Var hittar jag hjälp och råd?

På webbplatsen Karkurit.fi har sammanställts en omfattande förteckning över vad du bör göra om din hund rymmer. Etsijäkoiraliitto ry tillhandahåller rådgivning per telefon på numret 040 724 8614 samt hundar som är skolade i att leta upp andras hundar. Etsijäkoiraliittos verksamhetsområde omfattar hela landet, med undantag av Åland.

Hur kan jag sprida information om att min hund är försvunnen?

Det lönar sig att lägga upp meddelanden om att din hund har rymt i närheten av platsen där hunden försvunnit. Meddelandet bör ha ett foto eller tydliga kännetecken och ägarens telefonnummer, dock inte hundens namn. Meddelandet kan även läggas upp på webbplatser som är specialiserade på försvunna och upphittade djur, till exempel eLassi eller Karkurit. Du bör även vara i kontakt med det lokala hittedjurshemmet (i närheten av kommungränserna kolla även hittedjurshemmen i närområdena), Etsijäkoiraliittos eller Suomen Löytöeläinapus rådgivning samt vid behov polisen.

Id-märkning och ägaranmälan hjälper dig att få tillbaka din hund

Myndigheter och hittedjurshem har rätt att få information om ägaren från Kennelklubben på grundval av hundens id-märkning. Åtminstone de största hittedjurshemmen har mikrochipläsare och egna inloggningskoder som de kan använda för att söka information via Omakoira-tjänsten oavsett tid på dygnet.

Uppfödaren ser till att valparna id-märks innan de registreras. Köparen behöver i detta fall endast göra en ägaranmälan, vilket bör göras genast när valpen har hämtats hem. Därtill bör du komma ihåg då det gäller importerade hundar och blandraser att ID-märkningen endast består av en sifferserie som inte i sig avslöjar vilken hund det är fråga om eller dess ägare. När en hund registreras hos Kennelklubben, registreras samtidigt dess ursprungliga ID-märkning och ägarinformation.

Då du gör ägaranmälan kan du välja om du vill att ditt namn och din ort ska visas offentligt i avelsdatasystemet i samband med uppgifterna om din hund.