Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä tasaantui vuonna 2022 koronavuosien kasvun jälkeen. Koirarotujen suosiossa ei ollut suuria muutoksia.

Vuonna 2022 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 629 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2021 oli 52 743. Rekisteröintien määrä laski 7,8 prosenttia verrattuna vuoteen 2021.

Koronavuosina 2020 ja 2021 rekisteröintien määrä kasvoi vuodesta 2019 kaikkiaan lähes 17 prosentilla. Nyt rekisteröintien määrä jäi jo alle ensimmäisen koronavuoden 2020, jolloin rekisteröitiin 48 932 koiraa.

- Rekisteröintien määrä on laskussa ja lähestyy pidemmän aikavälin keskiarvoa ennen koronavuosia, vaikka on edelleen melko korkea, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen.

Koirien suuri suosio ei ole Kennelliiton näkökulmasta vain hyvä asia.

- Koiran hankinta tarkoittaa pitkäaikaista sitoutumista ja hankinnan on aina oltava tarkkaan harkittu päätös. On otettava huomioon koiran asema myös koronan jälkeisessä ajassa osana jokapäiväistä arkielämää, hän muistuttaa.

Labradorinnoutajan suosio jatkuu yhä

Labradorinnoutaja on valloittanut suomalaisten sydämet. Se on ollut vuodesta 2009 alkaen Suomen suosituin koirarotu. Labradorinnoutajia rekisteröitiin viime vuonna 2583. Seuraavaksi eniten rekisteröitiin shetlanninlammaskoiria (1279) ja kolmanneksi eniten suomenlapinkoiria (1251).

Kaikkien näiden rotujen rekisteröintien kokonaismäärät laskivat vuodesta 2021. Vain kuusi rotua ylsi viime vuonna yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Esa Kukkonen on huolissaan siitä, miten kotimaiset koirarodut pitävät pintansa tulevaisuudessa, sillä suomenajokoiran, suomenpystykorvan ja karjalankarhukoiran rekisteröinnit tippuivat viime vuonna huomattavasti enemmän kuin mitä yleinen trendi oli.

Suosiotaan rekisteröintien kokonaismäärissä verrattuna vuoteen 2021 kasvattivat sadan suosituimman rodun listalla muun muassa akita, belgianpaimenkoirat, brasilianterrieri, cane corso, eurasier, harmaa norjanhirvikoira, jakutianlaika, karkeakarvainen saksanseisoja, kääpiöpinseri, maremmano-abbruzzese, newfoundlandinkoira, novascotiannoutaja, pohjanpystykorva, portugalinvesikoira, samojedinkoira, shiba, sileäkarvainen kettuterrieri ja stabijhoun.

Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 317 koirarodusta tai rotumuunnoksesta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria.

Sadan suosituimman koirarodun listaus löytyy täältä:

 

2022 rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muassa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Rekisteröityjen rotukoirien suosio on vankka

Suomessa rekisteröityjen rotukoirien suosio on perinteisesti ollut vankka. Tilastokeskus on arvioinut koirien määräksi Suomessa vuonna 2018 noin 700 000. Näistä arviolta kolme neljästä on rekisteröity Kennelliittoon. Tilastokeskuksen arvio perustuu vuoden 2016 kuluttajatutkimustietoihin.

Taloustutkimuksen marraskuussa 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä koiran hankintaa harkitsevasta haluaa hankkia rekisteröidyn rotukoiran suomalaiselta koirankasvattajalta.

Vastaajien arvioissa korostuivat suomalaisen koirankasvatuksen valtteina luotettavuus, vastuullisuus, turvallisuus ja kotimaisuus. Myös sitä, että koirien terveystiedot ovat saatavilla ja koirat tutkittu, pidettiin tärkeä, samoin yhteydenpidon helppoutta sekä kasvattajien neuvoja ja tukea myös pidemmän aikaa.

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta saa täältä.

Hertta, Luna ja Martta suosituimmat koiran kutsumanimet vuonna 2022 syntyneille koirille

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovellukseen on tallennettu yli 50 000 koiran kutsumanimi. Vuonna 2022 suosituimmat koiran kutsumanimet olivat Hertta, Luna ja Martta.

Katso 2022 syntyneiden koirien suosituimmat kutsumanimet:

Lisätiedot

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Esa Kukkonen
puh. 
044 364 2271
esa.kukkonen@kennelliitto.fi

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Vesa Lehtonen
puh. 
040 554 1509
vesa.lehtonen@kennelliitto.fi

Materiaalipyynnöt
viestinta@kennelliitto.fi

Kymmenen suosituimman koirarodun kuvat löytyvät Kennelliiton mediapankista.