarktin ja herätti vanhemmat ajoissa.

Coton de tulear Demi huomasi isäntänsä alhaisen verensokerin ajoissa. Demi tuli yöllä isäntänsä viereen sänkyyn vinkumaan. Demin isäntä sairastaa kakkostyypin diabetesta. Kun isäntä ei heti herännyt, Demi hyppäsi tämän päälle tuijottamaan kasvoja. Pian isäntä heräsi ja huomasi, että olo oli erittäin heikko ja hiostava. Hän ymmärsi verensokeriarvonsa olevan hyvin alhaalla. Isäntä lähti keittiöön hakemaan ruokaa ja Demi seurasi perässä. Demi vahti vieressä, kun isäntä söi hedelmiä ja kun tämä oli syönyt, Demi lähti takaisin nukkumaan. Verensokeriarvo oli mitatessa vaarallisen alhaalla, joten on Demin ansiota, ettei mitään vakavampaa päässyt tapahtumaan.

Rottweiler Bimbu herätti emäntänsä yöllä tämän verensokeriarvojen laskettua. Emäntä ei aluksi herännyt Bimbun herätysyrityksistä huolimatta, sillä hänen verensokerinsa oli päässyt tippumaan todella matalalle. Bimbu ei jättänyt emäntäänsä nukkumaan, vaan hyppäsi sänkyyn ja nosti tämän ylös, eikä antanut mennä uudelleen makuulle. Tämän jälkeen se huolehti, että emäntä lähtee alakertaan syömään jotakin. Bimbu on epävirallinen hypokoira, se on opetettu kotioloissa toimimaan ja huolehtimaan emännästään. Vastaavia tilanteita on tapahtunut useasti.

Koirat löysivät eksyneitä

Karjalankarhukoira Piki löysi eksyneen. Piki oli harjoittelemassa hirven jäljestämistä yhdessä omistajiensa kanssa. Pikillä oli gps-panta, josta nähtiin sen liikkeet. Jonkun ajan kuluttua omistajat huomasivat Pikin käyttäytyvän poikkeuksellisesti. Se seisoi lähes paikallaan, mutta ei haukkunut paljon, vaikka niin pitäisi tapahtua, jos se löytää hirven. Omistajat käskivät Pikiä luokseen. Piki tuli näkyville, mutta ei tullut luokse, vaan meni aina takaisin metsään käytyään näyttäytymässä. Piki ei antanut itseään kiinni toisin kuin aiemmin. Lopulta omistajat lähtivät metsään katsomaan, miksi Piki ei tule luokse. Piki istui keskellä metsän pahinta ryteikköä kuusen alla ja sen vieressä makasi iäkkäämpi mies heikossa kunnossa. Pikin ansiosta pelastuslaitos saatiin kutsuttua paikalle.

Poliisikoira, saksanpaimenkoira Väinö on löytänyt kaksi maastoon eksynyttä ihmistä. Ensimmäisellä kerralla Väinö löysi ihmisen talvella vaikeakulkuisesta maastosta. Väinö otti ohjaajansa kanssa tehtävän vastaan kello 15. Väinö sai kohteesta vainun ja johdatti ohjaajansa 3 kilometriä sivuun metsäautotieltä. Lopulta Väinö löysi etsityn henkilön kuusen alta kylmettyneenä ilman päällysvaatteita neljän ja puolen tunnin etsintöjen jälkeen. Toisen kerran Väinö löysi ihmisen kesällä. Väinö oli liikkeellä ohjaajansa kanssa ja he haravoivat heille annettua lohkoa, jolta oli havainto etsittävästä henkilöstä. Kuljettuaan vajaan kilometrin matkan pari kääntyi takaisin autolle lopettaakseen etsinnät. Väinö sai kuitenkin hetken päästä vainun ja lähti kulkemaan hajun suuntaan. Hetken päästä ohjaaja löysikin Väinön, joka oli jäänyt odottamaan maasta löytämänsä, lähes tajuttoman henkilön vierelle.

Saksanpaimenkoira Rita oli lenkillä metsäpolulla ulkoiluttajansa kanssa. Pian Rita vaistosi jotain ja veti ulkoiluttajan noin 50 metriä polulta syvemmälle metsään. Lumihangesta löytyi makaamasta iäkäs henkilö. Ritan ansiosta ulkoiluttaja sai soitettua hätäkeskukseen ja apua saatiin paikalle. Ilman Ritaa lumihankeen tuupertunut henkilö olisi jäänyt huomaamatta ja apu olisi tullut paikalle todennäköisesti liian myöhään.

Lisätietoja
Suomen Kennelliitto
viestinta@kennelliitto.fi
(09) 8873 0292