Helsingin yliopisto tiedottaa 9. kesäkuuta julkaisemassaan tiedotteessa, että Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-Escherichia coli -bakteeri eläimeltä.

Bakteeri tuottaa niin kutsuttua New Delhi -metallobeetalaktamaasia (NDM), joka hajottaa laajakirjoisia kefalosporiini- ja karbapeneemiantibiootteja. NDM-bakteerit ovat yleensä vastustuskykyisiä lähes kaikille antibiooteille.

Bakteeri eristettiin itäsuomalaisen koiran korvanäytteestä eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Koiraa oli lääkitty korvatulehduksen vuoksi useilla antibiooteilla.

Bakteerin ominaisuuksia ja levinneisyyttä selvitetään

Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittävät yhteistyössä nyt löytyneen bakteerikannan ominaisuuksia, alkuperää sekä levinneisyyttä.

- Alustavien tutkimusten perusteella samantyyppinen bakteeri on löytynyt myös toiselta koiralta, jolla on yhteys tähän ensimmäiseen koiraan, kertoo tutkijakoulutettava, ELL Thomas Grönthal kliinisen mikrobiologian laboratoriosta.

- Maailmalla tuotantoeläimistä ja seuraelämistä karbapenemaaseja tuottavia bakteereita on eristetty harvoin, mutta Suomesta niitä ei ole aiemmin löytynyt, hän lisää.

Karbapenemaasientsyymejä on useita erilaisia. Niitä tuottavat bakteerit ovat yleistyneet maailmalla huolestuttavasti viime vuosina. Sama kehitys on nähty myös Suomessa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuosina 2009–2014 karbapenemaasia tuottava bakteeri on todettu 66 ihmisellä. Näistä 25:llä oli kyseessä NDM-tartunta. NDM-tyypin karbapenemaasia tuottavia bakteereita esiintyy erityisesti Intiassa ja Balkanin alueella. Tätä entsyymiä tuottava bakteerikanta eristettiin ensi kertaa vuonna 2008 Ruotsissa potilaalta, joka oli saanut tartunnan Intiassa: tästä nimi NDM – New Delhi metallobetalaktamaasi.

Suomeen ja muihin Pohjoismaihin karbapenemaaseja tuottavat bakteerit ovat rantautuneet ulkomaisista sairaaloista tuotujen potilaiden sekä matkailijoiden mukana. Karbapenemaaseja koodaavat geenit sijaitsevat plasmideissa, minkä vuoksi ne voivat siirtyä helposti bakteerien välillä.

Karbapenemaaseja tuottavat bakteerit voivat siirtyä myös ihmisten ja eläinten välillä. Karbapenemaaseja tuottavat bakteerit aiheuttavat myös sairaalaepidemioita.

Usein NDM-bakteerien tartunnat ovat oireettomia, eivätkä aiheuta vaaraa perusterveille eläimille tai ihmisille. Sen sijaan niiden aiheuttamat infektiot voivat olla hyvinkin hankalahoitoisia, koska ne ovat resistenttejä useille muille lääkeaineryhmille karbapeneemien lisäksi.

Antibioottiresistenssi lisääntynyt seuraeläinten taudinaiheuttajissa

- Karbapenemaaseja tuottavien bakteerien yleistyminen liittynee lisääntyneeseen karbapeneemien käyttöön ihmisillä. Suomessa kyseisten lääkeaineiden käyttö eläimille on kielletty, eikä niitä tässäkään tapauksessa ole käytetty, kertoo mikrobiologian laboratorion vastuueläinlääkäri ELT Merja Rantala.

- Vastikään julkaistun FINRES-Vet 2010–2012 -raportin mukaan antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat lisääntyneet huolestuttavasti koirilla ja kissoilla. Esimerkiksi ESBL-bakteerien, eli laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavien bakteerien, osuus kolminkertaistui 1,5 %:sta 4,3 %:iin seurantajakson aikana. Kehityssuunnan taittamiseksi antibioottien käyttöä pitää eläimillä vähentää. Niitä tulee käyttää vain bakteeri-infektioiden hoitoon, Rantala toteaa.

- Lisäksi bakteriologisten näytteiden tutkiminen on tärkeää, jotta hoito valitaan alun perin oikein ja jotta vastustuskykyiset bakteerit löydetään ajoissa.

Lisätietoja Helsingin yliopiston nettisivuilta