Vinkkejä

Tältä sivulta löydät OmaKoira-palvelun käyttöön liittyviä vinkkejä ja ohjeita.

Löydät Omakoira-mobiilisovelluksesta tehtyjä usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen täältä.

Eläinlääkärit ovat voineet tallentaa koirien rokotustietoja 22.10.18 alkaen Omakoira-palvelun kautta.Rokotustiedon voi tallentaa, jos olet omistajana antanut luvan. Lupa annetaan Omakoira-mobiilisovelluksessa.

- Valitse aloitusvalikon yläreunassa näkyvä valikko-painike
- Valitse asetukset-painike
- Laita ruksi kohtaan "Hyväksyn, että eläinlääkärit voivat tallentaa koirieni rokotustiedot Kennelliiton koirarekisteriin."

 

rokotuslupa näkymä

Voit valita henkilökohtaisesti, minkälaisia tietoja rodusta sinulle näkyy jalostustietojärjestelmässä. Voit muokata tietoja valitsemalla jalostustietojärjestelmästä ensin rodun. Valitse sitten "Muut rotukohtaiset"-kohdasta "Asetukset". Sen jälkeen voit valita, mitä tietoja haluat näkymissä käyttää. Esimerkiksi haluat nähdä rodulla vaikkapa kaikki lonkka- ja kyynärtulokset sekä koirien värit sukutaulussa. Muista tallentaa lopuksi.  Asetus on laitekohtainen.

Omistaja voi tehdä ennakkoon lähetteen nyt myös DNA-tutkimuksesta Omakoira-palvelussa.Jos et ole Kennelliiton jäsen, voit tehdä lähetteen osoitteessa: https://omakoira.kennelliitto.fi/jasentiedot/register.aspx. Ennakkoon tehty lähete on edullisin. os omistaja on tehnyt ennakkoon lähetteen, tulee lausunto näkyviin samantien jalostustietojärjestelmään, kun tulos tallennetaan laboratoriossa. DNA-tutkimus koskee aluksi vain määrättyjä rotuja ja tutkimuksia. Lue lisätietoja uutisesta.

Omistaja voi tehdä ennakkoon lähetteen nyt myös sydänlausunnosta Omakoira-palvelussa. Jos et ole Kennelliiton jäsen, voit tehdä lähetteen osoitteessa:https://omakoira.kennelliitto.fi/jasentiedot/register.aspx. Ennakkoon tehty lähete on edullisin.
Eläinlääkareillä on nyt myös mahdollisuus tallentaa lausunnot sähköisesti. Jos omistaja on tehnyt ennakkoon lähetteen, tulee lausunto näkyviin samantien jalostustietojärjestelmään, kun se tallennetaan.

Rotujärjestöt, rotuyhdistykset ja rotua harrastavat yhdistykset voivat merkitä yhdistyksensä pentulistavastaavan Omakoira-palvelun kautta. Yhdistyksen puheenjohtaja, sihteeri tai ylläpitäjä voivat lisätä luottamustehtävän "Yhdistystiedot" - "Luottamustehtävät" -sivun kautta. Pentulistavastaavalle lähtee sähköposti-ilmoitus uusista pentueista ja hän voi käydä Omakoira-palvelussa (kohdasta Rotu - Pentulista) puoltamassa pentuetta. Tieto menee Kennelliiton pentulistalle näkyviin.

Kennelpiirien tulee päivittää piirinsä koetoimitsijat Omakoira-palvelussa. Pätevyyden pääsee lisäämään "Yhdistystiedot" -välilehden alta kohdasta "Pätevyydet". Koetoimitsijalle tulee lisätä koelajit, joita pätevyys koskee sekä merkitä mahdollinen uusimispäivä.

Kennelliiton virallisiin terveystutkimuksiin (polvi-, syringomyelia-, lonkka- ja kyynärtutkimuksiin) voi tilata lähetteen etukäteen Omakoira-palvelusta. Lähetteen tilaamisen ja maksamisen jälkeen lähetteessä olevat tiedot ovat eläinlääkärien saatavilla sähköisesti. Koiranomistajan ei siis enää tarvitse täyttää lomakkeita eläinlääkäriasemalla.

Voit lukea lisää täältä.

