Lily Talks -podcastin erikoisjaksoissa koiratietäjiä jututtaa Anna Vihervaarasta -blogista tuttu Anna Kauhala. Tässä jaksossa hän keskustelee eläintenkouluttaja Miira Hellstenin kanssa koiran käytöksestä. Tämän jakson kuunneltuasi osaat lukea koiraasi entistä paremmin ja tiedät, mitä hännän asennosta voi päätellä, miksi koira haukottelee ja miksei koiraa pidä tuijottaa silmiin.

Koirat puhuvat koko kehollaan. Tunnetilat näkyvät koiran asennossa, ryhdissä ja tavassa liikkua. Korvien, naaman ja hännän asennot kertovat paljon. Koiran asentoa ja eleitä kannattaa tarkkailla, sillä muutokset niissä kertovat, miten koira suhtautuu uusiin asioihin. Kun tunnet koirien ja varsinkin oman koirasi elekielen, pystyt myös välttämään monet väärinymmärrykset ja ristiriidat.

Kaikki koirat ovat erilaisia persoonia, joilla on erilaiset elämänhistoriat ja geeniperimät. Jokainen koira reagoi siis asioihin omalla tavallaan, muistuttaa Miira. 

Tarkkailemalla koiran asentoja ja eleitä voi havaita erot koiran rentoudessa tai jännittyneisyydessä. Myös koirat pystyvät havaitsemaan ihmisen mielentilan. Koira saattaa jopa peilailla ohjaajansa mielentilaa. Jännittynyttä koiraa voi yrittää rauhoittaa olemalla itse rento.

Koirat käyttävät yli kolmeakymmentä eri rauhoittavaa elekielen signaalia. Näitä ovat esimerkiksi turkin ravistelu, haukottelu, katseen tai kehon kääntäminen poispäin ja venyttely. Pennut oppivat käyttämään elekieltä leikkiessään muiden koirien kanssa, Miira kertoo.

 

Kuuntele podcastin erikoisjakso >

Hyvää elämää koiran kanssa -podcastien sarjassa julkaistaan kaikkiaan kahdeksan podcastia. Lisäksi olemme julkaisseet kaksi podcastia yhteistyössä Lily Talks’in kanssa.

Kuuntele aikaisempia jaksoja >

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Höyheneukon pentulaatikko
Terkkuja pentulaatikosta -kampanja kannustaa vastuulliseen koiranhankintaan Lue lisää