Älä ota pentua laastariksi

26.05.2020 Heidi Lahtinen
Heidi Lahtinen

Koiranpentua ei koskaan pidä ottaa hetken mielijohteesta. Jos ei ota selvää koiran rodusta ja käyttötarkoituksesta, voi eteen tulla yllätyksiä. Lemmikkieläin tuo omistajalleen paljon iloa, mutta myös vastuuta vuosiksi. Kannattaa miettiä, onko valmis siihen.

Suomenpystykorvieni lisäksi minulla on myös pieni parvi kanoja, niin kuin Höyheneukolle hyvin sopii. Vanhin kanarouvani on Reetta, joka täyttää ensi syksynä kymmenen vuotta. Kanat ovat mainioita tyyppejä ja sopivat myös lemmikiksi, kunhan muistetaan, että ne ovat erilaisia lemmikkejä kuin kissat, koirat tai hamsterit.

En tiennyt TikTokista muuta kuin nimen, ennen kuin huolestunut ystäväni kertoi siellä leviävästä villityksestä, jossa lapset yrittävät hautoa kaupan munista tipuja. He kyselevät toisiltaan munan hoito-ohjeita, jotta he osaisivat tarjota sille parhaat mahdolliset olosuhteet. Jos haudonta onnistuu, munasta kuoriutuu kolmessa viikossa elävä tipu. Puolessa vuodessa tipusta kasvaa kana tai kukko, joka tarvitsee asunnokseen kanalan. Kanalassa se voi elää onnellista kanan tai kukon elämää. Kana tai kukko ei sovi lemmikiksi omaan huoneeseen.

suomenpystykorvan pentu ja kana

Ennen kuin aloittaa kananmunan haudonnan, pitää ottaa selvää, miten syntyvää tipua hoidetaan ja miten sille voidaan tarjota hyvä, aikuisen linnun elämä. Samat asiat pitää miettiä valmiiksi ennen koiran ottamista.

Aina joskus joku huokaisee pystykorvanpennun nähdessään: ”Voi, kun ne pysyisivät aina tuollaisina!” Minulla on tapana vastata, että onneksi ne eivät pysy, sillä silloin niistä ei olisi siihen puuhaan, jota pystykorva eniten rakastaa. Jos haluaa sellaisen koiran, joka pysyy pystykorvan pennun näköisenä aikuisenakin, on parempi valita joku toinen rotu.

Suomenpystykorva on metsästyskoira, joka nauttii siitä, että se pääsee metsässä toteuttamaan ikiaikaisia vaistojaan – etsimään kanalintuja, näätiä ja jopa hirviä ja ottamaan niistä raikuvia haukkuja. Pystykorva on vikkelä, ketterä ja kestävä koira. Metsällä ollessaan se jaksaa laukata kevyttä laukkaansa tuntikausia väsymättä.

Aivan kuten kaikki metsästysrodut, myös suomenpystykorva on aktiivinen ja energinen rotu. Se kaipaa mukavaa tekemistä ja reippaasti liikuntaa joka päivä. Metsästyskoirana suomenpystykorvan on osattava tehdä myös itsenäisiä päätöksiä ja itsenäisiä hakulenkkejä. Hakulenkit voivat ulottua jopa muutaman sadan metrin päähän ohjaajasta. Hakulenkkien välissä pystykorva käy säännöllisesti moikkaamassa ohjaajaa ja samalla varmistaa, että mihin suuntaan ollaan menossa. Riistaverisenä suomenpystykorva pinkaisee mielellään myös rusakon tai kauriin perään, joten koiran irti pitäminen esimerkiksi kaupungin puistoissa voi olla vaarallista.

Ennen koiran hankintaa on tärkeää ottaa selvää koirarodun alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Käyttötarkoitus on muovannut paitsi rodun ulkonäköä, myös sen luonnetta. Esimerkiksi suomenpystykorvat metsästyskoirina ovat pirteitä ja aktiivisia koiria. Riippumatta siitä, ottaako pystykorvan metsästyskoiraksi vai kaveriksi muuhun harrastukseen, tulee sille sen tarjota puuhaa ja riittävästi liikuntaa ihan vuoden jokaisena päivänä.

suomenpystykorva metsässä

Palataanpa vielä TikTok-muniin ja tipuihin. Kana voi elää jopa kymmenen vuotta ja koira usein vielä pidempään. Tavallinen ikä suomenpystykorvalle on 12-14 vuotta. Tipu on suloinen untuvikko vain viikon, pari. Koiranpentu kasvaa puolessa vuodessa suloisesta karvapallosta pitkäkoipiseksi teiniksi. Aina kun eläimen ottaa perheenjäseneksi pitää ymmärtää, että eläin ei ole lelu. Lemmikki on ihana ja joskus rasittavakin elävä olento, jonka hankkimisen pitää olla koko perheen yhteinen päätös.

Eläin tuo elämään paljon iloa, mutta siitä huolehtiminen vaatii myös aikaa ja rahaa. Eläintä ei voi ottaa pelkäksi piristykseksi, jos elämässä juuri sillä hetkellä on tylsää tai jos perheessä on suuria huolia. Koiranpentu ei voi olla laastari, joka otetaan hoitamaan pahaa mieltä. Koira on ihmisen paras ystävä ja hyvä kuuntelemaan meidän murheitamme, kunhan me annamme sille vastapalvelukseksi hyvän elämän.

Höyheneukon pentueen elämää voit seurata YouTubessa täältä.

Heidi Lahtinen
Heidi Lahtinen

Heidi Lahtinen on harrastanut suomenpystykorvia vuodesta 1990. Hän on kasvattanut seitsemän pystykorvapentuetta. Ensimmäinen Höyheneukon kennelin pentue syntyi vuonna 2012.