Uuden pennun omistajan on hyvä käydä heti tekemässä omistajailmoitus Omakoira-palvelussa, jotta omistajailmoituksen tekeminen ei unohdu. Tämä on tärkeää esim. koiran kadotessa - omistajatietojen perusteella koira saadaan palautettua nopeammin oikealle omistajalle. Valtuutusavain, jota omistajailmoituksen tekemiseen tarvitaan, löytyy rekisteritodistuksen liitteenä olevasta omistajailmoitusosasta.

Kasvattaja ei voi tehdä omistajailmoitusta uuden pennun omistajan puolesta, vaan omistajan tulee tehdä se aina itse. Kauppasopimus ei myöskään ole sama kuin omistajailmoitus eli koira on teknisesti ilman omistajaa, kunnes omistajailmoitus on tehty. Jos uusi omistaja ei ole Kennelliiton jäsen, tulee omistajailmoitus tehdä kirjallisesti esim. kauppasopimuksen kopiolla tai sivuiltamme löytyvällä lomakkeella. Lomakkeen löydät täältä.

Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset voivat tallentaa Omakoira-palvelussa tiedon siitä, kenelle henkilölle yhdistyksessä postitetaan yhdistyksen alaisten rotujen terveystutkimustulokset, näyttelytulokset ja koetulokset. Päivitys tehdään kohdasta "Yhdistystiedot" ja "Luottamustehtävät". Sieltä löytyvät luottamustehtävät jokaiseen näistä tehtävistä eli terveystulokset, näyttelytulokset ja koetulokset.

Urosten kivestieto on näkynyt Jalostustietojärjestelmässä maaliskuusta 2015 lähtien. Uroksen kivesstatus voidaan tallentaa näyttelypalkitsemisen, erillisen eläinlääkäritodistuksen, terveystarkastusten tai ensi kesästä lähtien Kennelliiton viralliseksi hyväksymän jalostustarkastuslausunnon perusteella. Terveystarkastuslomakkeet ovat esimerkiksi Kennelliiton rtg-lähete tai polvilausuntolomake. Tieto on tähän asti tallentunut vain Kennelliiton sisäiseen koirarekisteriin, mutta nyt se näkyy myös jalostustietojärjestelmässä. Voit lukea lisää täältä.

Maaliskuussa 2015 tai sen jälkeen tallennetussa kivesstatuksessa näkyy kivestiedon tallennuspäivämäärä. Vanhempien tulosten kohdalla sitä ei näy.

Kun Omakoira-palvelussa tehty pentueilmoitus on valmis eli kaikki tarvittavat hyväksynnät annettu ja tunnistusmerkintätiedot tallennettu pennuille, niin muistathan merkitä pentueilmoituksen valmiiksi. Se tehdään Omakoira-palvelussa pentueilmoitus-sivulla laittamalla ruksi kohtaan "Pentueilmoitus on valmis käsiteltäväksi Kennelliitossa". Sen jälkeen sivu tulee tallentaa. Pentueilmoitus otetaan vasta tämän jälkeen rekisteröinti-osastolla käsittelyyn.

Omakoira-palveluun kirjaudutaan aina omalla henkilökohtaisella jäsennumerolla. Yhdistyksen jäsennumerolla ei voi kirjautua palveluun. Yhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri ovat saaneet automaattisesti oikeuden ylläpitää oman yhdistyksensä yhteystietoja ja luottamustehtäviä Omakoira-palvelussa. Puheenjohtaja tai sihteeri voivat myös antaa "ylläpitäjä" tai "tapahtumien ylläpitäjä" -oikeuden toiselle yhdistyksen jäsenelle. "Ylläpitäjällä" on kaikki oikeudet yhdistyksen asioiden hoitamiseen. "Tapahtumien ylläpitäjä" pitää sisällään ainoastaan tapahtumien anomisen.

Jos puheenjohtaja ja sihteeri eivät ole Kennelliiton jäseniä, he voivat valtuuttaa toisen henkilön yhdistyksessä, joka on Kennelliiton jäsen, hoitamaan yhdistysasioita Omakoira-palvelun kautta. Ota tällöin yhteyttä: omakoira@kennelliitto.fi, niin saat lisäohjeita.

