Uuden vuoden ilotulitusrakettien voimakas pauke ja välähdykset voivat olla pelottavia koiralle. Vaikka koira ei ilotulituksesta välittäisikään, se kannattaa ulkoiluttaa uudenvuodenaattona ennen ilotulituksen alkamista, jotta ulos ei tarvitse mennä pahimman paukkeen aikana.

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02. Kaikkien kannalta on tärkeää, että näitä aikoja noudatetaan. Useat kunnat ovat keskittäneet ilotulituksen tapahtuvaksi tietyillä alueilla. Kun koiran ulkoiluttaa jo ennen ilotulituksen alkamista, se pystyy lepäämään sisällä pahimman räiskeen ajan.

Pelkäävän koiran oloa voi yrittää rauhoittaa pitämällä verhot kiinni ja valot päällä. Äänien vaimentamiseksi on hyvä antaa radion tai television olla auki. Kun koira kuulee sisällä muita ääniä, ilotulitteiden pauke voi kuulostaa vaimeammalta. Koiran huomion voi yrittää suunnata muualle myös yhteisellä, kiinnostavalla tekemisellä.

Jos koira hermostuu rakettien äänistä, sitä ei kannata säälitellä eikä siihen silloin pidä kiinnittää erityistä huomiota. Koiran kannattaa antaa vaikka piiloutua sille mieluisaan paikkaan. Omalla korostetun rauhallisella käyttäytymisellä voi viestiä myös koiralle, ettei ilotulitteista pidä hätääntyä.

Voimakkaan pelkoreaktion ilmetessä eläinlääkäriltä voi kysyä neuvoa mahdollisen lääkityksen saamiseksi koiralle. Jos koira pelon vallassa pääsee riistäytymään karkuun omistajaltaan, voi karannutta koiraa tiedustella kunnan löytöeläinhoitolasta.

 

Lisätietoja:

Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö

Kaija Unhola

puh. 050 432 0844

Voit olla kiinnostunut myös näistä