Hundägaren har igen anledning att vara på sin vakt utomhus då solljus och värme lockar fram fästingar, huggormar och getingar.

Fästingar börjar vakna till när temperaturen utomhus stiger till +5°C på dagen. Fästingar trivs i synnerhet bland tät vegetation där de väntar på ett lämpligt djur som råkar ha vägarna förbi. Därför lönar det sig att kontrollera hunden för fästingar efter varje promenad.

Att använda sig av fästingprofylax är att rekommendera. Det finns olika alternativ att välja emellan och dessa preparat kan skaffas av veterinären eller på apoteket. Fästingprofylax dödar fästingen eller hindrar den från att suga sig fast i djuret. Det lönar sig alltid att rådfråga en expert när du letar efter ett lämpligt preparat mot fästingar för din hund.

Fästingprofylax kan ha negativa biverkningar, så som lokala överkänslighetsreaktioner på huden och symptom i mag-tarmkanalen eller i nervsystemet, men dessa förekommer väldigt sällan. Kontakta alltid veterinären vid behov.

Om fästingen suger sig fast i hunden ska du plocka bort den så snabbt som möjligt, så att de sjukdomar som eventuellt sprids av fästingar inte överförs till hunden. Ett fästingbett kan orsaka hunden till exempel anaplasma och borrelia, som är bakteriella infektionssjukdomar. Det dröjer flera timmar innan dessa sjukdomar överförs till hunden. Däremot kan hunden drabbas av fästingburen encefalit, en sjukdom som är relativt sällsynt hos hundar, redan på några minuter.

Att plocka bort en fästing lyckas bäst med hjälp av en fästingtång. Med den tar man tag i fästingen så nära huden som möjligt och avlägsnar fästingen med en roterande rörelse. I Finland varar fästingsäsongen oftast från april till slutet av oktober.

Huggormen söker sig till solen på våren, till skydd på sommaren

På våren dyker huggormarna upp på soliga ställen i närheten av de ställen där de har övervintrat. Huggormarna lägger sig platta för att samla värme. På sommaren flyttar sig huggormarna till mera skyddade ställen, till exempel ängar eller öppna fält, där de är svårare att upptäcka. 

Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden. Huggormsbettens symptom är hundens kraftlösa beteende, kraftig uppsvällning av bettområdet och kraftiga smärtor. Om hunden har bitits av en huggorm eller om man misstänker att detta har hänt, ska hunden omedelbart tas till veterinären. Hunden måste hållas så stilla som möjligt för att hindra giften från att sprida sig. Bär gärna hunden om dess storlek tillåter det.

Det rekommenderas att så kallade ormtabletter inte ges om hunden har blivit biten av en huggorm, eftersom kortisonen i tabletterna kan, tillsammans med huggormsgiftet, orsaka exempelvis njurskador. Kortisonen kan också dölja en del symptom utan att avhjälpa skador som giftet orsakat i hundens organ och blodkärl.

Getingstick kan orsaka allergisk reaktion

Att bli stucken av en geting kan också vara farligt för hunden. Oftast sticker getingen hunden i huvudet eller i tassarna. Om hunden blir stucken i huvudet finns det en risk att svullnaden orsakar andningssvårigheter eller att hunden till och med får en allergisk reaktion.

Som första hjälp vid getingstick och i lindriga fall kan även hundar ges ormtabletter med kortison genom oral administrering.

Om sticket orsakar kraftiga symptom, så som kraftig svullnad, klåda, kräkningar, kraftlöshet eller igensvullna luftvägar, bör man uppsöka veterinär omgående.