Ruokaviraston ylläpitämän koirarekisterin ensimmäinen osio avautuu 8. toukokuuta. Yksityishenkilöt voivat ilmoittaa tällöin koiransa rekisteriin. Rekisterin toinen osio yhdistyksille ja yrityksille avautuu myöhemmin.

Lain mukaan kaikki Suomen koirat on ilmoitettava Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin viimeistään 31.12.2023 mennessä. Ruokaviraston rekisteri piti ottaa käyttöön jo vuoden alusta, mutta sen käyttöönotto viivästyi.

Koiranpennut tulee siruttaa ennen luovutusta seuraavalle haltijalle tai viimeistään kolmen kuukauden iässä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee siruttaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Tunnistusmerkitsijän tulee antaa siruttamistaan koirista eläinten haltijalle tunnistustodistus. Ruokaviraston ohjeet mikrosiruttajille löytyvät täältä. Kennelliiton tunnistusmerkitsijäohjeen mukaan Kennelliiton tunnistusmerkitsijät voivat siruttaa koiria, jotka ilmoitetaan Kennelliiton rotukoirarekisteriin (FI- ja ER-rekisterit) tai tunnistusmerkintätietokantaan.

Koirarekisterin avauduttua koiran sen hetkinen haltija ilmoittaa koiran rekisteriin. Ilmoituksia rekisteriin ei ole tarpeen tehdä takautuvasti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos kasvattaja on jo luovuttanut pennun sen uudelle omistajalle tai haltijalle, ilmoittaa tämä koiran rekisteriin.

Sähköisen asioinnin kautta tehtävä koiran rekisteröinti tai haltijan vaihdos maksaa 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse.

Lisätietoa Ruokaviraston koirarekisteristä löytyy täältä.

Vastauksia Ruokaviraston koirarekisteristä useimmiten kysyttyihin kysymyksiin löytyy täältä.

Tarkempaa tietoa saa Ruokaviraston koirarekisterin asiakaspalvelusta, koirarekisteri@ruokavirasto.fi, puh. 020 690 500.

Ruokaviraston koirarekisterillä on myös palautekanava, joka löytyy täältä.