Koiranomistajan on taas syytä olla tarkkana ulkona liikuttaessa. Lisääntyvä valo ja lämpö houkuttelevat liikkeelle myös punkkeja, kyykäärmeitä ja ampiaisia.

Punkit eli puutiaiset heräilevät, kun ulkolämpötila ylittää päivällä +5°C. Punkit viihtyvät erityisesti tiheän kasvillisuuden seassa, jossa ne odottavat sopivaa ohi menevää eläintä. Koiralle tuleekin tehdä punkkitarkastus aina lenkkien jälkeen.

Punkkeja vastaan suositellaan hankkimaan eläinlääkäriltä tai apteekeista punkkien estolääke, joita on olemassa erilaisia. Estolääke estää punkkeja kiinnittymästä lemmikkiin tai tappaa ne. Koirallesi sopivan punkkien torjuntaan tarkoitetun valmisteen etsimisessä kannattaa aina käyttää asiantuntija-apua.

Punkkien estolääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, kuten paikallisia ihon yliherkkyysreaktioita ja ruoansulatuskanava- tai hermostoperäisiä oireita, mutta niiden esiintyminen on hyvin harvinaista. Tarvittaessa ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos punkki kiinnittyy koiraan, se pitää irrottaa mahdollisimman pian, jotta punkin mahdollisesti levittämät taudit eivät siirry koiraan. Punkinpurema voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi anaplasmoosia ja borrelioosia, jotka ovat bakteeriperäisiä infektiosairauksia. Näiden siirtyminen koiraan kestää useita tunteja. Koirilla harvinaisempi puutiaisaivokuume sen sijaan voi iskeä jo minuuteissa.

Punkin irrottaminen onnistuu parhaiten punkkipihdeillä, joilla punkkia tartutaan mahdollisimman läheltä ihoa ja poistetaan se kiertävällä liikkeellä. Punkkikausi kestää Suomessa yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun.

Kyy hakeutuu keväällä aurinkoon, kesällä suojaan

Keväisin kyykäärmeet ilmaantuvat aurinkoisille paikoille talvehtimispaikkojensa läheisyyteen. Kyyt painautuvat litteiksi keräämään lämpöä. Kesäajaksi kyyt siirtyvät suojaisemmille paikoille esimerkiksi niitylle tai aukealle, josta niitä on vaikeampi havaita. 

Kyynpurema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Kyynpureman oireita voivat olla koiran voimaton käyttäytyminen, purema-alueen voimakas turpoaminen ja kovat kivut. Mikäli koiraa on purrut kyy tai näin voi epäillä tapahtuneen, tulee koira kanssa lähteä välittömästi eläinlääkäriin. Jotta myrkky ei pääsisi leviämään, koira on pidettävä mahdollisimman liikkumatta. Jos koiran koko sallii, koira on syytä kantaa.

Kyytablettien antamista koiralle ei kyynpuremissa suositella, sillä tablettien sisältämä kortisoni voi kyynmyrkkyyn yhdistettynä aiheuttaa esimerkiksi munuaisvaurioita. Kortisoni saattaa myös peittää osan oireista, vaikka myrkyn aiheuttamia muutoksia koiran elimissä ja verisuonissa se ei korjaa.

Ampiainen voi aiheuttaa allergisen reaktion

Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Useimmiten ampiainen pistää koiraa päähän ja käpäliin. Vaarana pään alueen pistoksissa ovat turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai jopa allerginen reaktio.

Ensiapuna ja lievissä tapauksissa ampiaisen pistoon voi koirallakin käyttää kortisonia sisältäviä kyytabletteja suun kautta.

Jos pistos aiheuttaa voimakkaita oireita, kuten nopeasti lisääntyvää turvotusta, kutinaa, oksentelua, heikkoutta tai hengitysteiden turpoamista, on hakeuduttava ripeästi eläinlääkäriin.