Uudenvuoden räiske ja välkkyvät valot saattavat kauhistuttaa useita koiria. Koiran kanssa ulkoillessa on tärkeää keskittyä koiraan. Kotona on hyvä elää mahdollisimman normaalisti ja tarjota koiralle turvallinen tila oleskeluun.

Vuodenvaihteen rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria. Rakettien räiskyessä on suuri riski, että pelästynyt koira pääsee karkaamaan. Estääksesi koiran karkaamisen koiralla voi käyttää lenkillä sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Kotioloissa on hyvä tarkkailla, että koira ei pääse pelästyessään karkaamaan esimerkiksi raollaan olevasta ovesta.

Jos koirasi pääsee karkaamaan, ole yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa Etsijäkoiraliitto (puh. 040 724 8614), Suomen etsijäkoirat ry (puh. 040 968 5985) sekä Vainu – Eläinetsijäkoirat (puh. 041 805 9423). Tutustu omalla alueellasi toimivaan järjestöön ja sen toimintatapoihin etukäteen. Jos koirasi pääsee karkaamaan, jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Varsinkin sosiaalinen media on hyvä keino saada viesti leviämään nopeasti. Kennelliiton jäsenenä voit myös tehdä koirastasi katoamisilmoituksen Omakoira-mobiilisovelluksessa.

Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta. Jos koira vaikuttaa pelkäävän kovia ääniä ja välkkyviä valoja, voit keskustella oman eläinlääkärisi kanssa toimenpiteistä sekä mahdollisista rauhoittavasta lääkityksestä.

Kotona ollessa on tärkeää elää mahdollisimman normaalisti. Varaa koiralle turvallinen tila, jossa se voi olla rauhassa. Tilanteessa voi auttaa myös kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki. Vedä verhot ikkunoiden eteen, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja ja huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa. Koiralle voi myös antaa jonkin herkun, esimerkiksi luun jyrsittäväksi, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Kennelliitto mukana Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa

Suomen Kennelliitto on mukana neljäntoista muun terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa. Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2- ja F3-ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Sen tavoitteena on merkittävästi vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite avattiin loppuvuodesta 2018 ja se keräsi jo kuukaudessa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Aloite eteni eduskuntaan ja se on merkitty saapuneeksi talousvaliokuntaan jo yli kaksi vuotta sitten 29.11.2019. Vuoden 2020 alussa alkanut koronaepidemia on merkinnyt epidemiaan liittyvien käsittelyn priorisointia valiokunnissa, ja aloite odottaa edelleen käsittelyvuoroaan. Lisää Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteesta voit lukea täältä.


Lisätietoa:
Kennelliiton viestintä
viestinta@kennelliitto.fi

Iiris Harju
Osastopäällikkö
iiris.harju@kennelliitto.fi
Puh. 09 8873 0281
(Paikalla 29.-30.12.2021)