Nuorisojäsen voi rekisteröityä Omakoira-palveluun ainoastaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Omakoira-palvelu on jäsenen henkilökohtainen palvelu. Järjestelmä vertaa rekisteröityessä, että pankista tuleva nimi täsmää jäsenrekisterissämme olevan nimen kanssa. Tämän vuoksi nuorisojäsen ei voi rekisteröityä Omakoira-palveluun vanhempien pankkitunnuksilla. Jos omia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta ei ole, niin rekisteröityminen ei ole mahdollista.

Luottamustehtävät-sivulla tarkastellaan sekä ylläpidetään yhdistyksen luottamushenkilöiden tietoja. Kun yhdistyksen luottamustehtävissä tapahtuu muutoksia, voivat edellisen kauden puheenjohtaja tai sihteeri päivittää muuttuneet luottamushenkilöt heti Omakoira-palvelussa. Tällöin uudelle sihteerille ja/tai puheenjohtajalle tulee välittömästi Omakoira-palveluun näkyviin yhdistyksen välilehdet "Yhdistystiedot" ja "Tapahtumat", joiden kautta voivat hoitaa yhdistyksen asioita.

Syitä voi olla monia. Tässä listattuna yleisimpiä:

 • Salasanasi on väärä tai unohtunut. Tilaa uusi täältä.
 • Et ole Kennelliiton jäsen. Omakoira-palvelu on Kennelliiton jäsenille tarkoitettu palvelu. Jäsen saa Omakoira-palvelun lisäksi laadukkaan Koiramme lehden sekä alennusta LähiTapiolan koiravakuutuksesta. Voit liittyä Kennelliiton jäseneksi täältä.
 • Et ole vielä rekisteröitynyt Omakoira-palvelun käyttäjäksi. Rekisteröityminen vastaa henkilöllisyyden tarkistamista ja se tehdään vain kerran.Tarvitset rekisteröitymisessä henkilökohtaisia pankkitunnuksiasi tai mobiilivarmenteen. Voit rekisteröityä täällä.

Valtuutusavain on kertakäyttöinen ja se vaihtuu, kun koira vaihtaa omistajaa. Rekisteritodistuksen liitteenä olevassa omistajailmoitusosassa oleva valtuutusavain on tarkoitettu ensimmäisen omistajailmoituksen tekemiseen. Jos koira myöhemmin vaihtaa omistajaa, oikea valtuutusavain löytyy edellisen omistajan Omakoira-palvelusta ko. koiran kohdalta tai omistajatodistuksesta. Omistajatodistukseen tulostuu vain ensimmäisen omistajan valtuutusavain, muiden omistajien osalta valtuutusvain näkyy ainoastaan Omakoira-palvelussa.

Jos olet unohtanut salasanasi, saat tilattua uuden kätevästi osoitteesta: https://omakoira.kennelliitto.fi/jasentiedot/resetpw.aspx. Linkki sivuun löytyy myös Omakoira-palvelun etusivulta. Tarvitset salasanan tilauksessa jäsennumeroasi ja sähköpostiosoitettasi. Salasana lähetetään sähköpostiisi.

 • Jäsennumeron näet Koiramme-lehden takakannesta
 • Tilauksen yhteydessä tarkistetaan, että sähköpostiosoitteesi vastaa jäsentiedoissa olevaa. Mikäli saat huomautuksen ” Järjestelmässä eri sähköpostiosoite, salasanaa ei lähetetty.” on jäsentiedoissasi toinen sähköpostiosoite. Ilmoita uusi sähköpostiosoitteesi omakoira@kennelliitto.fi. Muista laittaa viestiin myös jäsennumerosi.
 • Jos saat huomautuksen ” Rekisteröidy ensin verkkopankkitunnuksillasi” tarkoittaa, että et ole käyttänyt aikaisemmin Omakoira-palvelua ja sinun tulee rekisteröityä ensin käyttäjäksi.
 • Jos salasana ei tule sähköpostiisi, tarkista ensin roskapostikansio. Jos viesti ei löydy sieltäkään, laita meille sähköpostia osoitteeseen omakoira@kennelliitto.fi. Muista laittaa viestiin myös jäsennumerosi.alla tai vapaamuotoisella ilmoituksella, joka allekirjoitetaan.

Olet jo lisännyt itsesi koiran omistajaksi, mutta miten lisätä toinen omistaja? Omakoira-Palvelussa voi lisätä vain itsensä omistajaksi ja kertoa montako muuta omistajaa koiralle tulee. Et voi lisätä itse muita omistajia, vaan heidän tulee tehdä se itse.

