Kennelliiton valtuuston syyskokousviikonloppu alkoi perinteisellä valtuustoseminaarilla, jossa luotiin katsauksia ajankohtaisiin aiheisiin. Useammassa esityksessä käsiteltiin Kennelliiton tulevaisuutta, erityisesti laskevan jäsenmäärän kannalta.

Valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen peräänkuulutti omassa avauspuheenvuorossaan keskustelukulttuurin palauttamista ja parempaa tulevaisuuteen luotaamista. Valtuustoseminaarit ovat hänen mukaansa juuri sellainen paikka, jossa tulisi käydä keskusteluja mielenkiintoisista ja tärkeistä asioista. Olennaisena suurena asiana hän nosti esiin Kennelliiton jäsenmäärän vähenemisen. 
 

Eeva Anttinen ja Pirjo Onza valtuustoeseminaarin lavalla
Eeva Anttinen (vas.) ja Pirjo Onza

Yhteiskunnan muutos haastaa yhdistystoiminnan

Kuin vastauksena uusi toiminnanjohtaja Pirjo Onza käsitteli omassa puheenvuorossaan Kennelliiton jäsenmäärän laskua. Kennelliiton jäsenmäärä on laskenut koronavuosien lähes 150 000 jäsenestä alle 140 000 jäseneen. Lähteneistä jäsenistä enin osa on kotikoiran omistajia ja lähdön syitä olivat olleet muun muassa kulujen karsimisen tarve ja kokemus siitä, että ei ole saanut vastinetta jäsenmaksulleen.

Asioita, joita Kennelliitolta odotetaan ovat Onzan mukaan paremmat jäsenedut, näkyvämpi vaikuttamistyö ja koirien hyvinvoinnin eteen tehtävä työ.

Simo Rissanen Viestintätoimisto Kaiusta käsitteli omassa esityksessään ensin järjestöjen nykytilaa ja sitten valtuustolle tehdyn ennakkokyselyn tuloksia. Järjestöjen jäsenmäärän lasku on yleinen trendi tällä hetkellä, ja erityisen haastavaa aika on perinteisille järjestöille. Kilpailu ihmisten ajasta on kovaa hektisessä nyky-yhteiskunnassa.
 

Tulevaisuuden painopisteet

Kennelliiton valtuutetuilta oli kysytty ennakkoon millaisiin asioihin liiton tulisi tulevaisuudessa panostaa. Näkyvämpi vaikuttamistyö ja koirien hyvinvoinnin eteen tehtävä työ nostettiin myös valtuuston näkemyksissä kärkeen. Keskustelua herätti muun muassa se, kumman jäsenryhmän palveluihin tulisi panostaa enemmän, aktiiviharrastajien vai tavallisten koiranomistajien.

Kennelliitto on monenlaisista taustoista olevien jäsenten harrastusjärjestö, ja näkemysten polarisoitumisen välttämiseksi toivottiin parempaa erilaisuuden sietämistä ja tavallisten jäsenten äänen parempaa esiin nostoa. Julkisuuteen Kennelliiton toivottiin nostavan esille positiivisia asioita koiramaailmasta ja tekevän napakammin alaan liittyviä kannanottoja.