Bekanta dig med termer som är viktiga när man skaffar hund
Uppfödare = I Finland föds hundar upp i hemmiljö. Ofta kan man tala om en kennel, även om man hänvisar till hunduppfödaren. I sitt eget hem är det lätt för uppfödaren att ända från födseln vänja valpen vid liknande förhållanden som den kommer att möta i sitt nya hem och börja socialisera valpen. Många uppfödare ger den nya ägaren anvisningar om hur man ska ta hand om och mata valpen. Om du har frågor om den första tiden bör du vända dig till uppfödaren, eftersom hen känner rasen och din hunds inledande skeden bäst.
Några kännetecken på en bra uppfödare
- uppfödaren berättar på eget initiativ om rasen och valpkullen
- uppfödaren kan berätta om rasens lynne, beteende, hälsotillstånd och brukssyfte
- uppfödaren är intresserad av att undersöka sina hundars hälsa: det finns hälsoundersökningsresultat för hens egna hundar och uppfödda hundar (en valpkull där föräldrarna inte har hälsoresultat för sjukdomar som är väsentliga för rasen bör inte betraktas som frisk, eftersom en hund som inte har undersökts inte automatiskt är samma sak som en frisk hund)
- uppfödaren är intresserad av sina hundars lynne: hens egna hundar och de uppfödda hundarna har bedömts med mentaltest eller MH-mentalbeskrivningar och/eller olika aktiviteter utövas med dem
- alla raser har sin egen akilleshäl, så om det inte verkar finnas något att förbättra bör nog larmklockorna ringa
Kennelnamn = Uppfödaren har ofta ett eget kennelnamn som läggs till som prefix till hundens namn. Kennelnamnet fungerar som hundens efternamn och berättar från vilken uppfödare hunden kommer. Kennelnamnet berättar också att uppfödaren har godkänt Kennelklubbens principer för bra och ansvarsfull hundhållning och hunduppfödning genom att underteckna uppfödarförbindelsen och genomgått grundkursen för uppfödare med godkänt resultat.
Avtal om köp av hund = Gör alltid ett skriftligt avtal om köp av hund. Fundera också på vilka villkor du kan förbinda dig till. En uppfödare som har undertecknat Kennelklubbens uppfödarförbindelse ska i sin hundhållning och -uppfödning följa de etiska principer som Kennelklubben fastställt. I praktiken innebär detta till exempel att hen förbinder sig att hålla hundarna i lämpliga lokaler, att se till att de får tillräckligt med motion, att inte dölja sina hundars defekter och sjukdomar samt att överlämna valpen i enlighet med god handelssed och gällande hundregisteranvisningar, undersökt av veterinär, i gott skick och identitetsmärkt. Undertecknandet av förbindelsen förutsätter att uppfödaren också ska följa djurskyddslagen, ordningslagen och andra lagar, förordningar och föreskrifter som gäller hundar.
Hundförsäkring = Att försäkra hunden är idag många hundägares val. Beräkningen av hundens försäkringsvärde består av rasföreningens grundvärde för din hund samt hundens utställningsframgångar, rasrelaterade provresultat och hälsoundersökningar. Som medlem i Kennelklubben får du beräkningen avgiftsfritt i tjänsten Omakoira. Beräkningen är avgiftsbelagd för icke-medlemmar. Mer information om försäkringarnas innehåll och villkor får du direkt från försäkringsbolagen.
Hundetikett = en ansvarsfull hundägare är insatt i hundens art- och rastypiska behov och ser till att hunden får tillräckligt med näring, omsorg, motion, vila och aktiviteter. Dessutom ska ägaren socialisera sin hund, lära den vardagslydnad, ta hand om den grundläggande vården (tänder, päls, klor) och hälsovården samt ansvara för hunden och vad hunden gör, även då något tråkigt händer. Till hundetiketten hör också att respektera andra (människor, hundar, naturen) genom sin egen verksamhet. Bekanta dig också med Kennelklubbens grundregler för hundägare och -innehavare.
KoiraNet = avelsdatasystemet som upprätthålls av Kennelklubben, dvs. KoiraNet, innehåller hälso-, prov- och utställningsresultat för hundar som har registrerats i Finland. Systemet är ett datalager som är öppet för alla. Här hittar du både information om enskilda hundar och deras släktingar samt hälso- och avelsstatistik för vissa hundraser. På grund av sin öppenhet och omfattning är KoiraNet ett unikt system även internationellt. På hundens egen sida kan du granska hundens stamtavla, inavelsgrad, hälso-, utställnings- och provresultat, avelsindex samt uppgifter om syskon och eventuella avkommor. Dessutom visas även dess eventuella avkommor samt statistik över avkommornas officiella hälsoundersökningsresultat. I den rasspecifika statistiken finns rasens hälso-, avels- och resultatstatistik. Du kan se årlig statistik för valfri tidsperiod från 1988 och framåt.
