Vad är agility?

Agility är en fartfylld hindertävling för hundar. Vid agility för en människa hunden felfritt och så snabbt som möjligt genom en bana som utformats av en domare.

Det finns två typer av banor: agilitybanor och hoppbanor. Banan omfattar vanligtvis 12–20 hinder.

Terrieri hyppäämässä estettä

För vilka raser lämpar sig grenen?

Grenen är öppen för alla hundraser och även blandraser.  Vid agility krävs för framgång att hunden är samhällsduglig, i god fysisk kondition, har bra funktionsförmåga och framförallt ett bra samarbete med föraren. Agility förutsätter även att föraren är i god fysisk kondition.

Vad är syftet med grenen?

Syftet med grenen är att utveckla hundens funktionsförmåga och intelligens så att hunden kan ta sig förbi de olika hindren på banan.  Agility är en fostrande och idrottslig tävlingsform som förbättrar hundens samhällsduglighet.

Valkoinen koira juoksemassa agilityradalla

 

Hur tävlar man?

I agility delas hundarna in i tre nivåklasser, varav klass 1 är avsedd för ekipage som är i början av sin tävlingskarriär. De som gör bra ifrån sig i klass ett går vidare till klass 2 och därifrån vidare till klass 3.

Skillnaderna mellan nivåklasserna är banans längd och dess svårighetsgrad samt hundens prestationshastighet som används för att bestämma idealtiden.

I alla nivåklasser indelas hundarna utifrån mankhöjden i fem storleksklasser: småmini, mini, medi, småmaxi och maxi.

Mankhöjden för småmini-hundar är under 28 cm, mini-hundar under 35 cm, medi-hundar 35-42.99 cm, småmaxi-hundar 43-49,99 cm och maxi-hundar minst 50 cm.

Hur börjar man med agility?

Man kan börja med agility redan med en ung, frisk hund, men överbelastning bör undvikas. Agilityföreningar ordnar nybörjarkurser. Det lönar sig att delta i dessa först när hundens skelett är fullt utvecklat.

En tävlingshund ska vara minst 18 månader gammal, frisk, registrerad och vaccinerad i enlighet med Finska Kennelklubbens bestämmelser. Hunden bör även ha fått tillräcklig grundträning.

Webbplats för agilityförbundet i Finland, Suomen Agilityliitto (SAGI)

Shetlanninlammaskoira esteellä