Kennelliitto myönsi vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle, joista 9 oli paikalla palkitsemistilaisuudessa Koiramessuilla, jossa Kennelliitto palkitsi Sankarikoirat sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Sankarikoirat2019Areena

Lisäksi 23 koiraa sai kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoiran arvon saivat tänä vuonna saksanpaimenkoira Foxy, irlanninsusikoira Frank, saksanpaimenkoira Hermanni, novascotiannoutaja Juksu, monirotuinen Juti, labradorinnoutaja Kerttu, labradorinnoutaja Lalli, monirotuinen Lego, kääpiösnautseri Maya, novascotiannoutaja Nelli, chihuahua Sulo, länsigöötanmaanpystykorva Toivo ja sileäkarvainen kettuterrieri Vili.

Kunniamaininnalla palkittiin australiankelpie Ahmi, cockerspanieli Alfa, portugalinvesikoira Arvi, bordercollie Chabby, pitkäkarvainen collie Cindy, labradorinnoutaja Dumbo, cairnterrieri Jedi, labradorinnoutaja Kira, mudi Mocca, dogo canario Nana, englanninspringerspanieli Nasty, welsh corgi cardigan Nemo, ranskanbulldoggi Niilo, saksanpaimenkoira Norri, itäsiperianlaika Pörrö, saksanpaimenkoira Ronja, karjalankarhukoira Roti, monirotuinen Ruu, samojedinkoira Usva, pohjanpystykorva Vicky, monirotuinen Wilma, rottweiler Yambo ja labradorinnoutaja Åke.

Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta. Koirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin.

- Koiran ja ihmisen välinen suhde on ainutlaatuinen. Sankarikoiria palkitsemalla haluamme muistuttaa, että kaikki koirat voivat olla sankareita, vaikkeivat ne olisikaan koulutettuja hyötykoiria, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki.

Tulevana vuonna 2020 Kennelliiton toiminnassa painotetaan koiran hyvän luonteen ja käyttäytymisen edistämistä. Sankarikoirat sopivat hyvin tähän teemaan. Hyväluonteinen, hyvin sosiaalistettu koira on ihmisen paras ystävä rodusta riippumatta.

Lue lisää Sankarikoirista

Irlanninsusikoira Frank, chihuahua Sulo ja muut Sankarikoirat palkittiin Koiramessuilla sunnuntaina 8.12.

Tahtitassut-koiratanssikilpailu kilpailtiin sunnuntaina Areenalla

Koiramessuilla järjestettiin toinen Suomen edustusjoukkueen karsintakilpailu 8.12. sunnuntaina. Karsintaikilpailussa kilpaillaan pääsystä edustusjoukkueeseen, jolla Suomi osallistuu koiratanssin kansainvälisiin kilpailuihin. Komas karsintakilpailu järjestetään 2. helmikuuta 2020 Janakkalassa.

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koiran ja sen ohjaajan positiivista yhteistyötä. Taiteellisuutta ohjelmiin tuo ohjaajan pukeutuminen musiikkiin ja ohjelmaan sopivalla tavalla. Koirantanssissa kilpaillaan seuraamisessa musiikin tahdissa (Heelwork to music) sekä freestylessa.

Tämänpäiväisessä karsintakilpailussa silmiinpistävää oli se, että koiria oli useasta roturyhmästä. Heelwork to music -osion voitti Minna Uurainen ja belgianpaimenkoira tervueren FOOLPROOF HUNN THE HIGHFLYER. Freestyle-osion voitti Katri Lehmonen ja saksanmetsästysterrieri TAMMITÖRMÄN SMARAGDI.

Heelwork to music-osion kolme parasta:

1. Minna Uurainen & belgianpaimenkoira, tervueren FOOLPROOF HUNN THE HIGHFLYER  'Hunni' 180,67

2. Johanna Heiman & entlebuchinpaimenkoira SWISS SECONDOS BLIGG  'Tupla' 173,66

3. Hanna Maines & valkoinenpaimenkoira JOULUMAAN VOI HYVÄN TÄHDEN  'Nuu'  155,34

Freestyle-osion kolme parasta:

1. Katri Lehmonen & saksanmetsästysterrieri TAMMITÖRMÄN SMARAGDI  'Simba' 166,33

2. Sini Eriksson & shetlanninlammaskoira VICWAY MISS ALMIGHTY  'Zelda' 165,00

3. Tiina Paavola & kultainennoutaja HÄÄMÖRIN AAMUJUMPPA  'Sindy' 156,67

Koiraharrastukset ja rodut kiinnostivat messuyleisöä

Koiramessuilla on voinut viikonloppuna tutustua moniin koiraharrastuksiin suositulla Tapahtumakehällä, jossa on seurattu näytöksiä muun muassa seuraavista harrastuksista: agidance, nosework, toko ja flyball.

Kennelliiton HauLife-lavalla pidetyt rotuesittelyt ovat kiinnostaneet messuväkeä ja Rotutorilla on käynyt runsaasti vierailijoita keskustelemassa koiran hankinnasta ja hoidosta. Rotutorilla oli tänä vuonna mukana 44 rotujärjestöä. Kennelliitto palkitsi lauantaina kolme parasta rotuyhdistysten Rotutorin osastoa. Parhaaksi osastoksi valittiin Irlanninsusikoirat ry:n osasto. Kunniamaininnan sai Suomen Cavalier Kingcharlesinspanielit ry:n osasto ja erityismaininnan Westiekerho ry:n osasto.

Lue lisää palkituista osastoista

Tiedotetta korjattu, 9 Sankarikoiraa oli paikalla palkitsemistilaisuudessa.