Kennelliiton Hyvää elämää koiran kanssa -podcast antaa vinkkejä koiran hankkimiseen ja koiran omistamiseen. Jaksoissa keskustellaan koirista, niiden omistajista, koiran hankkimisesta ja niiden kanssa elämisestä. Podcastissa keskustelemassa ovat toimittaja Leena Seppinen ja oman alansa kovimmat asiantuntijat. Podcastit on tehty yhteistyössä A-lehtien Generon kanssa.

Podcastin viidennessä jaksossa Leena Seppinen keskustelee eläintenkouluttaja Tuire Kaimion kanssa siitä, miksi eri koirarotuja risteytetään. Mikä on trendirotu, entä rotumix? Miten rotukoira ja sekarotuinen koira eroavat? Miksi eri rotuja risteytetään? Näihin kysymyksiin saat vastauksen podcastin viidennessä jaksossa.

Suomessa voidaan tällä hetkellä puhua koirabuumista. Koiranpentuja myydään paljon ja monia rotuja jonotetaan pitkiäkin aikoja. Tarjolla on myös paljon eri rotujen risteytyksiä, joita saatetaan kutsua rotumixeiksi.

Rotumixillä voidaan tarkoittaa monen eri rotuisen koiran sekoitusta tai kahden rotukoiran sekoitusta, kertoo Tuire Kaimio. Tämän hetken trendirotuja ovat esimerkiksi villakoirat ja villakoiramixit. Muita suosittuja sekoituksia ovat erilaiset huskymixit.

Kun kaksi rotua risteytetään, ei voi täysin olla varma, mitä ominaisuuksia koira perii, muistuttaa Tuire.

Miten sitten sekarotuisen koiran hankkiminen eroaa rotukoiran hankkimisesta? Rotukoiraa hankkiessa koiran sukujuuret ovat tiedossa. Kasvattaja tietää, mitä mahdollisia sairauksia tai luonteenpiirteitä eri sukuhaaroissa on. Rotumixin kohdalla koiralla voi korostua täysin uusia luonteenpiirteitä, joita sen vanhemmilla ei ole lainkaan. Rotukoirasta on siis helpompi ennakoida esimerkiksi koiran kokoa ja muita ominaisuuksia.

Tietoa rotukoirista saa esimerkiksi rodun kasvattajilta, rotuyhdistyksiltä, -järjestöiltä ja -kerhoilta. Pennun kummankin vanhemman luonteeseen, käyttäytymiseen ja terveystutkimuksiin tulisi perehtyä niin sekarotuisen koiran kuin rotukoirankin hankkija.

Suuri kysyntä vaatii nyt malttia niin kasvattajilta kuin koiranostajiltakin.

Kuuntele podcastin viides jakso >

Hyvää elämää koiran kanssa -podcastien sarjassa julkaistaan kaikkiaan kahdeksan podcastia joka toinen viikko. Lisäksi julkaisemme kaksi podcastia yhteistyössä Lily Talks’in kanssa.

Kuuntele aikaisempia jaksoja >