Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt tänään lausunnolle esityksen asetukseksi koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Asetuksella on tarkoitus velvoittaa koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

- On erinomaista, että tämä asia etenee. Suomen Kennelliitto on jo pitkään nostanut esille koirien ja niiden omistajien tunnistetietojen tärkeyttä, iloitsee Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Koirien lakisääteinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on ollut yksi Kennelliiton tavoitteista tälle hallituskaudelle. Mikrosiru ja koiran tietojen löytyminen virallisesta omistajarekisteristä ovat yhdessä kuin koiran henkilöturvatunnus, joka edistää koirien hyvinvointia hyvin laaja-alaisesti.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on jo säädetty pakolliseksi useimmissa EU:n jäsenvaltioissa. Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on saada rekisteri käyttöön viimeistään vuoden 2023 alkuun mennessä.

Tilastokeskuksen vuonna 2018 täsmentämän, kulutustutkimukseen perustuvan arvion mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Näistä Kennelliittoon on rekisteröity noin 530 000 rotukoiraa. Lisäksi Kennelliiton koiratietokannassa on monirotuisten koirien tunnistusmerkintä- ja omistajatietoja.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote

Maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntö

Lisätiedot:

Kenneliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 2188

Kennelliiton toiminnanjohtaja
Markku Mähönen
markku.mahonen@kennelliitto.fi
puh. 09 887 300

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Erirotuisia koiria
Kennelliitto: Koirien tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteri tulee toteuttaa Suomessa pikaisesti Lue lisää
Sileäkarvainen kettuterrieri ja lakikirja
Hallituspuolueet sopivat koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin säätämisestä lakiin Lue lisää
suomenpystykorvanpentu
Koiran tulee olla aina omistajansa hallittavissa Lue lisää