Mikrochip = Hunden id-märks med ett individuellt mikrochip av antingen veterinären eller Kennelklubbens id-märkare. Mikrochippet avläses med en för detta avsedd avläsningsapparat. På så sätt kan man kontrollera att hunden är den individ som anges i registreringsbeviset, EU-passet eller på vaccinationskortet. Informationen behövs till exempel vid hundhobbyevenemang och om hunden försvinner.
Ägaranmälan = En ägare kan anges för hunden endast på grundval av en skriftlig anmälan. När du har fått din hunds registreringsbevis, gör en ägaranmälan till Kennelklubben! Du kan själv välja om dina ägaruppgifter ska synas offentligt i avelssystemet (KoiraNet) eller inte. Därefter sparas ägaruppgifterna och du får ett separat ägarintyg med en ägarändringsdel. Det är möjligt att ange högst tre ägare åt gången för en hund. Som medlem i Kennelklubben kan du göra en ägaranmälan i tjänsten Omakoira! Du kan också göra det genom att fylla i en färdig anmälningsblankett eller skicka ägaranmälningsdelen av registreringsbeviset till den postadress som anges där.
Omakoira = En tjänst avsedd för alla Kennelklubbens kunder som använder elektroniska tjänster, där man till exempel kan göra olika anmälningar och ansökningar som gäller hundar och/eller valpkullar. Du kan också bli medlem i Kennelklubben i tjänsten Omakoira. Välkommen med!
Valpvaccinationer = I Finland vaccineras hundvalpar mot valpsjukevirus, smittsam leverinflammation och parvovirus vid 12 och 16 veckors ålder (trippelvaccin). Dessutom ges om så önskas även vaccination mot kennelhosta (fyrvaccin). Rabiesvaccinationen ges enligt rekommendationerna vid 16–20 veckors ålder. Vaccinationsprogrammet för hundar finns på Livsmedelsverkets webbplats. Även av hundar som deltar i evenemang under Kennelklubben krävs vissa vaccinationer. Du kan läsa mer om dem på den här sidan.
Registreringsbevis = En rashund som är registrerad i Kennelklubben har ett registreringsbevis. Det ingår i priset för hunden. Utan ett registreringsbevis kan man inte vara helt säker på hundens eller dess föräldrars ursprung – registreringen ökar alltså informationen om hundens bakgrund och ger bättre förutsägbarhet i dess liv. En oregistrerad valp får inte säljas under någon hundrasbeteckning.
Specialklubb, rasförening eller rasklubb = Specialklubben är Finlands Kennelklubbs medlemsförening, som är en riksomfattande förening för en eller flera hundraser. Specialklubben leder och övervakar avel och utveckling av rasen i fråga, främjar hobbyer med rasen och delar information om rasen/raserna som ingår i klubben. Specialklubbarna erbjuder sina medlemmar till exempel rasrådgivning och många typer av hobbyverksamhet. För vissa raser ordnar klubbarnas undersektioner till exempel valputbildningar och utbildningar i hundaktiviteter lokalt. Under specialklubbarna finnsr rasföreningar och under dem eventuella rasklubbar, det vill säga klubbar med uppfödare av just den rasen. Vissa raser har dock bara en specialklubb beroende på rasens storlek. Kontaktuppgifter till specialklubbarna och rasföreningarna finns listade här.
Foderavtal/foderhund = Foderavtalet är ett hundköp med fördröjda villkor, dvs. hundens äganderätt överförs från innehavaren (uppfödaren) till mottagaren (den framtida ägaren) när de villkor som gemensamt fastställts i avtalet uppfylls. Foderavtal för hundar ingås oftast på grund av kontinuiteten i uppfödningen: uppfödaren placerar hunden för att senare kunna använda den för avel. Foderhunden kan vara en tik eller en hane. Det är bra att läsa och gå igenom foderavtalsblanketten tillsammans när den undertecknas: villkoren får inte vara orimliga för någondera parten och man måste fundera på vilka villkor man är beredd att förbinda sig till. I bästa fall handlar det om ett nära samarbete och ett gemensamt projekt.
Socialisering = Valpens sensitiva period för socialisering är vid cirka 4–14 veckors ålder. Då anpassar sig valpen exceptionellt snabbt till nya saker och lär sig samtidigt vad som är en normal del av dess livsmiljö. Det lönar sig att utnyttja denna tid fullt ut: både uppfödaren och ägaren har en värdefull möjlighet att påverka valpens livskvalitet genom att till exempel vänja den vid olika saker, underlag, djur och situationer. Vid socialisering ersätter kvalitet kvantitet: kom ihåg att ge din valp möjlighet till tillräcklig vila mitt i inlärningen. Det lönar sig också att överväga att delta i valp- och hundkurser som en del av socialiseringen och grundträningen. Under utbildningen stärks samarbetet mellan ägaren och hunden och du lär dig att bättre läsa din hund.
Ordlistan har sammanställts utifrån Kennelklubbens webbplatser Hankikoira.fi och Kennelliitto.fi samt expertinformation.