Kennelliiton rokotusohjetta on tarkastettu ja päivitetty uusien markkinoille tulleiden rokotusten myötä. Aiempien ohjeiden mukaan osalle rokotuksista on annettu suositeltu voimassaoloaika. Ruokavirasto ei enää anna suosituksia rokotusten osalta, vaan suosittelee noudattamaan rokotteen valmisteyhteenvetoa.  Kennelliiton rokotusohjeiden päivitys astuu voimaan 1.6.2023.

Kennelliiton määräykset rokotuksiin ja muihin tartuntatauteihin 

Kaikissa Kennelliiton alaisissa tapahtumissa läsnä olevilla koirilla tulee olla voimassa seuraavat rokotukset:

Penikkatautirokotus-, parvovirusripuli- ja tarttuva maksatulehdusrokotus: Koiran pitää olla rokotettu penikkatautia, parvovirusripulia ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti. 

Raivotauti- eli rabiesrokotus: Koiran tulee olla rokotettu raivotautia vastaan. Rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Rokotteiden voimassaoloaika tulee olla merkitty koiran rokotuskorttiin tai passiin. Rokotteiden yhteiskäyttö valmisteyhteenvedon mukaisesti. Edellisistä rokotuksista on oltava eläinlääkärin merkintä lemmikkieläinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa.

Jos koiran rokotus on vanhentunut, tulee rokotus kaikissa tapauksissa uusia vähintään valmisteyhteenvedon mukaisen varoajan mukaisesti ennen tapahtumaa (yleensä 21-30vrk). Esim. kolmen viikon varoajan lasketaan niin, että koira saa osallistua seuraavana päivänä varoajan päättymisen jälkeen eli 22. päivä rokotuksesta.

Koska rokotteita on useita erilaisia, saat omalta eläinlääkäriltäsi selville juuri sinun koirallasi käytetyn rokotteen ja sen valmisteyhteenvedon mukaisen käytön. Eri rokotteilla on eri suosituksia pennun rokotusohjelmasta, ja käytettynä valmisteyhteenvedon mukaisesti ne kaikki täyttävät Kennelliiton rokotusmääräykset, kunhan yllä olevat ehdot täyttyvät.

Ulkomailta saapuvien koirien kohdalla noudatetaan Kennelliiton rokotusmääräysten lisäksi Ruokaviraston kulloinkin voimassa olevia ohjeita. Kennelliiton rokotusmääräykset voivat poiketa maahantuonnin rokotusvaatimuksista. Kulloinkin voimassa olevat vaatimukset voi tarkistaa Ruokaviraston kotisivuilta.

Lisäksi koirille suositellaan kennelyskärokotetta. Näyttelyissä ja koiratapahtumissa kennelyskä leviää tehokkaasti.

Jos koira sairastuu penikkatautiin, tarttuvaan maksatulehdukseen, kennelyskään tms. tarttuvaan hengitystieinfektioon, parvovirusripuliin tms. tarttuvaan mahasuolikanavan tulehdukseen, koira ei saa olla läsnä tapahtumassa ennen kuin se on ollut vähintään kaksi viikkoa oireeton. Sama rajoitus koskee myös saman talouden oireettomia koiria.
Loistartunnat on asianmukaisesti hoidettava ennen kuin koira voi olla läsnä tapahtumassa.

Päivitetyt rokotusmääräykset

Tällä hetkellä verkkosivuilta löytyy rokotusmääräykset vain suomeksi. Käännökset englanniksi ja ruotsiksi julkaistaan pian.

Downloadable file
Kennelliiton rokotusmääräykset
Kennelliiton rokotusmääräykset näyttelyitä ja kokeita varten. Voimassa 1.6.2023 alkaen.
Updated 5.4.2023
Muut versiot
Kennelliiton rokotusmääräykset
Kennelliiton rokotusmääräykset näyttelyitä ja kokeita varten. Voimassa 1.6.2023 alkaen.
Updated
Kennelklubbens vaccinationsbestämmelser
Finska Kennelklubbens vaccinationsbestämmelser för utställningar och prov. Gäller från 1.6.2023.
Updated
Vaccination Regulations of the Finnish Kennel Club
The Finnish Kennel Club’s Vaccination Regulations for dog shows and trials. Valid as of 1.6.2023.
Updated

Koiran rokotustiedot saa näkyviin Omakoira-mobiilisovelluksessa

Kennelliiton jäsenet voivat saada koiran rokotustiedot näkyviin Omakoira-mobiilisovellukseen, jossa ne kulkevat kätevästi mukana joka paikkaan. Mobiilisovellukseen tallennetut tiedot toimivat Suomessa virallisena rokotustodistuksena koiranäyttelyissä ja kokeissa.

Eläinlääkäri voi rokotuskäynnin yhteydessä tallentaa koiran rokotukset Omakoira-järjestelmään, jos koiranomistaja antaa siihen luvan etukäteen. Lupa rokotustietojen tallentamiseen annetaan Omakoira-mobiilisovelluksessa. Jos haluaa koiransa tiedot Omakoira-mobiilisovellukseen, kannattaa tiedustella rokotusaikaa varattaessa, onnistuuko se eläinlääkäriasemalla, ja mitä tallennus mahdollisesti maksaa.

Kennelliiton Youtube-kanavalle on tehty videoita Omakoira-palvelun käyttöönotosta ja erilaisista toiminnoista. Ohjeet löytyvät täältä. Ohjeet siihen, miten rokotustiedot saa näkyviin Omakoira-mobiilisovellukseen, löytyvät täältä.

 

Lisätiedot:

jalostusposti@kennelliitto.fi

puh. 09 8873 0342

 

omakoira@kennelliitto.fi