Ruokaviraston elokuun lopussa päivittämien ohjeiden mukaan Norjasta voi tuoda Suomeen tietyin edellytyksin jo alle 12 viikon ikäisiä koiranpentuja. Ohjeita koirien tuonnista Iso-Britanniasta Suomeen Brexitin jälkeen ei sen sijaan vielä ole.

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan Suomeen voi tuoda alle 12 viikon ikäisiä koiranpentuja, kun tietyt ehdot täyttyvät. Pennun tulee mm. olla mikrosirutettu, sillä tulee olla norjalainen lemmikkieläinpassi  ja sen omistajuuden tulee olla siirtynyt uudelle, Suomessa asuvalle omistajalle jo Norjassa. Pentu pääsee Suomen vain, jos uusi omistaja tai tämän valtuuttama henkilö hakee sen. Pennun  mukana on oltava allekirjoitettu ilmoitus siitä, että pentue ei ole ollut kosketuksissa raivotaudille alttiisiin lajeihin kuuluvan luonnoneläimen kanssa. Jos pentu tuodaan Suomeen Ruotsin kautta, on sille annettava heisimatolääkitys. Tuontiehdot kokonaisuudessaan voi lukea Ruokaviraston verkkosivuilta.

Tällä hetkellä monia mietityttää, miten toimitaan Isosta-Britanniasta Suomeen tuotavien koiranpentujen kanssa, kun maa eroaa EU:sta. Sopimuksettoman eron jälkeen EU:n lemmikkieläinpassi ei ole enää voimassa Isossa-Britanniassa, eikä sitä voida käyttää tuotaessa eläimiä maasta EU:n jäsenvaltioihin. Tarkempaa tietoa siitä, miten jatkossa tullaan menettelemään, ei vielä ole olemassa, sillä moni asia Brexit-neuvotteluissa on vielä auki. Tietoa tämänhetkisestä tilanteesta saa Ruokaviraston ja Eurooppatiedotuksen verkkosivuilta.

Tiedotetta korjattu 25.11. kello 10.25: Ruokaviraston elokuun lopussa päivittämien ohjeiden mukaan Norjasta voi tuoda Suomeen tietyin edellytyksin jo alle 12 viikon ikäisiä koiranpentuja.