Kennelliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 16.8.2018 päivitykset ohjeisiin perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelma PEVISAsta ja jalostuksen tavoiteohjelmista (JTO). Päivitettyjen ohjeiden on tarkoitus helpottaa PEVISA- ja JTO-käsittelyä rotujärjestöissä ja Kennelliitossa. Uudet ohjeet tulevat voimaan 1.1.2019 alkaen.

PEVISA-ohjeeseen on lisätty tiedoksi, että ulkomaisten urosten käyttöä koskevista niin kutsutuista pysyvistä poikkeusluvista voidaan päättää rotujärjestön esityksestä niin, ettei rotujärjestön tarvitse käsitellä asiaa yleiskokouksessaan PEVISA-säännön mukaisesti. Rotujärjestö voi näin tarvittaessa reagoida nopeasti muuttuneisiin tarpeisiin.

PEVISA-esitysten toimittamiselle on asetettu takaraja. Rotujärjestön pitää toimittaa esityksensä Kennelliittoon ohjelman aiottua voimaantuloa edeltävän vuoden toukokuun loppuun mennessä. Mikäli ohjelman jatkoa koskevaa esitystä ei toimiteta ajallaan, jatkuu rodun vanhan PEVISA-ohjelman voimassaolo vielä seuraavan kalenterivuoden loppuun.

Joillakin roduilla on jo rotukohtainen erityisehto, joka määrittää vähimmäisiän jalostukseen käytetylle koiralle (urokselle tai nartulle tai molemmille). Ikärajan tarkoitus on estää liian nuorten ja kehittymättömien koirien jalostuskäyttö. Rotujärjestöt ovat käsitelleet ehtoa koskevat anomuksensa yleiskokouksissaan PEVISA-säännön mukaisesti, mutta koska PEVISA-ohjeeseen ei ole sisältynyt tällaista vaihtoehtoa, on Kennelliitto hyväksynyt ikävaatimuksen rotukohtaisen erityisehdon statuksella. Nyt vaihtoehto on lisätty PEVISA-ohjeeseen.

Kennelliiton hallitus päätti myös, että astutusikää koskeva rotukohtainen erityisehto voidaan muuttaa PEVISA-ehdoksi, mikäli rotujärjestö sen hyväksyy. Tämä muutos tulee voimaan samanaikaisesti päivitetyn PEVISA-ehdon kanssa 1.1.2019.

Myös JTO-ohjeeseen päivitettiin esityksen toimittamista koskeva takaraja. Rotujärjestön on toimitettava uusi JTO-esitys tai päivitetyn tai uusitun JTO:n tiivistelmä Kennelliittoon ohjelman voimaantuloa edeltävän vuoden toukokuun loppuun mennessä. Mikäli ohjelman jatkoa koskevaa esitystä ei toimiteta ajallaan, jatkuu rodun hyväksytyn JTO:n voimassaolo vielä seuraavan kalenterivuoden loppuun.

Lisätietoja:
Päivi Rantasalo
Jalostusneuvoja
paivi.rantasalo@kennelliitto.fi

Uudet ohjeet löydät ohjeiden alta kohdasta muut versiot (other versions)

Downloadable file
Yleinen PEVISA-ohje
Dokumentissa annetaan PEVISA-ohjelmasta vastuussa oleville rotujärjestöille ohjeita ohjelman laatimiseksi ja soveltamiseksi. Ohjeessa mm. luetellaan asiat, joita PEVISA-ohjelmaan on mahdollista liittää koirien jalostuskäytön ehdoiksi. Ohje täydentää valtuuston hyväksymää PEVISA-sääntöä. Päivitetty 1.1.2019.
Päivitetty 1.1.2019
PEVISA-ohje
Voimassa 1.1.2009 alkaen. Täydentää PEVISA-sääntöä.
Muut versiot
Yleinen PEVISA-ohje
Allmänna instruktioner om PEVISA-programmet
I dokumentet ges instruktioner till specialklubbar, som ansvarar för PEVISA-program, hur programmet utarbetas och hur det tillämpas. I direktiven tas bl.a. upp vilka krav som kan anslutas till ett PEVISA-program som villkor för avelsbruk. Direktiven kompletterar PEVISA-bestämmelserna, som godkänts av fullmäktige. Uppdaterad 1.1.2019
Downloadable file
Ohje jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) laatimisesta
Ohjeessa määritellään JTO:n hyväksymisjärjestys, vastuut ja velvollisuudet, aikataulut sekä menettelytavat JTO:n laatimisessa ja päivittämisessä sekä JTO:sta tiedottamisessa. Ks. myös jalostuksen tavoiteohjelman mallirungot suuri- ja harvalukuisille roduille sekä jalostuksen tavoiteohjelman täytettävät pohjat. Voimassa 1.1.2019 alkaen.
Päivitetty 29.8.2018
Ohje jalostuksen tavoiteohjelman laatimisesta
Voimassa 6.2.2014 alkaen, päivitetty 7.4.2016.
Muut versiot
Ohje jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) laatimisesta
Voimassa 1.1.2019 alkaen.
Päivitetty