Registreringsbevis

Registrerade valpars id-märkningsnummer skrivs automatiskt ut på ett registreringsbevis. Om en hund id-märks senare med en ny id-märkning, registrerar id-märkaren eller veterinären ett nytt chip- eller tatueringsnummer för hand i hundens registreringsbevis.

EU-pass eller vaccinationskort

När en valp förs för första gången till veterinären för vaccination behöver den ett officiellt dokument för registrering av vaccinationen. För detta kan man använda antingen ett vaccinationskort, eller om man ibland reser med hunden så lönar det sig att köpa EU:s pass för sällskapsdjur.

Syftet med passet för sällskapsdjur är att underlätta hundtransporter mellan EU-länder. Passet visar att hunden uppfyller transportkraven och inga andra dokument krävs. Passet är obligatoriskt för hundar vid alla transporter mellan EU-länder.

I vaccinationskortet registreras endast hundens grunduppgifter samt dess vaccinationer. I passet antecknas utöver grunduppgifterna uppgifter om hundens ägare, en närmare beskrivning av hunden, exakta uppgifter om id-märkningen samt annan med tanke på resande väsentlig medicinering som hunden fått, såsom avmaskning mot echinococcus.

Läs mer om pass för sällskapsdjur på Livsmedelsverket Eviras sidor

Tävlingsbok

Många olika hundsporter har egna tävlingsböcker, i vilka hundens resultat antecknas. Då hunden deltar för första gången i en tävling bekräftar domaren dess tävlingsrätt i tävlingsboken. I detta samband avläser domaren hundens mikrochip, kontrollerar att den motsvarar det som antecknats i registreringsbeviset och bekräftar den med sin underskrift i tävlingsboken. Om streckkodsklistermärkena för en hunds mikrochip finns kvar, kan man i detta sammanhang klistra in dem i tävlingsboken. Annars antecknas id-märkningen för hand.