Vård av päls, öron, tänder och ögon samt klippning av klor hör till varje hunds liv. En liten hund kan skötas på ett bord, en större hund på golvet. Alla åtgärder ska såvitt möjligt göras så att hunden inte har obehag av dem. Hunden ska aldrig få ont. Smärta lär hunden att bli rädd för skötsel.

På Kennelklubbens hankikoira.fi-webbplats hittar du instruktioner för grundläggande skötsel av din hund. På webbplatsen finns också videofilmer med demonstrationer som visar hur öron rengörs och hur klor klipps på korrekt sätt.

Utfodring och farliga matvaror

Uppfödaren brukar i allmänhet ge mycket noggranna och klara instruktioner om hundens utfodring. Det är i allmänhet väl värt att följa dessa anvisningar. Alla hundar behöver emellertid näring av hög kvalitet. Hunden ska alltid ha tillgång till friskt vatten.

Det finns många olika sätt att utfodra en hund och energibehovet kan variera från hund till hund. Hundägaren bör välja ett utfodringssätt med vilket hunden mår bra och som för ägaren är lätt att förverkliga. Som hos människor är det också för hundars välfärd viktigt att undvika övervikt. Därför ska du inte ge för alltför mycket godsaker till hunden.

Följande födoämnen är farliga för hundar:

  • Choklad
  • Xylitol
  • Lök
  • Vindruvor och russin
  • Vetedeg
  • Råa rotfrukter och majskolvar, fruktkärnor
  • Macadamianötter
  • Mögliga matvaror

Läs mera om utfodring av hund på finska på webbplatsen hankikoira.fi.

Sjukdomar som drabbar hundar

Hos hundar har över 700 ärftliga sjukdomar konstaterats. Hundarna drabbas i stor utsträckning av samma slags sjukdomar som människor. Det beror på att arvsmassan hos hund motsvarar människans till 95 procent, vi lever i en likadan miljö och våra livsstilar är ofta likadana. Hundar drabbas av särskilda slag av influensa och andra virussjukdomar, som till vissa delar kan förebyggas med vacciner.

Ytterligare information om sjukdomar hos hund hittar du på finska på hankikoira.fi. Där redogörs ingående för bl.a. atopi, epilepsi, matsmältningsbesvär och olika uppväxtstörningar.