Toinen omistaja voi:

 • tehdä ilmoituksen omassa Omakoira-palvelussaan, samalla valtuutusavaimella, jota sinä käytit.
 • jos toinen omistaja ei ole Kennelliiton jäsen, pitää hänen osaltaan tehdä omistajailmoitus rekisteritodistuksen omistajailmoitusosalla tai vapaamuotoisella ilmoituksella, joka allekirjoitetaan.

Kasvattajasitoumus on edellytyksenä Kennelnimen anomiselle sekä pentueen pentuvälitykseen saamiselle.  Sitoumuksen allekirjoittaminen on askel vastuulliseen kasvattamiseen.

Löydät kasvattajasitoumuksen Omakoira-palvelusta, vasemmasta valikosta.  Voit tutustua siihen myös Kennelliiton sivuilla.

Voit kasvattajana liittää pentueen tai osan pennuista Kennelliiton pentuvälitykseen, jos pentueilmoitus on tehty Omakoira-palvelun kautta ja sinulla on voimassaoleva kasvattajasitoumus.

Pentueilmoituksessa pentuvälityksen ajaksi tulee oletuksellisesti 3 kk.  Voit  muuttaa loppupäivän maksimissaan 6 kuukauden päähän.

Pennun voi poistaa välityksestä Omakoira-palvelun pentueet-sivulla. Valitse pentueen kohdalla ”Näytä”, ota pennun kohdalta pois ruksi ”pentuvälityksessä” ja Tallenna.  Pentu poistuu automaattisesti pentuvälityksestä, kun uusi omistaja tekee omistajailmoituksen.

Haluaisiko puolisosikin olla Kennelliiton jäsen, mutta ei halua lehteä. Hänet voi liittää perhejäsenenä Kennelliiton jäseneksi osoitteessa: http://www.kennelliitto.fi/kennelliitto/liity-jaseneksi. Lomakkeessa kysytään tällöin varsinaisen jäsenen jäsennumero. Perhejäsenen tulee asua samassa osoitteessa. Jäsenmaksu on 21€ vuonna 2014.

Mikäli samassa taloudessa asuu kaksi varsinaista jäsentä, voi toisen jäsenyyden muuttaa perhejäseneksi. Se onnistuu lähettämällä pyynnön osoitteeseen jasenasiat@kennelliitto.fi. Jäsenyys vaihdetaan kauden vaihtuessa.

Koiran tietoihin on hyvä lisätä aikanaan kuolintiedot. Kuolinsyy on tärkeää myös rodun jalostuksen kannalta. Koiran kuolleeksi merkitseminen tapahtuu Koirat-välilehdellä. Valitse ensin koiralistasta oikea koira ja klikkaa sitten oikeassa reunassa näkyvää ”Merkitse kuolleeksi” –linkkiä. Täytä kentät ja Tallenna tiedot.

Koira poistuu tämän jälkeen koiralistastasi. Näet kuolleeksi merkityt koirasi laittamalla rastin ”näytä kuolleeksi merkityt koirat” -kohtaan

Mikäli  Omistaja-kentässä lukee nimesi sijaan ”Ei lupaa näyttää omistajatietoja” et ole antanut lupaa julkaista nimeäsi jalostustietojärjestelmässä.  

 • jos olet Kennelliiton jäsen, laita Omakoira-palvelussasi ruksi kohtaan ” Nimeni ja postitoimipaikkani voi näyttää jalostustietojärjestelmässä (omistajatiedot, kasvattajatiedot)”
 • jos et ole Kennelliiton jäsen, lähetä postia osoitteeseen omakoira@kennelliitto.fi ja pyydä että nimesi näytetään koiran omistajana.

Jos koiran kohdalta puuttuu Omistajatieto kokonaan, ei koirasta ole tehty omistajailmoitusta. Voit tehdä  omistajailmoituksen Omakoira-palvelussa valtuutusavaimen avulla tai postitse rekisteritodistuksen omistajailmoitusosalla.

Omakoira-palvelun sinulle lähettämä salasana on melko monimutkainen. Voit itse vaihtaa salasanan haluamaksesi. Jäsenen perustiedot-sivun vasemmassa reunassa näkyy "Vaihda salasana". Kirjoita ensin vanha salasanasi ja sitten uusi salasanasi. Muistathan tallentaa tiedot.