Salon taidemuseo Veturitallissa 24. syyskuuta aukeava Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttely kertoo koiran ja ihmisen suhteen ainutlaatuisuudesta. Näyttelyssä on mukana yli sata teosta, yksi niistä Kennelliitosta näyttelyyn lainattu Terrakottakoira.

Überhund -näyttely on laajin koiria esittävä taiteen kokonaisuus, mitä Suomessa on koskaan nähty. Kaikkiaan näyttelyssä nähdään teoksia noin 50 taitelijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta.

Elina Ruohonen Try Me

Elina Ruohonen, Try me, 2010, kuva: Museokuva

Näyttelyn vanhimmat mukana olevat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset, sekä Kiinan Han-dynastian aikainen, kaikkien rotujen ulkomuototuomari Kari Järvisen Kennelliitolle lahjoittama Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet näyttelyyn tänä kesänä. Terrakottakoiran lisäksi Kennelliitto on lainannut näyttelyyn kaksi Pekka Ketosen pronssista pienoisveistosta, suomenpystykorvan ja sotakoiran.

Kuvataiteessa koiria esiintyy hämmästyttävän paljon, mutta hahmoina ne ovat niin arkisia ja tavallisia, että saattavat jäädä helposti huomaamatta, todetaan Salon taidemuseon tiedotteessa. Überhund nostaa koirat esiin työtehtävien ja roolien alta, katseen kohteeksi ja pääosaan.

- Koira viestii kuvataiteessa kulttuuristamme ja peilaa yhteiskuntaamme. Perinteisesti koiraa kuvaavaan taiteeseen on liitetty esimerkiksi turvan, uskollisuuden, kumppanuuden, avun tai suloisuuden määreitä. Überhund-näyttely nostaa esille myös ihmisen ja koiran yhteiselon haasteita. Nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissa koiria inhimillistävää ja objektisoivaa kulttuurimme. Tarkastelussa ovat eettiset kysymykset: miten me näemme koiran, millainen on eläinsuhteemme? Näiden lisäksi Überhund kertoo koiran poliittisista rooleista, jalostuseettisistä kipukohdista ja ilottelee teosten materiaalisuudella.

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttelyn on kuratoinut museonjohtaja Susanna Luojus. Salon taidemuseon jälkeen näyttelykokonaisuus jatkaa kiertoaan keväällä 2023 valituin sisällöin Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.

Tarkempaa tietoa näyttelystä löytyy Salon taidemuseon verkkosivuilta.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä