- Näillä näyttelyillä halutaan vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä ja korkeatasoista näyttelytoimintaa, kertoo Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan puheenjohtaja Kimmo Mustonen.

NORD-näyttelyitä kokeillaan vuoteen 2020 saakka. Kokeilukaudella 2018-2020 näiden näyttelyiden järjestäjiltä ei peritä näyttelyveroa. Jokaisen maan tulee järjestää vähintään yksi NORD-näyttely vuodessa. Pohjoismaiden Voittaja -näyttely on jatkossa NORD-näyttely.

Ensimmäinen NORD-näyttely järjestetään Tampereella 5.5. Messukeskuksen näyttelyistä Helsinki Winner 15.12. on NORD-näyttely.

NORD-näyttely ei voi olla samalla FCI:n kansainvälinen näyttely. Samassa näyttelyssä ei voida jakaa pohjoismaisia sertifikaatteja ja kansainvälisiä CACIBeja. Uusi Pohjoismaiden muotovalio -titteli korvaa nykyisen Pohjoismaisen muotovalion arvon. 

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa uuden tittelin säännöt ovat samat:

  • Koiralla tulee olla kansallinen muotovalion arvo maassa, jossa se on rekisteröity.
  • Koiran tulee saada kolme Pohjoismaista sertifikaattia kolmesta eri Pohjoismaasta, kolmelta eri tuomarilta. Sertifikaateista vähintään yksi tulee vastaanottaa 24 kuukauden iän jälkeen.

Islannissa Pohjoismaisen muotovalion titteliin vaaditaan kolme Pohjoismaista sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta. Koiran tulee olla Islannin valio, mutta islantilainen koira saa vastaanottaa pohjoismaiset sertifikaatit omassa maassaan.

Ensi vuoden alussa voimaan astuvien NORD-näyttelyiden ohjeiden mukaan POHJ MVA -titteliä haetaan sen maan kennelliitolta, jossa koira on rekisteröity. Jos koira on rekisteröity Pohjoismaiden ulkopuolelle, haetaan titteliä sen maan kennelliitolta, jossa koira vastaanotti viimeisen sertifikaattinsa.

Siirtymäajan aikana 2018–2020 Pohjoismaiden muotovalion tittelin uusia ja vanhoja sääntöjä voidaan käyttää rinnakkain. Vanhat tittelisäännöt väistyvät kokonaan vuoden 2019 lopussa.

NORD-näyttelyissä jaetaan myös kansallisia sertifikaatteja.

NORD-näytelyiden ohjeet

NORD-näyttelyt Suomessa vuonna 2018